Genital siğil tedavisi ve teşhisi, human Papilloma Virüs (HPV) sık rastlanan bir virüs çeşididir. Bir DNA virüsüdür ve siğiller, papillomlar, serviks kanserine neden olur. Cinsel açıdan aktif kişilerin çoğu, yaşamlarının bir döneminde bu virüs ile karşılaşırlar.

HPV erkekte penis üzeri ve genital bölgede , kadında dış genital organlar, vagina ve rahim ağzına yerleşir. HPV virüsünün 120’nin üzerinde tip çeşidi vardır, özellikle genital bölgede görülmesine rağmen bazı tipleri anal bölge, ağız içinde de görülebilmektedir.

Önemli bir soru ise HPV virüsü bazı lezyonlara yol açması olası.

Kadında ve erkekte çıktığı bölgeye göre kanser oluşumuna sebep olması olası. Kadında rahim ağzı kanseri, erkek ve kadında anüs çevresinde anal kanser, erkekte penis ve üretra hatta mesane kanserine yol açabilmektedir. Aynı şekilde oral seks sebebiyle ağız içinde, dilde, damakta lezyonlar oluşturarak kanser oluşumuna zemin oluşturabilirler.

Her HPV tipi kansere sebep olmaz iken, hastalığın tekrarlaması, vücutta aktif lezyon oluşması kişinin bağışıklık sistemi ile ilgilidir.

Bazı insanlar virüs ile karşılaşmalarına rağmen hiçbir belirti vermeden virüs vücut tarafından yok edilebilmekte veya taşıyıcılık dediğimiz hastalık olmadan sadece bulaşıcılık özelliği kalmaktadır. Ancak HPV siğilleri başta birkaç tane görülürken birkaç ay içerisinde oldukça çoğalması olası.

Genital Siğillerin Komplikasyonları Nelerdir?

HPV cinsel temas ile bulaşır. Genellikle vaJinal ve anal, bazen de oral cinsel ilişkiyle bulaşma olmaktadır. Çoğunlukla herhangi bir belirti vermediği için, çoğu erkek ve kadın hiç farkında olmadan HPV ile enfekte olabilirler.

Ancak bazen de genital siğillerle kendisini ortaya çıkarır. Cinsel ilişkiden yıllar sonra bile görülebilen HPV’ye, tek eşli erkeklerde dahi rastlanabiliyor. HPV ile karşılaşan erkeklerde her zaman herhangi bir belirti ya da sağlık sorunu gelişmezken, lezyon olmadan da taşıyıcılık durumu olabilmektedir.

Bazı HPV tipleri erkeklerin penis veya anüs çevresindeki deri ve mukozal dokularda genital siğillerin oluşmasına neden olurlar. Farklı HPV tipleri ise penis, anüs, ağız içinde lezyonlar oluşturarak kansere sebep olabilirler.

Bayanda ise rahim ağzı kanserlerine yol açarken aynı zamanda normal doğumu geri plana atan bir hastalık olarak varsayıyoruz.

Genital Siğil Teşhisi Nasıl Konur?

Genital siğil teşhisi genital bölgedeki karnabahar görünümünde kabarcık siğiller ile kendisini gösterir. Kadında smear HPV tip gibi sürüntü yoluyla tanısı koyuyoruz.

Erkekte ise siğillerden patolojik örnek alınarak teşhis tamamlanır. Ancak bizi teşhis konmasına iten elbetteki öncelikle görünüştür. Kabarcıklar siğil alarmı verir siğil ise HPV. Türlerini öğrenmek için ise sürüntü şarttır.

Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?

Human Papilloma Virüs(HPV) sık rastlanan bir virüs çeşididir. Bir DNA virüsüdür ve siğiller, papillomlar, serviks kanserine neden olur. Cinsel açıdan aktif kişilerin çoğu, yaşamlarının bir döneminde bu virüs ile karşılaşırlar. Belirti olarak gizli ilerlemesi olası.

Bayanda da erkekte de hiçbir sıkıntı yaratmadan sinsice ilerlemesi de olası. Ancak kendisini siğiller ile belli eder. Genital siğil olduğunuzu çıkan siğillerin HPV ile ilişkili olduğunu nerden anlayacağız diye soracak olursak karnabahar görünümünde çıkan siğiller başlarda bir iki taneyse bile daha sonra çoğalması söz konusu olabilir bu sebeple siğillerde bir iki denilmeden teşhis tespit etmek önemli. Daha sonrasında ise uygun yol izlenmelidir.

Genital Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

HPV için etkin kesin süregelen bir tedavi yöntemi yoktur. Kadında veya erkekte lezyon görüldüğünde cerrahi olarak çıkartılmalı, koterize edilmeli veya dondurulmalıdır. Ancak uygulanan bu işlemler sadece lezyonları ortadan kaldırmakta fakat virüsün vücuttan tamamen uzaklaşmasına yol açmamaktadırlar. Yani aslında tedavi sadece lezyonlara yöneliktir.

HPV virüsünün ağızdan alınan ilaç, aşı ve krem gibi ürünler ile vücuttan atılmasına yönelik bir tedavi yöntemi günümüzde yoktur fakat lezyonların ortadan kaldırılması için uygulanan yöntemler sonrası lezyonlara bir daha hiç rastlanmayabilir.

Lezyonların tekrar çıkmamasında vücut direncinin oldukça önemi vardır. Tedavide amaç lezyonu ortadan kaldırmak , önleyici kremler kullanmak, vücut direncinin yüksek tutmaya yönelik tedbirler olarak sayabiliriz. Kadınlarda smear testinin yapılması erken tanıda çok önemlidir.

Smear testinin önemli bir tarama testi olduğunu da bu nokta da söylemeden geçmeyelim.

Genital Siğil için Nasıl Önlemler Alınabilir?

HPV virüsünün aşısı bulunmaktadır, aşı 9-27 yaş arasındaki kişilere yapılması önerilmektedir. Aşılama 6 ay içinde 3 şekildeyapılmaktadır. Korunmada prezervatif ve tek eşlilik önerilmektedir. Fakat tek bir cinsel partneri olan kişide dahi HPV enfeksiyonu görülebilmektedir. Ancak aşı tedavi edici bir yöntem değildir. Sadece önlem alınması olası bir durumdur.

Genital Siğil Tedavisi için Kullanılan Yöntemler Nelerdi?

Genital siğiller de siğilleri lezyonları ortadan kaldırmak birdaha tekrarlamaması için dondurma, leep, eksizyonel, lazer, koterize etme yöntemleri söz konusudur.

Özellikle koterize etme ile işlem gerçekleştiriyoruz. Bu işlemlerin tamamı aslında siğil yoğunluğuna göre değişmekle birlite lokal yada genel olarak tercih ediyoruz.

Çok yoğun siğiller bulunmadığı sürece lokal anestezi hasta ve bölge için yeterli olur.

Genital Siğil Çıkan Gebelerde de Tedavi Edilmeli midir?

Evet, gebelik sürecinde hassasiyet söz konusu olması sebebiyle ve aynı zaman da vücut direncinin düşmesi de bu duruma eşlik edeceğinden gebelik süresince genital siğiller ortaya çıkması olası. Bunların yok edilmesi gerekir.

Gebellik döneminde dondurma veya cerrahi eksizyonel tedavi yöntemleri çizilmeli çünkü koterizasyon gibi işlemler bu süreçte gebeye uygulamayı hiçbir zaman önermiyoruz.

Genital siğil olan gebelerimizde HPV teşhis edildikten sonra elbette ki normal doğum önerilmez sezeryan zorunlu hale gelmiştir. Bu da atlanılmaması gereken önemli bir noktadır.

Siğil Nüksleri Neden Oluşur?

Devam eden çift eşlilik veya korunmadan cinsel birliktelik vs etkenlerle siğiller tekrarlar. Ya da tam temizlenmeyen siğil bölgeleri tekrar yayılması olası. Ayrıca vücut HPV bağışıklığını alması nedeniyle siğillerin tekrarlaması mümkündür. En ufak dikkatsizlik en kolay şekilde ortaya çıkmasına neden olur.

Genital Siğillerde Risk Faktörleri

  • Yetersiz immunite (bağışıklık sistemi),
  • Stres
  • Uykusuzluk, yorgunluk
  • Uzun süre ile steroid türü ilaçların kullanımı,
  • Gebelik dönemi
  • Tekrarlayan genital enfeksiyonlar,
  • Travmalar

Gental Siğiller Tedaviden Sonra Cinsel Partnere Bulaştırılabilir mi?

Evet, tedaviden sonra genital siğillerin partnerinize bulaşması söz konusu olabilir. Bu virüs cilt altına yerleştiğinden dolayı tedavisi yani tamamen kurtulmuş olmayacağı için tedavi sadece siğilleri yok etmeye yarayan bir durumdur. Tedavi hastalık için yapılan bir tedavi değildir.

Genital Siğit Tedavisi Ücretleri Ne Kadar (Tedavi Fiyatları) Nasıldır?

2020 Genital siğil tedavisi fiyatları için leep, koter, dondurma, eksizyon gibi tedavi yöntemlerinde ücretlendirmeler seans başı olarak ilerlemektedir.

2020 Genital siğil tedavisi fiyatları siğil yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Siğillerin çoğunluğu eğer fazla ise birden fazla seans uygulanabilir.

Ancak bir ya da iki seansta genital siğil tedavisi bitmiş bulunmaktadır. Bu yüzden 2020 genital siğil tedavisi fiyatları çok geniş bir bantta değildir.

Genital Siği Tedavisi Ağrılı mıdır?

Genital siğil tedavisinde ağrı duyulması zor bir ihtimaldir. Çünkü eksizyon dahil olmak üzre hastaya lokal anestezi verilerek ağrı derecesini minimum dereceye indirmek amaçlanmaktadır.

Lazer ile Genital Siğil Teavisi Nasıl Yapılır?

Lazer ile genital siğil tedavisinde ilaçlar işe yaramadığı durumlarda, gebelik durumlarında ani çözüm gerektiren durumlarda, siğiller başka bölgelere sıçramışsa lazer yöntemi seçeneklerimizden birisidir.

Bu nedenle lazer yöntemi genel anestezi veya lokal anestezi eşliğinde yapıyoruz. Ortalama 20-25 dakika süren bu işlem gebelerde özellikle tercih edilen bir yöntemdir.

Siğil bölgelerine atış yapılarak gerçekleşen bu işlem de HPV tedavisi olarak bilinmemekle birlikte tekrar tekrarlanması muhtemel bir durumdur. Bu durumda da korunmak size kalmıştır.

Genital Siğilden Parça Alınması ve HPV Tiplemesi Şart mıdır?

Genital siğiller de HPV tanısı için görülen siğiller ile tanı koymak mümkün. Ancak bazı durumlar da kadınlarımızda rahim ağızında ortaya çıkan dışardan bakıldığında belli olmayan jinekolojik muayene gerektiren durumlar da görüyoruz.

Ayrıca genital siğilden parça alınması yani biyopsi veya hpv tip testi ise bireydeki hpv derecesini tespit etmek amaçlı kanser ölçülü ya da değil gibi bu cümleleri kullanmak için şarttır.

HPV Tiplemesi Kimler İçin Uygundur?

Görülen siğiller HPV varlığına kanıttır. Ancak az görülen siğiller de smear testi ile pozitif negatifliği kanıtlanması arkasından siğilleri olan her hasta için HPV tiplemesi uygun bir tanı yöntemi olarak kabul ediyoruz. HPV tip kesin derece vererek tedavi de ona göre ilerlenmesi gerektiğinde yol göstericidir.

Önemli Bir Soru ise Genital Siğiller için Lazer Tedavisi Hangi Durumlarda Gereklidir?

  • Kullanılan ilaçlar işe yaramadıysa
  • Siğiller oldukça fazla ise
  • Başka bölgelere sıçramışsa
  • Siğillerin biran önce yok edilmesini gerektiren durumlarda
  • Hamilelik durumu söz konusu ise lazer tedavisi tercih edilerek uygulanır.

Genital Siğiller Kanser Yapar mı?

Genital siğillerin kanser yapma olasılığı oldukça fazladır. Serviks kanserine yol açtığı oldukça fazla görünmüştür.

  • Deri
  • Derin plantar siğil HPV-Tip1
  • Yaygın rastlanan siğil HPV-Tip 2, 4
  • Düz siğil HPV-Tip 3, 10
  • Mukoza
  • Genital siğiller HPV-Tip 6, 11 (warts, anojenital siğiller, kondiloma)
  • Servikal kanser
  • Yüksek risk HPV-Tip 16, 18, 31,45
  • Orta risk HPV-Tip 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59,68
  • Düşük risk HPV-Tip 6, 11, 42, 43, 44
  • Vulva (kadın dış genital) kanseri HPV-Tip 16
  • Penis kanseri HPV-Tip 16
  • Orofarinks (ağız-yutak) kanseri HPV-Tip 16
  • Respiratuar (solunum yollarına ait) papillomlar HPV-Tip 6, 11

HPV Nedir?

HPV etkeni ile servikal kanser(rahim ağzı kanseri) arasında direkt olarak bir bağ gözlenmektedir.Serviks kanserinin ortalama görülme yaşı 52dir. Teşhiste önlenmesinde pap smear yer almaktadır.

Pap smear sayesinde serviks kanser oranı azalmış ve önlenmesi olası. Bu nedenle kanser türü arasına girmiştir. Bu nedenle düzenli olarak kontrol amaçlı kadınların smear testlerini aksatmadan yaptırmalarını öneririz.Henüz tedavisi bulunmamaktadır.

Ancak HPV virüsünü insan vücudu antikor üreterek zamanla yenebilir.Bu hastalıkta bağışıklık sistemini güçlü tutmak oldukça önemlidir.

HPV Tedavisi Nasıldır?

HPV’nin vücuttan tamamen atılmasına yönelik hiçbir tedaviye rastlanmamıştır. Ancak HPV’nin yol açtığı siğilleri vücuttan yok etmek amacı ile yapılan yöntemlerimiz mevcuttur. Dondurma, koterize etme, cerrahi eksizyon veya lazer yöntemi ile HPV siğillerinden kurtulmak mümkündür.

Lezyon gelişmemesi için önlem almak size kalmış bir durumdur. Onun dışında HPV cilt altına yerleşen bir virüs. Bu nedenle HPV den kurtulmak mümkün değildir.

HPV Virüsünün Tanısı Nasıl Konur?

HPV kapıldıktan sonra ortaya rahim ağzında anormal hücre değişimleri çıkmadan önce HPV teşhisi yapmak olası. Genital siğiller HPV virüsünü tespit etmeye en yardımcı kanıttır.

Ayrıca HPV DNA testi ve arkasından HPV tip HPV yi kanıtlamaya ve hangi tip olduğunu göstermeye yardımcı olan tanı yöntemlerindendir.

Bunların dışında 30 yaşın üzerindeki bayanlar da rahim ağzı kanserlerini tarama programlarında alınan smear testleri snuçları da birer tanı yöntemi olarak adlandırıyoruz.

HPV Nasıl Bulaşır?

HPV virüsünün şimdiye kadar yüzden daha fazla çeşidi tanımlanmıştır. Tanımlanan çeşitlerin 5 ve 6. Çeşitleri insanlarda sıklıkla görmek olası. Ve genital bölgelerde siğil olarak kendini göstermektedir.  Bu siğiller ellerde kollarda ve parmaklarda oluşan siğillerden oldukça  farklıdır.

Cinsel yolla bulaştığını söylediğimiz bu virüs illa tam anlamıyla bir cinsel ilişki gerektirmez bulaşması için. Tensel temaslarda, sürtünme yolu vs ile de HPV bulaşması olası.

Ayrıca HPV bulaşması anneden bebeğe plesanta yoluyla da doğum sırasında geçmesi olası. Bu nedenle aktif lezyonu olan anne adaylarımıza normal doğum  önermiyoruz aktif lezyonu olmadığı sürece normal doğum desteklemek mümkün.

HPV’nin Belirtileri ve Bulguları Nelerdir?

Kadınlarda genital siğil belirtileri; kadın genital bölgesi erkeklere göre daha hassas  olduğu için daha ciddi problemlere yol açabilmektedir.

Genital siğiller belirti genellikle vermeyebilirler. İlk belirti daha önce olmayan ve yeni kaşıntının da genellikle eşlik ettiği küçük kabarcık şeklinde sert göbekli lezyonlardır, siğillerdir.

Siğiller ile kadında vajinal yanma, kaşınma, akıntı ve ağrılı cinsel birliktelik gibi belirtiler de ortaya çıkması olası.

HPV Bulaşma Olasılığını Azaltma Yolu Var mıdır?

HPV aşısı buna bir yöntem olarak tercih etmek mümkün. Bunun dışında tek taraflı olarak prezervatif kondom ile korunma yöntemi HPV den korunmak için yeterli değildir. Ne kadar korunulursa korunulsun HPV’den eşinizi ve kendinizi korumak için tek eşli bir cinsel yaşamı olması şarttır.

HPV Aşısı Tedavi Edici midir?

HPV aşıları koruyucu yöntem olarak kullanılmaktadır. Ancak HPV virüsünde hiçbir yöntem kesin tedavi olarak virüsü ortadan kaldırmak amaçlı kullanılamaz.

Yalnızca korunulabilirlik sağlanabilir. Gardasil ve cervarix aşıları HPV aşılarındandır. Her iki aşı da üçer doz yapıldığında ömür boyunca bir koruyuculuk sağlamaktadır.

Üç dozdan sonra yeni bir doz tekrarına gerek yoktur. Gebelik süreci boyunca HPV aşıları yapmayı önermiyoruz.

HPV’de Bilinmesi ve Yapılması Gerekenler Nelerdir?

HPV’de HPV etkeni ile servikal kanser(rahim ağzı kanseri) arasında direkt olarak bir bağ gözlenmektedir. Serviks kanserinin ortalama görülme yaşı 52dir. Teşhiste önlenmesinde pap smear yer almaktadır.

Pap smear sayesinde serviks kanser oranı azalmış ve önlenebilir bir kanser türü arasına girmiştir. Bu nedenle düzenli olarak kontrol amaçlı kadınların smear testlerini aksatmadan yaptırmalarını öneririz. Henüz bir tedavisi bulunmamaktadır. HPV virüsü cinsel yolla, cinsel temas ile bulaşır.

İlla cinsel birliktelik gerektirmez. Temas ile bile cinsel bulaşma sağlar aktif lezyonalara yol açar. HPV de bilinmesi gerekenler arasında gebelikte siğillerin yok edilmesi olası bir çözümdür. Aktif lezyonlar yok edilmediği sürece normal doğum ihtimali yoktur.

Hamilelik Sırasında HPV Enfeksiyonunun Önemi Nedir?

Gebe Bebeğine Bulaştırabilir mi?

Gebelik süreci boyunca ortaya çıkan HPV bulguları doğumdan önceki aktif lezyonlar pasif hale getirmek olası. Koterizasyon ve lazer yöntemi ile lezyonların yok edilmesi gerçekleştirmek mümkün.

Ancak cerrahi eksizyon önermiyoruz. Gebelik sırasında çıkan HPV lezyonları pasif hale gelmez ise yeni doğacak bir bebeğin de geleceği belirlemiş olur.

HPV aktif olan bir anne de normal doğum sırasında plesanta yolu ile anneden bebeğe geçişi olacağından bebeğin doğumundan itibaren HPVli doğma ihtimali göz önünde bulundurulmalıdır.

HPV Enfeksiyonu Sezeryan Doğum Gerektirir mi?

Hayır, HPV aktif olan bir hastanın illa sezeryan doğum yapmasına gerek yoktur. Ta ki aktif lezyonu olmayan bir gebede normal doğumu desteklemek olası.

Ancak aktif genital siğilleri var ise bebeğe bulaşması riskinden dolayı anne normal doğum için hazır görmüyoruz. Sezeryan doğum en doğru karar olacaktır.

Bakirelerde de Siğil Olabilir mi?

HPV siğilleri illa ki tam bir cinsel birliktelik gerektirmez. Bu sebeple bakire bayanlarda da siğil görülmesi mümkün bir olaydır. Eşten bulaşan siğiller cinsel temas yoluyla da hasta da aktifleşmesi mümkün. Sürtünme vs. bunlara birer örnektir.

HPV Tipleri Nelerdir?

HPV ile ilişkili lezyonlar ve tipleri

  • Deri,
  • Derin plantar siğil HPV-Tip1,
  • Yaygın rastlanan siğil HPV-Tip 2, 4,
  • Düz siğil HPV-Tip 3, 10,
  • Mukoza,
  • Genital siğiller HPV-Tip 6, 11 (warts, anojenital siğiller, kondiloma),
  • Servikal kanser,
  • Yüksek risk HPV-Tip 16, 18, 31, 45,
  • Orta risk HPV-Tip 33, 35, 39, 51, 52, 56, 58, 59,68,
  • Düşük risk HPV-Tip 6, 11, 42, 43, 44,
  • Vulva (kadın dış genital) kanseri HPV-Tip 16,
  • Penis kanseri HPV-Tip 16,
  • Orofarinks (ağız-yutak) kanseri HPV-Tip 16,
  • Respiratuar (solunum yollarına ait) papillomlar HPV-Tip 6, 11.

Yüksek Riskli Onkojenik HPV Tipleri Nelerdir?

Yüksek kanser riskli HPV Tipleri: HPV tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82’den oluşur. Yaklaşık 15 ayrı HPV tipi yüksek kanserojen risk grubundadır.

Serviks kanserlerinin %54’ünden Tip 16, %15’inden ise Tip 18 sorumludur. Yani yalnızca Tip 16 ve 18 tüm rahim ağzı kanserlerinin %80’inden sorumludur. HPV tip 16 kadınlarda serviks kanseri yanı sıra vulva kanserine de neden olabilmektedir.

Anormal hücre gelişimi ne kadar fazla ise onkojenik HPV tip olasılığı da o kadar yüksektir.

Gebelik ve Folik Asit adlı yazımızı incelemek için tıklayınız..

Profesyonel & Güvenilir

Hizmetlerimiz

Genital Estetik

Genital estetik, günümüzde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. En az bir burun estetiği bir meme protez kadar kabul görmüştür, genital estetik ne kad...

Daha fazla..

Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yat...

Daha fazla..

İdrar Kaçırma

Mesanenin böbreklerimizden gelen idrarın biriktiği kese olarak adlandırıyoruz. Halk arasında genellikle idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da isi...

Daha fazla..

Uterus Alma Ameliyatı

Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlarda...

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisinde Erkek İnfertilitesi

Tüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi ve Erkek İnfertilitesinin DeğerlendirilmesiTüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi, İnfertil çiftlerin yak...

Daha fazla..

Endoskopik Myomektomi

Endoskopik Myomektomi, abdominal bölgenin (karın içerisinin) genel anestezi altında uygulanarak göbek deliğinden minik bir kesi ile ince bir teleskopu...

Daha fazla..

Endometriozis Tedavisi

Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da ç...

Daha fazla..

Gebelik ve Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Gebelik ve yüksek riskli gebelik takibi, hayatımızın en önemli, en hassas, en riskli dönemlerinden ancak belki de en güzel heyecanları yaşadığımız, en...

Daha fazla..

Aşılama Tedavisi

Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır....

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisi ve İnfertilite

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir? Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamam...

Daha fazla..

Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar