Cinsel Geçişli Hastalıklar
Cinsel geçiş yolu ile neredeyse 30 bakteriden daha fazlası bulaşabilir. Bu etkenlerden bazıları daha sık görülür. Bazıları tedavi edilebilirken bazılarının da tedavisi yoktur maalesef. En sık görülen cinsel geçişli hastalıklar ; hepatit B, Herpes sımplex, HIV, HPV dir. Cinsel yol ile bulaşan hastalıklar genellikle vajinal, anal ve oral dahil olmak üzere cinsel olarak temasla bulaşması mümkündür.
Bazıları da cinsel geçiş olmasa da kan yolu ile de yayılması mümkündür. Bazıları yani aktif olanlar ise normal doğum sırasında anneden bebeğe kadar geçebilir.
Kadın hastalarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?
Hpv, bel soğukluğu, klamidya, genital herpes, frengi, molloscum, hepatit B, HIV dir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklarda kadında izlenen belirtiler nelerdir?
- Vajinal kaşıntılar
- Anormal akıntılar
- Cinsel ilişkide meydana gelen geçmeyen ağrılar
- Vajinada izlenen lezyonlar
Hpv nedir? : cinsel ilişki ile bulaşan, bulaştığı bölgede siğillere lezyonlara neden olabilen bir hastalıktır. Her zaman belirti vermeyebilir. Rahim ağzı kanserine neden olabilir. Ancak aşısı mevcuttur. Aşı ve düzenli smear takibi önermekteyiz.
Bel soğukluğu nedir? : Bel soğukluğunun bir diğer adı gonoredir. Hastalık hiçbir belirti vermeden seyredebilir. İdrar yaparken ağrı olabilir. Vajinal akıntı olabilir. Daha sık idrara çıkma ihtiyacında bulunabilir. Vajina da akıntı olabilir. Cinsel ilişkide ağrı alt karın bölgesinde ağrı görülebilir. Ateş yükselebilir. Tedavide antibiyotiklerden destek alınır.
Klamidya nedir? : yaygın bir enfeksiyondur. Cilt teması hastalığın bulaşmasına yeter. Ağrılı cinsel ilişki, rahim ağzı enfeksiyonu, adet dönemi aralarında kanamalar, alt karında ağrı izlenebilir. Antibiyotiklerden destek alarak tedavi edilir.
Genital herpes nedir? : Genital bölgede ağrılı içi su dolu kabarcıkların meydana gelme durumudur. Tükürük, meni ve vajinal olarak bulaşabilir. Ateş olabilir. Antiviral ilaçlardan destek alınır. Lezyonlar aktif iken normal doğum sırasında bebeğe de bulaşabilir.
Frengi nedir? : ciddi bir hastalıktır. Rahim ağzı çevresinde ya da anüste ciddi sert bir yara hissedilir. Ağrı olmayabilir. El ayaklarda döküntü meydana gelebilir. Şişmiş lenf düğümleri, saç dökülmeleri, baş ağrısı, kas ağrıları, ateş gibi belirtiler de hastalığa eşlik edebilir. Antibiyotik tedavisi mümkündür.
DİRENÇLİ VAJİNİTTE TEDAVİ NEDİR?
Vajinit nedir?
Vajinada enfeksiyonun genel olarak ismi vajinittir. Vajinadaki doğal denge zararlı bakteriler ile bozulabilir. Ksıır bir döngü haline gelebilir. İlaç tedavilerine direnç gösterebilir.
Vajinit kendisini nasıl gösterir?
- Vajende yanma
- Vajende acıma
- Vajende kaşıntılar
- Cinsel ilişkide kötü koku
- Kasık ağrısı
- Kötü kokulu akıntı
- Akıntıda renk değişiklikleri
Bunlar vajinitin belirtileridir. Bu gibi durumlarda muayene olmanızı önermekteyiz.
Önce ilaç tedavisi verilen ve eşli tedavi uygulanan hastanın şikayetleri geçmemesi durumunda hastalarımıza farklı tedavi seçenekleri sunuyoruz.
Bunlar nelerdir?
- Vajinal lazer : sık tekrarlayan enfeksiyonlarda kliniğimizde Fotona lazer ile 2-3 seansta tedavi etmekteyiz. Vajina da koruyucu bariyer oluşturur. Hücre yenilenmesi sağlar. Enfeksiyonlarda tedavi edicidir. Tüm vajen kanal boyuna anestezi gerektirmeden atış yapılarak tedavi edilir. Ortalama her bir seans süresi yaklaşık 20dk’dır. İkişer hafta aralıklarla uygulanırken aynı zamanda 2-3 seans olarak uygulama yapılır. İşlem sonrasında hasta günlük hayatına dönebilir. Kullanılan antibiyotiklerle florada yeniden bozukluk yaratmak yerine vajinal lazer ile tedavi mümkündür.
- Caressflow : Oksijen ve hyalüronik asidin beraber çalıştığı bir sistemdir. Ağrısız, lokal anestezi dahi gerektirmeyen bir yöntemdir. Seanslar sonrasında herhangi bir istirahat gerektirmez. Tedaviye yönelik protokol ile ilerlenir. Vajina içerisine ve vulvaya oksijen ile hyalüronik asid vererek hasta desteklenir. En az beş seans birer hafta aralıklarla hastaya önerilir.
- Ozon tedavisi : ozon tedavisi bakteri ve enfeksiyonlarda oldukça etkilidir. Kadın hastalıklarında hızlı şekilde yanıt alınabilir. Bir katater yardımı ile vajene ya da vulvaya uygulama yapılabilir. Anti enfektif savunma makenizması sağlar. Bağışıklık sistemini de güçlendirir.