Adım Adım Vajinismus

Cinsellik, sadece üremeye yönelik biyolojik bir fonksiyon ya da fiziksel boşalım ve rahatlama sağlayan bir dizi mekanik hareket değildir.

Cinsellik; duygusal, düşünsel ve davranışsal pek çok unsurun karşılıklı etkileşimi ile şekillenen karmaşık bir sosyal, ilişkisel ve kültürel bir süreçtir.

Cinsel ilişkiye girebilmek ve bunu herhangi bir ağrı hissetmeden yapabilmek kadınların çok büyük bir kısmının yerine getirebildiği bir durumdur.

Bu durumun dışında kalan kadınların sorunu olarak vajinismus, ilk günden itibaren evliliğin tamamlanmasına engel olmakta, kadını ve eşiyle olan ilişkilerini yıpratmakta ve toplumsal yapıyı olumsuz yönde etkilemektedir. Cinsel sorunlara karşı daha duyarlı hale gelinmesi, cinsel sorunlar karşısında sorunun giderilmesine çalışan insanların sayısını, geçmiş yıllara göre, muazzam ölçüde arttırmıştır.

Yine de ayıplanma endişesinden, utangaçlıktan, farkında olmamaktan ya da imkanların sınırlı olmasından dolayı vajinismus konusunda pek çok mağdur çift çare arayışında bulunmamakta ya da bulunamamaktadır.

Öncelikle bir kadın doğum uzmanı tarafından vajinismus derecesi değerlendirilir. Jinekoloji uzmanı her zaman bu konu için pskiyatrist ile ortak çalışmaktadır.

Durum değerlendirmesi yapıldıktan sonra özel olarak görüşmeler, seanslar başlayarak sohbetler edilir ve asıl sorunlar saptanır daha sonrasında ise bu sorunlara yönelik bir plan çizilerek hareket edilir. Bunlardan bahsedecek olursak;

Vajinismus sadece kadına ait bir sorun değil, çiftin ortak bir sorunudur, paylaşılan bir rahatsızlıktır. Cinsel terapistten randevu alarak gelmek aslında bu yolda bir adım atmak ve 1-0 öne geçmek demektir.

İlk hedefimizde hastalarımızın hayatlarını ve ilişkilerini berbat ettiklerini düşündükleri için utanması kendilerine ve diğerlerine verdikleri sözü yaşatmayışları, kendilerini ve partnerini hayal kırıklığına uğrattıkları için suçluluk duyması sebebiyle öncelik her zaman utanç ve suçluluk duygularının azalmasını ve hatta yok olmasını hedefliyoruz.

Bu adımlarda sizlere iyi bir dost, iyi bir arkadaş veya iyi bir abla, iyi bir kardeş olarak sizlerin rahatlığını sağlamak ve güvende hissettirmek de bizim en başta gelen önceliklerimizdendir.

Aynı dili konuşabilmek amacıyla da vajinismus hakkında hastalarımızı bilgilendiriyor ve böylelikle hayatlarında sorunlarında düşüncelerinde kullanabilmelerini sağlıyoruz. Bizler bu minik serüvende sadece yol gösterenleriz. Kendinizi iyi hissetmenize kendinizin farkına varmanızı sağlayanlarız.

Bu serüvenin sonundaki başarınında başarısızlığında sorumluluğu sizindir. ‘’ Ben kurtarılmalıyım, biri beni ne olur kurtarsın ‘’demek acizliktir. ‘’ Ben kendimi kurtarmalıyım, inançlıyım ve kararlıyım sadece yol gösteren bir kişiye ihtiyacım var ‘’ derseniz biz bu serüveni en güzel şekilde bitirenler olacağız.

Cinsel terapi kasılan kaslarınız üzerinde kontrol sağlayabilmeniz için derin kas gevşetme egzersizlerini ve aşama aşama cinsel ilişkiye doğru ilerlerken parmakların kullanılmasını içermektedir. Vajinismusta üç terapi türü vardır.

Yoğunlaştırılmış Terapi

Dış genital organlarına, vajinalarına, vajina içine dokunabilen, ağır kasılması olmayan vakalarda kullanılır. Üç günlük yoğunlaştırılmış cinsel terapi ve hipnoz uygulamalarını içerir.

Toplam 12 seanstan oluşur. Seanslar sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez yapılır. Sadece penis vajina birlikteliğinin sağlanması yani cinsel ilişkinin sorunsuz gerçekleştirilmesi hedeflenir. Sadece cinsel ilişkiye girememe durumu ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Normal Tempolu Terapi

Ortalama 12 seans vardır. Cinsel terapi uygulamalarını içerir. Seans aralıkları hastaların durumlarına göre ayarlanabilir. Orta ve ağır şiddetteki hastalarda kullanılabilir. En çok tercih edilen tedavi seçeneğidir.

