Ankara tüp bebek doktorları, tüp bebek tedavisi; korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebelik elde edemeyen çiftlerimize bebek tedavisi uygulamaktayız. Tüp bebek tedavisinden önce, eğer hormon analizleri uygun ise, sperm analizi normal ise, ultrasonografi sonuçları da uygun ise follukül takibi ile başlanarak aşılama tedavisi ve sonrasında tüp bebek tedavisi olarak ilerlenebilir. Bu nedenle tüp bebek tedavisinden önce kişinin değerlendirilmesi için ultrasonografi kontrolü, hormon analizi ve sperm analizi ile yapılmaktadır. Yapılan tetkikler sonucunda tedavi seçeneğine karar verilmektedir.

Tüp bebek tedavisi en etkili üremeye yardımcı tekniklerinden birisidir. Tedavide kendi yumurtanız ve eşinize ait sperm kullanılmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Yapılması Gereken Durumlar Nelerdir?

  • Tüp tıkanıklığı durumlarında,
  • Tüplerde hasar var olduğunda,
  • Tüp bağlatma sonrasında,
  • Over yetmezliğinde,
  • Endometriozis yani çikolata kisti varlığında,
  • Myomlarda,
  • Sperm ile ilgili fonksiyon bozukluğunda,
  • Açıklanamayan infertilitede,
  • Soy geçmişinde var olan genetik problemlerde,
  • Çiftte var olan genetik sorunlarda,
  • Kanser tedavilerinde kemoterapi öncesi yumurta ve spermi korumak için yumurta dondurma ve sperm dondurma durumlarında
  • Sperm ile ilgili hareket bozukluğunda,
  • Yumurta rezervi azlığında,
  • İleri yaş,
  • Yumurtalık kisti olan anne adaylarımızda,
  • Dış gebelik geçiren hastalarımızda,
  • Yumurtlama sorunu olan polikistik over tanısı almış hastalarımızda,
  • Yapılan tetkiklere göre gebelik elde edemeyen çiftlerde,
  • Vajinismus hastalarında uygulanabilir. Ancak vajinismus hastalarında tüp bebek tedavisinden önce vajinismus için tedavi görmesi uygun görülmektedir.
  • Karın içi yapışıklıklar varlığında da tüp bebek tedavisi uygulanabilir.
  • Sperm sayısının düşük olan hasta grubunda,
  • Hiç spermi bulunmayan hasta grubunda da tüp bebek tedavisi uygulanabilir.
  • Testis tümörü gibi durumlarda tüp bebek tedavisi görülebilir.
  • Doğuştan sperm kanallarında gelişme izlenmemesi durumlarında,
  • Enfeksiyon durumlarında.

Tüp Bebek Tedavisinde Karşınıza Çıkabilecek Riskler Nelerdir?

  • Çoğul gebelik olması olası. Çoğul gebeliğe bağlı olarak erken doğum meydana gelmesi olası.
  • OHSS
  • Yumurta toplamada meydana gelen anestezi ve iğne yaralanmaları ile ilgili riskler meydana gelmesi olası.

Tedavi aşamasında karşınıza çıkabilecek riskler nelerdir? Sorusunu maddeler halinde açıkladıktan sonra. Şimdi de tedavi öncesi hazırlık testlerini inceleyelim.

Tüp Bebek Tedavisine Başlamadan Önce Hazırlık Testleri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde çiftin yaşı, infertilite ile ilgili tanısı konulmuş nedenler, doktorun önemi, merkezin tecrübesi, embriyoloji laboratuvarı, embriyolog oldukça önemlidir. Bebek isteği ile başvuran hastalarımızda tüp bebek tedavilerinden önce;

Yumurta rezervini kontrol etmek için, over rezervi kontrol testi; yumurtaları değerlendirmek için, adetin ikinci ya da üçüncü gününde yaptığımız jinekolojik ultrasonografinin yanı sıra hormon testlerinin kontrolü için ise kan ile FSH, TSH, E2, PRL, LH gibi testler ile birlikte bazal ultrasonografi kontrolü yapılmaktadır. Tüm bu testlere ek olarak gerekir ise AMH testi isteyebiliriz. Bu nedenle AMH testi kan testi ile alınmaktadır.

Sperm analizi testi; tüp bebek tedavisine ya da bebek tedavisine başlamadan önce spermin değerlendirilmesi gerekmektedir. Sperm faktörleri de oldukça önemlidir. Bu nedenle sperm sayısı, spermin hareketliliği ile birlikte değerlendirilmelidir.

Enfeksiyon hastalıklarının taranması yapılmalıdır; tüp bebek tedavisi öncesinde bulaşıcı hastalık olup olmadığına göre HbsAg HCV HIV açısından enfeksiyon markerleri anne adayı ve baba adayından her ikisinden de alınmaktadır.

Rahim boşluğunun değerlendirilmesi; Endometrial kavite olarak adlandırdığımız rahim boşluğunun değerlendirilmesi için rahim filmi yani HSG ya da histereskopi ile rahim içi değerlendirilmesini yapmaktayız. Bu işlemler de tüp bebek tedavisinden önce yapılmalıdır. Bu nedenle embriyo transferine engel bir durum olup olmadığı saptamak için oldukça önemlidir.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi sırası ile; ovulasyon indüksiyonu, yumurta toplama, spermin alınması, döllenme ve embriyo transferi olmak üzere farklı aşamalardan oluşmaktadır.

Konulardan bahsedecek olur isek;

İlk adım ovulasyon indüksiyonu sürecidir. Ovulasyon indüksiyonu; adetin ikinci ya da üçüncü günü yumurta büyütme ilaçlarına başlamaktayız. Her ay normalde bir tane follukül büyümesi sağlanırken, tüp bebek tedavisinde ovulasyon indüksiyonu sayesinde birden fazla yumurtanın büyümesi sağlanmaktadır. Birden fazla yumurta elde edilmesinin nedeni ise embriyo sayımızı arttırarak sağlıklı embriyo elde etme sayımızı arttırmayı hedefliyoruz.

İlk Adımdaki Kullanılacak İlaçlardan

  • Over stimüle edici ilaçlar ile çok sayıda yumurtanın büyümesini hedefleyerek FSH ve LH hormonlardan destek alıyoruz.
  • Yumurtaların matürasyonu yani olgunlaşması için ilaçlar kullanmaktayız. Bunlar yumurtaların istediğimiz boyutlara geldiğinde hCG hormonu kullanarak var olan büyüyen yumurtaların olgunlaşmasını sağlamak için kullanmaktayız.
  • Elde edilen yumurtaların erken çatlamasını engelleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Yumurta toplama zamanına kadar çatlamaması için kullanılan ilaç grubudur.
  • Embriyonun tutunmasını arttırmak için endometriumu yani rahim duvarını hazırlayan ilaçlardan da destek almaktayız.

İkinci Adım Yumurta Toplamadır

Yumurta toplama işlemi için hCG hormonu sonrasında yani çatlatma iğnesinden ortalama 35-36 saat sonrasında yumurta toplama işlemi uygulamaktayız. Yumurta toplama işlemlerinde sedasyon anestezisi altında uygulamaktayız işlemi. Sedasyon anestezisi derin bir uyku hali olarak adlandırılmaktadır. Anestezi doktorumuzun sedasyon anestezisi ile birlikte transvaginal ultrasonografi ile birlikte yumurtaları toplamaktayız. Aynı anda embriyoloji laboratuvarında embriyoloğumuz tarafından değerlendirme yapılmaktadır.

Yumurta toplama ile birlikte;

  • Sedasyon anestezisi uygulamaktayız.
  • Transvajinal usg yardımı ile uygulanmaktadır.
  • Transvaginal usg de iğne yardımı ile yumurtalıklara ulaşıyoruz.
  • İğne ile folluküllerdeki yumurtalar aspire ediyoruz.
  • Ortalama yirmi dakika kadar işlem süresi mevcuttur.
  • Yumurta toplama sonrasında kanama kontrolü uygulanmaktadır.

3. Adım Spermin Alınmasıdır

Yumurtaların toplandığı gün baba adayından mastürbasyon ile spermin alınması sağlanır. Oldu ki mastürbasyon ile ejakulatta sperm çıkmıyor ise o zaman TESA ya da TESE gibi bir işlem yapılması gerekmektedir. Sperm laboratuvar ortamında semenden ayrıştırıyoruz. Bu şekilde işlem organizasyonu yapmış oluyoruz.

4. Adım Fertilizasyon Yani Döllenmedir

Fertilizasyonda yani döllenmede kullanılan iki farklı yöntem vardır. Bu yöntemlerden;

Birinci yöntem, inseminasyon: sperm ile yumurtaların bir araya konularak döllenmesi sağlanmaktadır. Bu birinci yöntemdir. Ancak genellikle artık kullanılmamaktadır.

İkinci bir yöntem ise spermin enjeksiyonu ile yapılan mikroenjeksiyon yani ICSI dir. ICSI ile sağlıklı sperm yumurtanın içerisine enjekte edilmektedir.

Fertilizasyon yani döllenmeden sonra rahim duvarına yerleşmesini kolaylaştırmak için soyularak uygulanmasıdır.

Genetik test ise embriyolardan beşinci günde genetik test uygulaması yapıyoruz. Genetik test uygulanan embriyolardan sağlıklı olanlar tekrar anne adayının rahmine enjekte ediyoruz.

5. Adım Embriyonun Transferidir

Embriyo transferi yumurta toplamadan üç ila beşinci gün arasında anesteziye gerek duymadan uygulanmaktadır. Bu nedenle işlem ağrısızdır. Rahim duvarını sağlıklı görmek adına hastanın idrara sıkışık olmasını istiyoruz. İnce plastik bir katater yardımı ile embriyonun transferi sağlanır. Yan etkileri arasında, çok az miktarda vajenden gelen lekelenme olması olası. Akıntı izlemek olası. Göğüslerde hassasiyet görmek mümkün. Hafif kasık ağrıları oluşması olası. Ancak transfer sonrasında, yüksek ateş, nefes darlığını, fazla kanama, idrardan gelen kan gibi durumlar da muhakkak öncelikle hekiminize bilgi vermelisiniz.

Ankara tüp bebek merkezlerinde, Ankara tüp bebek doktorları tarafından verilen hizmetler ile ilgili kliniğimizde ücretsiz tüp bebek tedavisi ön görüşmesi için bize ulaşabilirsiniz.

Profesyonel & Güvenilir

Hizmetlerimiz

Genital Estetik

Genital estetik, günümüzde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. En az bir burun estetiği bir meme protez kadar kabul görmüştür, genital estetik ne kad...

Daha fazla..

Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yat...

Daha fazla..

İdrar Kaçırma

Mesanenin böbreklerimizden gelen idrarın biriktiği kese olarak adlandırıyoruz. Halk arasında genellikle idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da isi...

Daha fazla..

Uterus Alma Ameliyatı

Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlarda...

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisinde Erkek İnfertilitesi

Tüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi ve Erkek İnfertilitesinin DeğerlendirilmesiTüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi, İnfertil çiftlerin yak...

Daha fazla..

Endoskopik Myomektomi

Endoskopik Myomektomi, abdominal bölgenin (karın içerisinin) genel anestezi altında uygulanarak göbek deliğinden minik bir kesi ile ince bir teleskopu...

Daha fazla..

Endometriozis Tedavisi

Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da ç...

Daha fazla..

Gebelik ve Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Gebelik ve yüksek riskli gebelik takibi, hayatımızın en önemli, en hassas, en riskli dönemlerinden ancak belki de en güzel heyecanları yaşadığımız, en...

Daha fazla..

Aşılama Tedavisi

Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır....

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisi ve İnfertilite

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir? Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamam...

Daha fazla..

Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar