“Doğum sonrası cinsel ilişkiye ne zaman girilir?” Sorusu doğumdan sonra çiftlerin en merak ettiği sorulardan bir tanesidir. Ancak utanma ya da cinselliğin ötelenmesi nedeniyle sorulmamaktadır. Oysa ki bu soruyu doktorunuza rahatlıkla sorabilirsiniz. Bazı kadınlar, genellikle ilk doğumu olan kadınlar; bazen doğum sonrası travma ya da yeniden cinsel yaşama dönme kaygısı ya da olası gebelikten korkma gibi nedenlerle doğum sonu ilişkiye girmekten oldukça kaçınabilirler. Bunun sağlığı için zararlı olacağını veya canının çok yanacağını düşünebilirler.  Doğum sonrası ilişkiye girmenin doğal olarak  bir süresi vardır. Bu süre pek çok merkezde ve klasik kaynaklarda  doğumdan sonraki ilk 6 haftayı kapsar ve lohusalık olarak adlandırılan bu dönemi ilişkiye yasaklarlar. Bu süre sezeryan da olsa, normal doğum da olsa yine 6 haftadır.

Doğumdan sonra ilk 6 hafta cinsel ilişkinin yasak olmasının sebebi ise doğumdan sonra genital organların kendini tamamen toparlaması, kanamaların son bulması, epizyotomi veya doğumda bir yırtık oluşmuşsa bunların iyileşmesi için yeterli olan süre 6 haftadır. Bu dönemde ilişkiye girmek yasaktır. Kadın bu dönemde ilişkiye girmemeli ve organların iyileşmesini beklemelidir. Bu dönem çiftler için sorun yaratan bir dönem değildir. Eşler bu dönemde gayet anlayışlı ve iyimserdir. Eşlerin bu dönemde kadınlara bol bol destek olup, bu dönemi beraberce rahatlıkla atlatabilirler.

Doğumdan sonra cinsel ilişki yasağı kalktıktan sonra yani doğumdan sonraki ilk 6 hafta geçtiği zaman cinsel ilişkiye girmenin bir tıbbi sakıncası yoktur. Ancak psikolojik nedenlerle kadınların doğum sonrası ilişkiden ilk başta endişe duyması normaldir. Bu endişe zaman içerisinde  gittikçe azalacak ve cinsel ilişki normale dönecektir.  Eğer doğum vajinal olarak gerçekleştiyse epizyotomi dikişleriniz iyileşmeden cinsel ilişkiye girmeniz dikişlerinizin açılmasına neden olabilir

Lohusalık bitimi ilk jinekolojik muayene yapıldığında, her şey yolunda ise çoğu zaman bilgilendirme esnasında bu konuya da değinmelidir.

Bebekle beraber anne ve eş arasındaki rolü konusunda bir kargaşa yaşayan loğusa kadın cinsel yaşamı bir sekteye uğramaktadır. Ek olarak bebek bakımının zorluğu ve sorumluluğu çiftleri yormaktadır. Bu nedenle yeniden cinsel yaşama dönmek zor olabilmektedir. Bu nedenle belirli bir zamandan bahsetmek çok zordur. Önerimiz tam olarak bedensel ve ruhi zamanlamayı tamamlamaktır.