Holistik Terapi

Klasik tedavi yöntemlerine cevap vermeyen ağır vajinismus vakalarında kullanılır. Ya da daha ağır daha derin iç çatışmaları olan hastalar da tercih edilir.

Adım 1: Gevşeme

İlk adım komutlarla ve nefes teknikleriyle gevşemek. Vajinismusta asıl olan istemsiz çalışan aşk kaslarının kontrol altına alınmasıdır. Bu nedenle bu yolda ilk adım, bilinç dışı ve otomatik çalışan solunum sistemini irademizle kontrol etmektir.

Nefesi kontrol etmeyi öğrenmek bedeni kontrol etmeyi öğrenmenin en kolay yollarından birisidir. Nefes almayı kolaylaştırmak içinde sırt üstü yatılarak gözler kapatılıp uyuma taklidi yapılabilir. Adım 1’de kullandığımız yöntem bilişsel yapılandırma. Bilişsel yapılandırmada;

  1. Danışanın kaygılanmasına yol açan, gerçekçi olmayan varsayımları belirlemek ki değerlendirme formlarını bunun için kullanıyoruz.
  2. Düşüncelerin duyguları ortaya çıkardığı varsayımını açıklamak.
  3. Bilişsel çarpıtmalar adını verdiğimiz hatalı ve yanlış inanışları doğruları ile yer değiştirebilmek için bilgilendirme yapmak.
  4. Danışanın durumlara gerçekçi bir bakış açısı getirmesini sağlamak.
  5. Danışanın gerçekçi olmayan varsayımlarını yeniden değerlendirmesinde yardımcı olmak.

Bu adımda rahatlama teknikleri uygulanır ve bu aşamadan sonra cinsel girişim sadece bir süre yasaklanır. Cinsel girişimden kastımız sadece penisi vajene sokma girişiminden uzak duruyoruz.

Onun dışında cinsel temas cinsel birliktelik olması bizim için daha iyi bir durumdur.

Adım 2: Bilişsel Yeniden Yapılandırma

Geldik ikinci adıma, her başarının mimarı sizsiniz, ilişkinizin bozulmasına hiç izin vermeyin. Bu zamanlarda çatışmalardan ve vajinismusu tartışmaktan kaçının.

Bir takım olduğunuzu hatırlayın. Bir gemide yol alaca yolcularsınız. Cinsel organlar denildiğinde sadece sizin aklınıza değil herkesin aklına hemen hemen penis ve vajina gelir.

Oysa ki en büyük cinsel organımız beyindir. Çünkü cinsellikten haz tamamen duygularımız ve düşüncelerimizle bağlantılıdır. Penis ve vajina önemli oyunculardır ancak başrol beyindedir.

Vajina konusunda kaygılarımızı gidermemiz gerekir. Vajinanın cinsel birleşmede dokunmak ve penisi kabul etmek için inşa edilmiş bir organ olduğudur. Vajina esneyebilen bir organdır.

Bilişsel olarak kızlık zarı (himen) vajina konusunda hastamızı bilgilendirerek kendisini keşfetmesi konusunda bilinçlendiriyoruz.

Adım 3: Bedeni Keşfetme ve Mastürbasyon

Vajinismuslu kadınlarında bir özelliği de kendi vücutlarına yabancı olmalarıdır. Bu durum zamanla kadının kendi cinsel organından uzaklaşmasına onu kendisine ihanet ediyor gibi görmesine sebep olmaktadır.

Bu durum eşi itme, yataktan kaçma, ağlama, durması için eşe yalvarma, çığlık atma, terleme, titreme, idrar gelme hissi, huzursuzluk, bulantı, karın ağrısı, bacakları kapama, vücudu kasma gibi durumlara yol açabilir.

Bu adımda tekrarlayan dokunuşlar ve tekrarlayan aktivitelerle genital organlarınızın zihninizde bir haritasını çıkarmaya çalışarak başlayacağız. Buna başlamadan önce rahatlamak amaçlı ılık bir duş alınmasını istiyoruz.

Daha sonra bir boy aynasında çıplak olarak bedeninizi incelemeniz neler hissettiğinizi yada vücudunuzda beğenmediğiniz yerlerinizi keşfetmelisiniz. Daha sonra organlarınızı parmaklarınızla keşfedeceksiniz. Daha sonra hassas bölgeleri keşfetmek için çabalayacaksınız.

Kadınlar klitorisin çok kolay etkilenmesi nedeniyle mastürbasyonu başkalarından öğrenmeseler bile kendileri keşfedebilirler. Fiziksel istek, kasık bölgesine yayılan bir sıcaklık orada bir basınç hissinin duyulmasına ve klitorise dokunulması ihtiyacı ve vajen içinde doldurulması gerekli bir boşluk hissi ile ortaya çıkar. Mastürbasyonun tek yolu yoktur.

Genelde ya klitoris elle okşanır ya da iki bacak açıp kapanarak sıkıştırılır veya kadına zevk verebilecek bir şeye sürtünür. Bakire olan kadınlar genel olarak böyle mastürbasyon yapabilirler. Bu adımda size düşen ellerinizin bedeninizi keşfetmesine izin vererek cinsel doyumu yaşamaya başlamak.

Adım 4: Aşk Kasları

Vajina girişinin etrafındaki bu çok güçlü aşk kaslarına vajina kasları, pubococcygeal kaslar, pelvik taban kasları ya da aşk kasları da denir. Bu kaslar, üreme, sindirim, idrar yolları için kilit bir rol üstlenmiştir.

İdrar tutmaya, dışkılamaya, cinsel birleşmeye, orgazma, bağırsak hareketlerine ve doğum sırasında bebeğin çıkışına yardımcı olur. Aşk kasları her zaman tetiktedir ve harekete geçmek için beklerler. Bu mesajıda beyinden alır.

Aşk kasları farkında olunmayan beden mesajlarına karşın kasılma tepkisi göstermeyi öğrenmiştir. Cinsellikte olumsuz düşünceye sahip kadınlarda aşk kaslarıyla çevrelenen kasık bölgesi bir mücadele halini alır. Hasta ne kadar bileşmeyi istese de bilinçdışı uyarılar duygular ağrı beklentisi nedeniyle beyin daha önce tepki vererek aşk kasları kasılıp vajinal bölgeyi kapatır.

Bu tabloya da vajinismus denmektedir. Aşk kaslarını kontrol altına almakta bizim elimizdedir. İdrar yaparken de bu aşk kasları diye adlandırdığımız vajina kaslarınızı keşfederek kontrol altına alabilmeniz mümkündür. Bu adımda da bize aşk kaslarını etkin hale getirmek kontrol altına alabilmek için bazı egzersizlerimizi hatta ödevlerimizi yerine getirmek düşüyor.

Adım 5: Uygun Bir Ortam

En önemli adımdır ya da tüm adımların temelinde yatan bir durumdur ‘’ ideal bir ortam ‘’ . İdeal ortamın oluşturulabilmesi için en öneli unsur hoşgörü ve çiftin uzlaşmasıdır.

Bu nedenle uygun ortam hastalığı ön plana çıkarak bir yer değil cinsel aktiviteleri destekleyen ve ego güçlerinin en iyi şekilde kullanımına fırsat tanıyan bir ortam olmalıdır.

Çift olarak sizlerin zevkine bırakıyoruz bunu, kendinize rahat güvenilir bir ortam yaratmanız bu adım için yeterli olacaktır.

Adım 6: Duyusal Odaklanma

Duyusal odaklanma da çiftin gerçekleştirdiği okşama uygulamalarının temel özelliğini kastediyoruz. Aslında bu okşama egzersizleri ütün cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde kullanılan en önemli araçlardan birisidir.

Vajinismus tedavisinde de oldukça işimize yarayan bir egzersizdir. Öncelikle başta da olduğu gibi penis-vejen birleşimi hedefi şimdilik ortadan kaldırılır. Dönüşümlü olarak yapılan karşılıklı okşamalarda her iki eş tamamen kendi bedenine yoğunlaşabilmektedir ve kendisi de aynı anda okşamadığı için dikkati dağılmamaktadır.

Bunu bir tür keşif olarak kabul edebiliriz. Bu keşif için de uygun bir ortam hazırlamak yada uygun bir ortam tercihinde bulunmak şarttır. Gördüğünüz gibi her adım bir sonrakine yer hazırlamaktadır. Bu konuda sadece karşı tarafa ne hisettirdiğimize değil ne hissettiğimize de odaklanmak oldukça önemli bir aşamadır.

Yani bir erkeğin bedenine dokunarak haz almak, bir erkeğe dokunarak haz vermek, bir erkeğin haz aldığını görerek daha çok haz almak diyebiliriz. Bu sırada sözlü olarak da belirtmek partnerinizin nelerden hoşlandığını anlamanızda da yardımcı olacaktır.

Adım 7:  Zihinde Canlandırma

-mış gibi düşünmek, düşünebilmek bu adımın en önemli basamağıdır. Önce nefes egzersizini devreye sokarak derin bir nefes sonrası kaslarınızı kasarak zihninizde hayal edecek düşünceler kuracak sizi mutlu edecek haz duymanızı sağlayacak her şeyi gözlerinizin önünden yaşıyormuşçasına düşüneceksiniz. Unutmayın karar vermek düşünmek başarmanın yarısıdır.

Adım 8: Vajinal Girişe Hazırlık

Vajina penisi alabilecek kadar geniştir ancak vajinanın açılabilmesi tamamen aşk kaslarıyla alakalıdır. Vajinaya giriş egzersizlerinde amaç ise, vajinanın genişleyebilir bir organ olduğunu kişiye gösterebilmektedir.

Bu aşamada dört önemli tabu çıkıyor karşımıza; vajinaya bir şey girmesi, vajinaya  kendi parmaklarınızın girmesi, eşinizi parmaklarının girmesi ve son olarak da penisin girmesi durumudur. Egzersizlerden hemen önce gevşemek mastürbasyon yapmak oldukça önemlidir.

Islaklık açılma ve gevşeme meydana gelerek daha kolay bir hal alır. Bundan önceki adımlarımızı da göz önünde bulundurarak bu adımı gerçekleştirmeliyiz. Önce duş daha sonra rahatlama egzersizleri ve sonrasında da vajinal girişe hazırlık olarak devam eder.

Dokuzuncu adımda bir cisim ve kendi parmağınızla olan egzersizlere devam ediyoruz.

Vajinal Girişe Hazırlıkta Üçüncü Basamak

Vajinal girişe hazırlıkta bir önceki adım da bir başka cisim ve kendi parmağınızla giriş yapmayı başardınız. Şimdi sıra eşinizde.

Adım 9: Cinsel Birleşme

Cinsel birleşmeyi sağlamak için bu adımda da cinsel birleşmeye yönelik egzersizlerle devam ediyoruz. Bu adımda çift olarak artık son hazırlıklarımızı gerçekleştiriyoruz. Esne, gevşe, rahatla tekniğini aklınızdan hiç çıkarmıyorsunuz. Esne, gevşe, rahatla…

Adım 10: Hazza Odaklanma

Evet, hepsi bu kadardı. Cinsel birleşme sağlandıktan sonra size tek düşen hazza odaklanmaktır. Zevk ve haz almaya odaklanmaktan başka hiçbir sorumluluğunuz yok artık.

Vajinismus, her kadın için farklı basamaklarda farklı aşamalarda ve farklı derecelerde değerlendiriyoruz. Beş parmağın beşi de nasıl bir değilse vajinismus hastalarımızın hepsi de aynı derece değildir. Hastamızın durumuna göre tedavi planı hazırlamak esas alıyoruz.

VAJİNİSMUSTA ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ ÇARE SİZ’SİZSİNİZ.

Bu cümle aklınızdan hiç çıkmaması gereken kilit cümle olarak hafızanızda yer etsin. İnsanın hayatı, kaderi mutlulukları, üzüntüleri ve yaşamındaki her güzellik kendi elindedir.

Elinizde fırsatlar varken inanın, başvurmaktan çekinmeyin. Sonunda güzel bir mutluluk sizi bekliyor olacak.

Adet Kanamanızın Şiddetli Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız? Adlı yazımızı incelemek için tıklayınız..

 

Profesyonel & Güvenilir

Hizmetlerimiz

Genital Estetik

Genital estetik, günümüzde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. En az bir burun estetiği bir meme protez kadar kabul görmüştür, genital estetik ne kad...

Daha fazla..

Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yat...

Daha fazla..

İdrar Kaçırma

Mesanenin böbreklerimizden gelen idrarın biriktiği kese olarak adlandırıyoruz. Halk arasında genellikle idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da isi...

Daha fazla..

Uterus Alma Ameliyatı

Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlarda...

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisinde Erkek İnfertilitesi

Tüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi ve Erkek İnfertilitesinin DeğerlendirilmesiTüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi, İnfertil çiftlerin yak...

Daha fazla..

Endoskopik Myomektomi

Endoskopik Myomektomi, abdominal bölgenin (karın içerisinin) genel anestezi altında uygulanarak göbek deliğinden minik bir kesi ile ince bir teleskopu...

Daha fazla..

Endometriozis Tedavisi

Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da ç...

Daha fazla..

Gebelik ve Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Gebelik ve yüksek riskli gebelik takibi, hayatımızın en önemli, en hassas, en riskli dönemlerinden ancak belki de en güzel heyecanları yaşadığımız, en...

Daha fazla..

Aşılama Tedavisi

Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır....

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisi ve İnfertilite

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir? Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamam...

Daha fazla..

Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar