06.02.2017 15:40
04.02.2017 22:30
10.03.2018 11:52
29.04.2020 12:57
02.05.2020 14:33
18.09.2019 11:41
Lütfen telefon numaranızı yazınız ve işlemi tamamlayınız
Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir?
Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamaması durumuna infertilite yani kısırlık denilir. Anne adayının yaşının 35’ten küçük olması durumunda bekleme süresi 1 yıl kadardır. Anne adayının yaşının 35’ten büyük olması durumunda ise bekleme süresi 6 aya kadar düşülür. Üremeyle ilgili çeşitli problemleri (Enfeksiyon, tüplerdeki tıkanıklıklar, ileri yaş, obezite, sperm sayısının azlığı. Kalitesindeki düşüklük, sebebi bilinmeyen kısırlık. Metabolizmal ve hormonal bozukluk) bulunan bireylerin çocuk sahibi olmasını sağlayan yöntemlerden biri ve en etkili yöntemi tüp bebektir. Çiftlerimize kısırlık durumuna bağlı kontrollerini yaptırmaları önerilir.
Üremeye yardımcı tedavi yöntemlerinden biri olan tüp bebek tedavisi, yaklaşık 8/10 gün sürmektedir. Anne adayından çeşitli ilaç tedavisi ile büyütülen yumurtaların toplanması ve baba adayından sperm hücrelerinin alınmasıyla başlar ve laboratuvar ortamında döllenmesi beklenir.
Elde edilen embriyonun kalitesi alanında uzman embriyologlar tarafından takip edilir. Tedaviyi uygulan hekim ile iş birliği içinde bulunur. 3 ile 5 gün arasında anne adayının rahmine yerleştirilir. 10 gün sonrasında yapılan BHCG kan tahlili. Çocuk sahibi olmayı bekleyen çiftimize güzel haberler verilir. Anne adayına her yaşta bu tedavi uygulanabiliyor. Menopoz dönemine yakın olunan süreçte başarı oranının azaldığı ihtimali her zaman göz önünde bulunmalıdır.
Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce hem erkeğin hem de kadının üremesiyle ilgili var olan sorunlar değerlendirilir. Kadının üreme sistemini kontrol etmek için muayene ve ultrasonografik incelemelerde bulunulur. Yumurtalık kapasitesinin belirlenmesi için AMH testi yapılır. Yanı sıra gerekli ek kan tahlilleri de yapılır. Baba adayından sperm analizi istenir ve gerekli durumlarda üroloji hekimiyle görüşmesi sağlanır. Tahlil ve tetkikler sonrasında çifte gerekli bilgi verilir ve alanında uzman hekimin uygun görmesi durumunda tüp bebek tedavisine başlanır.
Anne adayının yumurtalarının olgunlaşma ve büyüme sürecine girmesi için hormon içerikli ilaç tedavisine başlanır. Yaklaşık 8/10 gün süren tedavinin ardından büyüyen foliküllerin çatlaması sağlanır. Çatlatma işleminin üzerinden 36 saat geçmesi beklenir ve ilgili merkeze hasta yönlendirilir.
Hastaya bu işlem sedasyon yani anestezi eşliğinde uygulanır. Yumurta toplama işleminde transvajinal ultrason yardımıyla anne adayının olgunlaşan yumurtaları toplanır. Bu esnada baba adayından sperm vermesi istenir. Laboratuvar ortamında bir araya getirilen üreme hücrelerinin döllenmesi beklenir.
Bu süreç 3 ile 5 gün arasında sürmektedir. Meydana gelen embriyolar kalitesine ve sayısına göre embriyolog tarafından değerlendirilir. Uygun görülen embriyo ultrasonografi eşliğinde anne adayının rahmine transfer edilir. Bazı durumlarda anne adayına tek embriyo transfer edilir. Bazı durumlarda ise birden fazla embriyo transfer edilebilir.
Bu gibi durumlarda bazen çoğul gebelik meydana gelebilir. Transfer esnasında anne adayına anestezi işlemine gerek duyulmaz ve sıkışık olması beklenir. Bu işlemin ardından yaklaşık yarım saat sonra çift eve gönderilir.
Kişiye, menopoz öncesi her dönemde tüp bebek tedavisi uygulanabiliyor. 40 yaşından sonra gebelik şansının azaldığı unutulmamalıdır. Uygulama sayısında herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Tüp bebek tedavisinde anne adayının 35 yaşından küçük. Aynı zamanda 1 yıl süreyle, 35 yaşından büyük anne adaylarının ise 6 ay boyunca korunmasız ve düzenli olarak cinsel ilişkiye girmiş ve gebelik sonucunu sağlayamamış olması gerekir.
Anne ya da baba adayı bebek isteği olmasına rağmen herhangi bir problem olmadığı halde gebelik elde edememe durumuna sebepsiz yani nedeni açıklanamayan infertilite tanısı koyuyoruz. Bebek isteği ile korunmasız altı ay düzenli ilişki sonrasında gebelik elde edemeyen hastaların pek çoğu sebebi açıklanamayan infertilite tanısı alır. Bu hastalar da anne adayının yumurta rezervi normal, hormon analizleri normal, rahim filminde tüpleri açık ve rahim anomalisi yoktur.
Baba adayında ise tüm sperm parametreleri normal görmek mümkün. Çiftlerin %80’inde bir sebep bulunabilirken, yaklaşık %20’sinde herhangi bir sebep bulunmamaktadır ve açıklanamayan infertilite hasta grubuna girmektedir.
Sebepsiz infertilite aslında tedavisi zor bir sorun değildir. Çünkü bunların neredeyse %80’i kullanılan teknolojiler ile çözüme ulaştırıyoruz. Sebepsiz infertilitenin çok az da olsa bir kısmı ise herhangi bir sonuca varmama olasılığı mevcut. Bir kısmına tekrarlayan denemeler yapılırken bir kısmına da genetik araştırma ile genetiğine bakılmış embriyo transferi yaparak embriyoya ait sorununda ortadan kalkmasını sağlıyoruz.
Sebebi açıklanamayan infertil hastalar da tedavi devam etse de tedavi sonrasında da hala spontane gebe kalabilme şansı vardır. Adet günü hesaplama, yumurtlama günlerinde düzenli ilişkiye ek olarak çiftlerin birbirlerine destek olması. Stresten uzak durup pozitif düşünmelerini de öneriyoruz. Bu nedenle de süreci kısaltmayı amaçlıyoruz.
Sebebi açıklanamayan infertil hastalar da eğer yaş faktörü söz konusu değil ise ovulasyon indüksiyonu ve takibinde aşılama tedavisi öneriyoruz. Bu nedenle ovulasyon indüksiyonu ve aşılama tedavisi olumsuzlukların da ise devreye tüp bebek tedavisi girer.
Tüp bebek tedavisi süreci ise, adetin 2. Ya da 3.günü yumurta büyütmeyi hedefleyen ilaç desteği ile başlayarak yumurta toplama ve embriyo transferi aşamaları beraberinde gelir. Tekrarlayan tüp bebek tedavisi başarısızlıklarında genetiğine bakılmış embriyo transferi yapıyoruz. Burada genetik araştırma embriyoya yapılacaktır. Bu nedenle anne ve baba adayından emin olduğumuz için bebeğe aitte bir genetik faktör olmadığından emin olarak gebelik şansını yükseltebiliriz.
Tüp Bebek Nedir?
Aşamaları ile tüp bebek tedavisi, tüp bebek merkezlerinde yapılan, adetin ikinci ya da üçüncü günü yumurta büyütme tedavisi ile yola çıkılan bir tedavi şeklidir. Tüp bebek tedavisi sırasında yumurtaların büyümesi sağlanırken bu süre zarfında 3-4 gün aralıklar ile hasta ultrasonografi yardımı ile takip ediyoruz. Olgunlaşan yumurtalar tüp bebek merkezinde sedasyon anestezisi altında aspirasyon yöntemi ile alıyoruz. Yumurta sayısı ise işlem anında öğrenilir hastaya bilgi veriyoruz. Bir embriyoloji laboratuvarında sperm ile döllenmesi mümkün.
Spermi baba adayı mastürbasyon yöntemi ile tüp bebek merkezinde verir. Alınan sperm ve toplanan yumurtalar embriyolog tarafından ICSI tekniği yani mikroenjeksiyon ile uygulanır. Döllenme oluşması sağlanır. Bu nedenle daha sonrasında takip eden günlerin arkasından embriyo transferi yapılarak mutlu haber almak için annenin istirahatini rica ediyoruz.
Özetle tüp bebek tedavisinin gidişatı yukarıdaki gibi. Peki tüm aşamalara detaylı olarak bakacak olur isek ne gibi maddelerden bahsetmemiz gerekir. Başlıkları altında incelemek adına birinci başlığımız;
Normalde anne adaylarında, tüm kadınlarda her ay bir yumurta büyür, büyüyen yumurta olgunlaşır ve çatlar. Tüp bebek işlemlerinde ise tek yumurta çıkar ise şansımız düşer. Döllenmeyebilir ya da döllenen embriyo olsa bile bölünme olmaması olası. Bu nedenle tüp bebek tedavisinde uyarıcı hormon ilaçları. Bunun ile birlikte anne adayından daha fazla yumurta çıkarmak amaçlandığından kaynaklı iğneli ilaç tedavisi. Daha fazla yumurtanın uyarılması sağlanır. Çok sayıda yumurta elde etmeye çalışıyoruz. Bknz: Hormon Tedavisi ile Yumurtaların Uyarılması
Adetin ikinci günü yapılan vajinal ultrasonografi ve kanda bakılan hormon değerleri de göz önüne alınarak tedaviye başlıyoruz. Alınan hormon testleri ise, FSH TSH E2 PRL olarak sayabiliriz. Hastanın ilaç dozuna karar verirken hastanın yaşı, vücut kitle endeksi. Aynı zamanda yumurtalık rezervi. Eğer daha önce gördüğü tedaviler var ise ilaca verdiği cevapların detaylarına göre ilaç dozları belirliyoruz.
İlaç dozları ve tedavi protokolleri her hastaya ayrı ve özel olarak belirliyoruz. Özelleştirilmiş kişiye özel tedavi protokolleri uyguluyoruz.
Progestan ve östrojen ile hasta desteklenmelidir. Hatta implantasyonu arttırmak için yumurta toplanmada başlanan ilaçlara ekstra embriyo transfer günü de progestan açısından hastanın desteği artabilir. Dozlarında değişiklik yapmak mümkün. Ancak her hekimin bu durumda reçetesi birbirinden farklı olur. Bu nedenle takip eden hekiminiz ya da hemşireniz sizi muhakkak uyaracaktır.
Yumurtalıkların uyarılması, var olan yumurtaların iğneli ilaç tedavileri ile büyümesini desteklemek ortalama 8-12 gün arasında değişiklik gösteriyor. Hastanın yumurta rezervine kullandığı ilaç dozlarına ve hastanın yaşına göre bu zaman dilimi değişiyor. Bu 8-12 günlük zaman diliminde 3-4 günlük aralarla anne adayının kontrolünü yapıyoruz. Her kontrolde kan testi ile de ultrasonografisi destekliyoruz.
Follükül çapları 16-18 mm ‘ye ulaşınca çatlatma iğnesi yapıyoruz. İğne saatinden 36 saat sonra yumurta toplama işlemi gerçekleşir. Follukül takibinin süreci klinikte geçmektedir. İlaç kullanımı kan alımı ve ultrasonlardan ibarettir. Birinci adımların açıklmaları ardından ikinici adımın başlığı ise;
Birinci adımı geçtikten sonra, yumurtalar istediğimiz boyuta ulaşıp çatlatma iğnesini takiben gelen yumurta toplama işlemi hastanede tüp bebek merkezi bölümünde yapılan bir işlemdir. Anne adayının herhangi bir ağrı veya acı hissetmemesi için sedasyon anestezisi ile işlem yapıyoruz.
Ultrason eşliğinde yapılan bu işlemde boş bir iğne yardımı ile vajinal prob ile görerek follüküllerden yumurtalar aspire ediyoruz. Bu işlem büyüyen yumurta sayısına göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 15-20 dk sürmektedir. Aspire edilen follukül sıvısı embriyoloji laboratuvarında inceliyoruz.
Toplanan follukül sıvılarının içerisinde yumurta hücreleri tespit ediyoruz. Yumurta toplama işlemi sonrasında anne adayında minik kramplara benzer ağrılar olması mümkün. Minik kanamalar yaşanması mümkün. Bu durum anne adayını endişelendirmemelidir. İkinci adım açıklamalarının ardından üçüncü adımın başlığı;
Yumurtaların toplandığı gün tüp bebek merkezi embriyoloji laboratuvarında baba adayından sperm örneği istiyoruz. Mastürbasyon ile sağlanan sperm embriyoloji laboratuvarında embriyoloğa ulaştırıyoruz. Meni içerisinde sperm izlenir ise yumurta ile ICSI işlemi gerçekleşiyor. Eğer meni içerisinde sperm izlenemez ise cerrahi yolla testislerden biopsi alıyoruz.
Bu işlemde ise üroloji doktoru devreye girecektir. Eğer TESA veya TESE gibi aspirasyonla ya da cerrahi yöntemle sperm alınması gerekir ise işlem planlaması yapılarak sedasyon anestezisi altında işlem gerçekleşir. Üç aşamayı geride bıraktıktan sonra dördüncü aşama ise;
Klasik tüp bebek tedavilerinde eskiden sperm ve yumurtalar kendi kültür ortamlarında bir araya gelirdi. Döllenmeleri beklenirken, çok uzun zamandır ICSI yöntemi tercih ediyoruz. Bu yöntemde ise sperm yumurtanın içerisine enjekte ediyoruz. ICSI genellikle sperm kalitesi veya sayısında bir sorun olduğunda tercih sebebi iken artık günümüzde her hastada ICSI tercih ediyoruz. Fertilizasyonu arttıran bir işlem haline gelmiştir. Dördüncü aşama işlemlerinin tamamlanması ardından beşinci aşama;
Tüp bebek merkezinde yumurta ve spermin döllenmesi işlemi tamamlandı. Sonrasında embriyoların gelişimini takip ederek uygun olan günde hekim ve embriyolog kararı ile transfer işlemi gerçekleştiriyoruz. Hangi gün yapılacağı neye göre karar vermeli? Tüp bebek merkezine başvurduğunda hasta geçmiş denemeleri göz önünde bulundurmak, hastanın 35 yaşından büyük olması, çiftin elde edilen yumurta sayısına göre ya da bu embriyoların kalitesine göre laboratuvar ortamında karar verilerek embriyo transferi tüp bebek uzmanınız tarafından yapılıyor.
Daha önce yumurta toplamadan sonra başlanan hormon destekli ilaçlar. Ek olarak embriyo transfer günüde eklenen reçete. Bununla ilgili bilgiyi ise hekiminiz sizinle paylaşacaktır.
Embriyo transferinden sonra orta veya şiddetli derecede hissettiğiniz ağrı durumlarında doktorunuza danışmalısınız. Enfeksiyon ya da OHSS gibi durum riskleriniz var ise takip önerisi yapılacaktır. Gerçekleşen bu işlemlerin ardından ve en heyecanlı aşama olan altıncı aşama;
Büyük gün! Embriyo transferinin üzerinden geçen zaman diliminden sonra geldik bu güne. Embriyo transferi 3. günde oldu ise 12. gün, 5. gün oldu ise embriyo transferinden 10 gün sonra kanda gebelik testi ile sonucu öğrenmek mümkün. Yapılan testin sonuçlarının pozitif çıkması durumunda takibin arkasından vajinal ultrasonografi ile bebeğimizin kesesini görmek mümkün.
Dileriz çok güzel sonuçlarınız olur. Hayallerinize kavuşmanız dileği ile… Bknz: Tüp bebek ile gebe kalanlar nelere dikkat etmeliler?
Normal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin teknolojinin getirdiği üreme yöntemlerini tercih etmesi gerekir. Özellikle 1 yıl boyunca korunmasız olarak cinsel ilişkiye giren çiftler. Çocuk sahibi olamıyorsa infertilite yani kısırlıktan söz edebiliriz. Bu tür durumlarda kısırlık için tedavi alınması lazımdır.
Çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkan problemleri azaltmak. Ya da ortadan kaldırtmak amacıyla çiftlerin iyi bir tüp bebek merkezi ve muayenehanesinden alacağı hizmet. Tedavi sürecinin ve sorunsuz bir şekilde hamileliğin başlamasını sağlar. Bknz: Ankara Tüp Bebek Doktorları
Bazen sebepler çok kolay ve çözülür olduğu gibi bazen de zor ve uzun süreli olması mümkün. Sebebi ne olursa olsun çiftlerin bu konuda yapması gereken en önemli şey, iyi bir alanında uzman hekim tarafından muayenehanede ve tüp bebek merkezinde başından sonuna kadar bir tedavi almaktır. Uzman tarafından uygun görülen tedaviler. Bunun ile birlikte kısırlık ve kısırlığa bağlı bir sorunun olup olmadığını kontrol ediyoruz. Bknz: Tüp Bebek ile İlgili Tüm Merak Edilenler.
Yapılan kontroller sonrasında ise kişiler için uygun bir tedavi yöntemini belirliyoruz. Çocuk sahibi olma aşaması adına adımlar atmak mümkün. Bu aşamada kısırlık tespit edilirse öncelikli olarak bu sorunun aşmak hedefimiz. Eğer kısırlık tamamen ortadan kalkmıyorsa, tüp bebek tedavi yöntemine geçiş yapıyoruz. Böylece hamilelikteki şansı daha da artırmak mümkün.
Türkiye genelinde pek çok merkezde ve muayenehanede sunulan bu hizmetlerdir. Tedaviler, kişilerin sorunsuz bir şekilde tedavi olmasını sağladığı gibi Ankara’da da bu konuda oldukça uzman hekimler ve kurumlar bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisi ile hamile kalmak isteyen birçok çiftin tedaviden beklentileri oldukça yüksektir. Ankara tüp bebek tedavisi bu konuda çiftlerin beklentisini karşılayan başlıca şehirler arasındadır.
Tüp bebek tedavisi, bebek isteği olup gebe kalamayan çiftlerde en yüksek gebelik şansı sunan tedavidir. Tüp bebek uygulaması sonrası embriyo transferinden iki hafta sonra. Kanda bakılan gebelik testinin pozitif olması tüp bebek uygulamasının başarılı olduğunu gösterir. Ancak yeterli değildir. Bir başka tüp bebek başarı kriteri ise embriyo transferinden yaklaşık 10 gün sonra. Rahim içinde gebelik kesesinin ve embriyonun görülmesi başarı oranını artıran durumlar arasındadır.
Vücudun sağ ve sol kısımlarında bulunan, yumurtalıklar ile rahmin arasında bağlantı oluşturan yaklaşık 10 cm kadar da uzunluğuna sahip tüpler fallop tüpleri olarak isim alır. Hidrosalpinks tüplerdeki tıkanıklık sonucunda oluşur. Tüpün içi sıvı dolu şişkin olarak nitelendirmek mümkün. Genellikle rahim filmi ile saptanırken kısmen de ultrasonografi muayenesi sırasında izliyoruz.
Tüpler sperm ile yumurtanın buluşma noktasıdır. Sperm ve yumurtanın döllenmesi tüplerde gerçekleşir. Fallop tüplerinde bazı sorunlar oluşması mümkün. Bu sorunlar kadın infertilitesine neden olurken doğal yollarla çiftin gebe kalma şansı ortadan tamamen kalkmış olur. Çünkü her ne kadar yumurta ve sperm kalitesi iyi olursa olsun yumurta ve spermin döllenmesinin gerçekleşeceği bir tüp ortada yoktur.
Bazen her iki tüpte de tıkanıklık, hidrosalpenks olur. Bazen de tek tüp sağlıklı ve işlevini yerine getirir halde olur. Bu gibi durumlarda tek tüpten doğal yollarla gebelik mümkün. Fakat gebe kalma süreci doğal olarak yüzde elli şansımız olduğu için biraz uzaması olası.
Her iki tüpte de sorun var ise her iki tüpün de işlev kaybı olur. Bu nedenle doğal yollarla ya da aşılama ile gebelik şansı mümkün değildir. Her iki tüpün hidrosalpenks durumunda zorunlu olarak tüp bebek tedavisi gerektirir.
Direkt olarak diğer yollarla vakit kaybetmeden hastaya adet döngüsünde tüp bebek tedavisi başlanır.
Hidrosalpenks varlığında tüp bebek tedavilerine geçilmesi bir takım riskler barındırmaktadır. Tüpün içerisinde bulunan sıvı geri kaçışı. Bunun ile birlikte sıvının içerisindeki bazı zararlı maddelerin rahim içine transfer edilen embriyoların tutunmalarını zorlaştırması mümkün.
Dış gebelik ihtimalinde de artış olması mümkün. Ultrasonografi ile görülmeyen fakat hidrosalpenks olduğu ortaya çıkan hastalarda laporoskopi yaparak kesin fikir sahibi oluyoruz. Ya da tedavi sürecine başlamak mümkün. Kapalı ameliyat ile salpenjektomi denilen tüpün alınması ile tedavi ediyoruz. Günü birlik taburculuk ile konfor sağlayan bir operasyondur.
İnfertil hasta da tüp bebek tedavisinde, bebek isteğinde bazı durumlarda PRP desteği ile fayda sağlamak mümkün. Pozitif dönüşler aldığımız PRP tedavisi sonrasında anne adayları oldukça fazla. Peki PRP yönteminden kimlerin faydalanması mümkün?
PRP yöntemi kişiden bir tüp alınarak hazırlanır. Bir firma tarafından alınan kan santrifüj ile kırmızı kan hücrelerinden arındırıyoruz. Daha sonrasında ise santrifüj ile ikinci kez homojenize plateletten zengin plasma kısmı elde edilmesi sağlanır.
En son adımda ise 5-10 kat daha fazla büyüme faktörü içeren platelet-zengin plazma kısmı uygularken kullanıyoruz. Hastanın şikayetine, geçmişine, ihtiyacı olduğu duruma göre yumurta rezervi veya rahim duvarına enjekte etmek mümkün. Yumurtalıklar veya rahim içine katater ile veriyoruz.
PRP, overleri gençleştirme olarak adlandırmak mümkün.
PRP işlemi, yumurta toplama işlemine benzer bir şekilde vajinal USG Probu ile yapıyoruz. Vajinal USG Probu ve ultrasonografi eşliğinde yapıyoruz. İnce bir iğne ile overlerin içerisine ya da endometriuma yani rahim duvarına enjekte ediyoruz. PRP uygulamasını takiben 1-3 ay takip ediyoruz. Tekrar bir tüp bebek tedavisine başlanarak var olan yumurtaların büyümesi sağlanır. Daha sonrasında ise büyüyen yumurtalar toplanır. Yine normal bir tüp bebek tedavisi gibi sperm ile döllenmesi sağlanır. Döllenmeyi takiben embriyo transferi yapıyoruz.
Tüp bebek tedavisinde gebeliğin elde edilmesinde endometriumun rahim iç tabakasının rolü çok büyüktür. Tüp bebek tedavilerinde ne kadar güzel ve kaliteli embriyo oluşur ise oluşsun kaliteli bir rahim duvarı olmadan gebelik oluşmaz. Bu durumda endometriumun belirli kalınlığa ulaşması için farklı ilaç tedavileri ile desteklenir. Bazen ek tedavi seçenekleri ile de desteğe ihtiyaç duyulması olası.
Yumurtanın içine spermin enjekte edilerek döllenmenin sağlanması işlemine; mikroenjeksiyon (intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu/ ICSI) denir.
Tüp bebek tedavi sürecinde; yumurtalıkların ilaçlar ile uyarılması ve yumurta gelişiminin sağlanmasını sonrasında yumurtalar toplanır ve laboratuvarda belirli bir süre saklanır. Mikroenjeksiyon işleminden hemen önce yumurtalar “yumurta soyma işlemi” ile soyuyor etraflarındaki diğer hücrelerden temizliyor ve uygun olan yumurtalar belirleniyor.
Yanı sıra baba adayından sperm özel koşullar altında alınır ve döllenme için hazırlanır. Mikroenjeksiyon yönteminde; bir yumurtanın içine canlı bir sperm özel aletler kullanarak yerleştiriyoruz. Anne rahmine benzeyen ve taklit eden özel ortamlarda saklıyoruz.
Böylece spermin yumurtanın içine girmesi ve döllenmenin oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Mikroenjeksiyon yönteminde yumurtanın döllenmesi; yani sperm ile yumurtanın birleşmesindeki başarı oranı normal koşullardan daha yüksektir. Normal koşullarda sperm yumurtayı kendi kendine bularak döllenmeyi sağlamaktadır.
Mikroenjeksiyon yönteminde olgun yumurtaların %40-%70’lik bölümünde döllenme gözlenmesi olası. Sperm veya yumurta kalitesindeki bozukluğa bağlı bir durum. Bu oranlar düşmesi mümkün ya da hiç döllenme de olmaması olası.
Sperm sayısı az olan erkek adaylar, sadece TESE yöntemiyle sperm elde edilen erkek hastalar. Menide spermi bulunmayan hastalar. Preimplantasyon genetik tanı (PGD) uygulanacak hastalar. Sperm şeklinde ve kalitesinde bozukluklar olan erkek hastalar. Sürekli tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olan hastalar. Sebebi bilinemeyen kısırlık problemi yaşayan çiftler mikroenjeksiyon yöntemi için uygun.
Yardımcı üreme yöntemlerinde kullanılan “çip bebek” yani mikro çipli bebek tedavisi, sperm seçme yöntemini değiştirerek gebelik şansını artırmaya yönelik bir işlemin uygulanmasıdır. Çip bebek; aşılama veya tüp bebek tedavisinde mikroçip yönteminin kullanılmasıdır.
Aşılama veya tüp bebek tedavilerinde, hareket ve şekil açısından daha kaliteli spermlerin seçmek için sperm örneği belirli hazırlık işlemlerinden geçiriyoruz. Mikroçip yöntemi de daha kaliteli spermlerin seçilmesi için uygulanan bir sperm hazırlama işlemidir.
Diğer sperm hazırlık yöntemlerinden farkı ile mikroçip yöntemi, sperm hücresine zarar vermeden hareket ve morfolojisi daha iyi olan spermlerin seçilebildiği belirtilmektedir.
Günümüzde çoğu çift, doğal yollardan bebek sahibi olamamakta ve kısırlığa sebep olan unsurlardan dolayı hekime başvurmaktadır. Yapılan tetkik ve tahliller sonucunda İnfertilite (kısırlık) olarak adlandırılan durum ortaya çıkmaktadır. Doğal yollardan gebelik elde edilemediğinde, çiftlerin çocuk sahibi olabilmeleri adına birçok yöntem geliştirilmiştir. Bknz: Mikroçip Yöntemi
Hangi yöntemin uygulanacağı konusunda karar verilirken altta yatan kısırlık sebebi ve kısırlık boyutu. Yanı sıra yaş, yaşam tarzı ve kişilerin tedavilere cevap verme hızı. Hastalıklar, obezite, sigara ve alkol kullanımı, hormonal ve metabolizmal bozukluklar gibi kriterleri göz önünde bulunduruyoruz. Mikro çip veya sperm çip olarak da anılıyor. Bugüne kadar pek çok hastada uygulanan bir yöntem. Başarı şansı ve gebe kalma oranlarında ciddi artış yaşanmasını sağlıyor.
Çip bebek yöntemi de bu kapsamda geliştirilmiş, infertilite problemi yaşayan çiftlere özel yardımcı üreme tedavileri. Tüp bebek ve aşılama üzerinde sperm seçmek için kullanılan bir yöntem olarak kullanmaya başlanmıştır.
Çip bebek yönteminin işlevi, yumurtayı dölleyebilecek kapasiteye sahip spermlerdir. Dölleyemeyecek olanlardan (kalitesizlerden) ayrışması ve beraberinde tüp bebek tedavisinin uygulanmasıyla hamile kalma şansının artması mümkün. Erkek kısırlığında tercih edilen bir yöntem olsa da farklı nedenlerden kaynaklı kısırlık sorunlarının varlığında da çip bebek tedavi yöntemine başvurulabilmektedir.
Tüp bebek tedavisine başlamak isteyen ya da bebek isteği olan her çift jinekolojik muayenesi için bir tüp bebek uzmanına başvurmalı ve muayene olması mümkün. Hatta ön görüşme konusunda da destek oluyoruz. Muayeneye gelirken çiftimizden daha önce yapmış oldukları tetkik, tahlil, rahim filmi, spermiyogram testi, genetik taramalar, embriyoloji ile ilgili epikrizler… gibi var olan ve daha öncesinde gerek görülen tüm sonuçlarının yanında olmasını rica etmekteyiz.
Ancak hasta daha önce tüp bebek tedavisi görmüş ise ve kendisinden emin ise bebek tedavisi için tekrar bir tüp bebek tedavisine adım atmak konusunda o zaman adet döngüsünün birinci günü bizlere telefon ile ulaşıp, ikinci ya da üçüncü gününde muayeneye davet etmekteyiz.
Alınan hormon analizi ile birlikte ultrason bulgularının da uygunluğu göz önüne alınarak tüp bebek tedavisinin ilk adımı var olan yumurtaların uyarılması ile başlayabiliriz.
Adetin ikinci ya da üçüncü günü muayene ettiğimiz hastamızdan hormon analizleri alıyoruz. Sonra iğneli ilaç tedavisi ile; boyu, yaşı, kilosu, yumurta rezervi göz önüne alınarak ilaç dozu belirlenip tedavisine başlıyoruz.
Daha sonraki günlerde ya da adet ortasında tedaviye başlanması mümkün değildir. Tüp bebek tedavisi hakkında ön görüşme için bizlere 0 532 476 11 98 numaradan bize ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda adetin birinci günü arayarak tüp bebek tedavisine başlamak için ikinci ya da üçüncü gününe randevu oluşturmak içinde bize ulaşabilirsiniz.
Tüp bebek tedavilerinde adetin ikinci ya da üçüncü günü iğneli ilaç tedavisine başlanır. İğneli ilaç tedavilerinde amaç; var olan yumurtalıklardaki folküllerin uyarılmasının ve birden fazla yumurta elde edilmesi hedefliyoruz. Birden fazla yumurta toplanması ve follukül büyümesi tüp bebek tedavisinde elde etmek istediğimiz başarıyı olumlu yönde etkileyecektir.
Yumurtalıklarda adet döneminin başında o ay için yumurtalarımızdan seçilen follüküllerin hazır olduğunu ultrasonografide görüyoruz. Ancak beynin ürettiği hormon miktarı sadece bir adet follukül büyümesi için yeterlidir. Her bir follukül içinde bir adet yumurta bulmak mümkün. Bu nedenle ne kadar çok follukül olur ise o kadar kardır.
Beynin follukülleri büyütmek için ürettiği hormonları ise iğne şeklinde uyguluyoruz. Bu sayede o adet dönemi için seçilen. Büyümeye hazır olan tüm folluküllerinde büyüme şansını yakalamaktayız. Böylelikle elimizde fertilizasyon için birden fazla yumurta olması çok daha avantajlıdır.
Tüp bebek tedavisi için başlanan iğneler karın bölgeniz, kolunuzdan ya da bacağınızdan subkutan enjeksiyon ile kendi kendinize de uygulayabileceğiniz özelliktedir. Her gün düzenli olarak aynı saatte uygulanmaktadır.
Kullanım sırasında belirli aralıklarla kliniğimizde ultrason muayenesi ile kontrolleriniz belirli aralıklarla yapılarak yumurtalıklarınızın verdiği cevap takibi yapılmaktadır. Verilen cevaba göre kaç follukülün büyüdüğü, ilaca verdiği yanıtın yeterli olup olmadığı kontrol edilerek ilaç dozlarında değişiklik yapılmaktadır.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar ve kullanılan ilaçların miktarı kişiden kişiye göre değişiklik göstermek ile birlikte, ortalama olarak 8-12 gün düzenli olarak devam edilmektedir. 8-12 gün sonrasında 16-18 mm ‘ye ulaşan follukül çapları, HCG iğnesi ile çatlatma yapılarak daha sonrasında yumurtalar toplanır.
Tüp bebek tedavisinde en çok sorulan sorulardan birisi kaç günde belli olacağı sorusudur.
Anne adayına yapılan embriyo transferi sonunda sonuç sabırsızlıkla bekliyoruz.
Tüp bebek tedavisi tahliller, muayeneler, yumurta takipleri ve sonucunda embriyo transferi ile sonuçlanan bir süreçtir. Tedavinin başlayışı ve transfer günü içinde 1-2 ayı bulur. Bazen de rahim dinlendirme yöntemi uygulanarak transfer süreci uzatmak mümkün.
Embriyo transferi süreci sonunda gebelik öğrenmek için çiftler 10-12 gün beklemek zorundadır. Kanda yapılan BETA HCG düzeyi anne adayının hamile olup olmadığını gösterir.
Embriyo transferinin 5. gününde eğer blastosist dediğimiz aşamada yapıldıysa ve şartlar yeterli ise; O gün veya bir sonraki gün rahim duvarına tutunmasını bekleriz.
Ancak gebelik tanısı için ise BETA HCG değerinin kanda artması 10-12 gündür. Aynı zamanda sonuçtaki değer bize gebeliğin ilerleyip ilerlemeyeceği hakkında bilgi verir.
Tüp bebek tedavisinde, cinsel ilişki yaşamanın herhangi bir tehlikesi yoktur. Yalnız, anne adayına ilaç başlandığı zaman dikkatli olunmalıdır. Çünkü, tüp bebekte transfer süresi öncesinde de cinsel ilişki hem anne hem de baba için risk temsil etmesi olası.
Tüp bebek tedavisi sürecinde yumurta toplama işleminden, özellikle 2 gün öncesinden itibaren ilişkiye girilmesi önermiyoruz.
İlaç tedavisi sırasında korunmasız cinsel ilişki, anne ve bebek için risk teşkil eder. Çoğul gebelik elde etmesi mümkün. Tüp bebek tedavisi süresinde cinsel ilişkiye girildiği zaman için genellikle prezervatif öneriyoruz. Çünkü korunmasız cinsel ilişkide yumurtalıkların aşırı uyarılmasına sebep olur.
Gebelik sürecinde yaşanan cinsel ilişki ise, eğer gebelik sorunsuz geçiyor ise bebeğe veya gebelik süresine zarar vermez.
Sperm motilitesinin analizi, morfolojik değerlendirmeler yani geleneksel olarak semen analizinde spermi moleküler seviyede değerlendirmek için maalesef yetmiyor. Sperm hücresinin her kromozomunda DNA zincirleri bulunmakla birlikte, DNA zincirlerinde pek çok nedenlerle hasarlanmalar meydana gelebilmektedir.
Spermde DNA hasarı belirli bir seviyenin üzerine çıktığında, spermde kaliteyi düşürmekte, azaltmakta ve tüp bebek tedavisinde spermin yumurtayı döllemesini olumsuz etkilemektedir. Tüp bebek tedavisinde sperm analizinde normal izlenen spermler ile yumurta toplama esnasında toplanan yumurtalar döllüyoruz. Elde edilen embriyo hücreleri gelişimlerine ve hücre bölünmelerine göre seçiyoruz. Anne adayının rahmine enjekte ediyoruz. Ancak spermde DNA hasarı izlenen herhangi bir durumda sperm ve yumurtanın döllenmesi aşamasında sorunlar meydana gelmesi olası. Meydana gelen embriyolar da genetik bir soruna sahip olması olası.
Spermde DNA hasarı bulunan bu embriyoların anne rahmine transferi sonrasında izlenen gebelik sürecinde düşükler meydana gelmesi mümkün. Ya da süreç genellikle negatif Beta HCG ile sonlanması olası. Araştırmalar sonucunda tekrarlayan negatif gebelik haberleri, tekrarlayan düşükler sonrasında baba adayından semen analizi yanı sıra spermde DNA hasarı testi istemek olası.
Tekrarlayan tüp bebek tedavisi negatifliklerinde, ilk tedaviye adım atarken alınan semen analizinden farklı olarak yapılan spermde DNA hasarı testi uygulanır. Menide bakılan DNA hasar testi, DNA molekülü ile etkileşimde bulunan floresan bir probla boyanıyor. Bunun sonucunda ise hasar bulunan spermler tespit ediyoruz..
Elde edilen bilgiler ile ise tanı ve tedavi planlaması tüp bebek uzmanı tarafından yapılacaktır. Standartlara göre ise sayısal analizlere göre spermde DNA hasarı testinin %15’in altında olmasını beklemek mümkün. %15’in altındaki değerler normal kabul etmek mümkün. Üzerindeki değerler ise ağır hasarlı olarak yorumlanır ve üroloji doktoru desteği önemli.
Bu gibi nedenlere yol açabilmektedir.
Spermde DNA Hasarı Nedenleri Nelerdir?
Spermde DNA Hasarı İzlenen Hastalarda Tedavi Şekli Nasıl Olmalıdır?
%15’in üzerinde çıkan hasta grubunda spermde DNA hasarı herkes için tedavi metotları farklı. Hastaya özel olmakla birlikte bu tedavilerin ortak amaçları sperm DNA hasarını azaltmaktadır.
Tüp bebek, infertil çiftlere uygulanan, bir yardımcı üreme tekniğidir. Günümüzde uygulanan tedavi yöntemle en çok tercih edilenler arasındadır. Tüp bebek tedavi süreci çiftlerin teşhislerine göre, değişmekle beraber ortalama 15-20 gündür.
Tüp bebek süreci testler için 2 gün, adetliyken kullanacağı ilaçlar için ortalama 10-12 gün. Yaklaşık embriyo döllenmesi ise 1-3 gün sürer. Sonuç olarak, çiftlere göre değişmekle beraber tüp bebek tedavi süreci 15-20 dır.
Bebek isteyen anne adaylarında tıkalı tüplerin sorun yaratması olası. Gebe kalmaya çalışan pek çok anne adayı için sorun olması mümkün. Tüpleri tıkalı olan hasta bebek sahibi olmak için farklı metotlara başvurabilirler. Gerek tüplerin açılması, gerek tüp bebek tedavisi ile de bebek sahibi olabilirler.
Tüpler, rahmin ve yumurtalıkları birbirlerine bağlayan yağılardır. Her ay yumurtlama döneminde bu tüpler yumurtayı, yumurtalıklardan taşır. Aynı zamanda bebek isteyen anne adaylarında bir diğer önemli konu ise sperm ve yumurtanın burada döllenmesi ile ilgilidir.
Tüp bebek tedavisinden önce rahim filminde fallop tüplerinin açık mı kapalı mı olduğu rahim şekli ile birlikte tespit etmek mümkün. Eğer tüp bebek tedavisinden önce çekilen rahim filminde tüpler kapalı çıkar ise anne adayının spontane gebe kalabilmesi için tüpleri açmak için tedavi olması gerekir. Tüplerin tıkanmasının genellikle sık rastlanan nedeni pelvik bölgede skar dokusu veya oluşan yapışıklıklar sonrasında meydana gelmektedir. Pelvik inflamatuar dediğimiz enfeksiyon durumu tüplerde sıvının toplanmasına ve tüpün genişlemesine yol açan bir durum. Bu durumlarda ise hasta spontane kendiliğinden gebe kalması olası değil.
Endometriozis çikolata kisti ise endometrial dokuların tüp içerisinde birikerek tüpün tıkanmasına neden olur. Diğer bölgelerde ise diğer organların dışında birikmesinde yine pelvik bölgede yapışıklığa nedeni. Tüplerin tıkanmasına neden olması mümkün.
İlk baştaki madde de bahsettiğimiz klamidya virüsü veya bel soğukluğu cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda da pelvik enfeksiyona neden olarak bu durumda da tüplerin tıkanması sebeplerinden biri.
Daha önceden gelen dış gebelik geçmişi tüplerin tıkanması ihtimallerinden biri.
Kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte çoğu zaman tüpleri tıkalı olan kadınlarda gebe kalmak isteyene kadar fark etmezler. Bebek isteği ile tüp bebek uzmanına kadın doğum doktoruna gittiklerinde. Hekim bebek isteğinde önerdiği tetkikleri yaparken rahim filmi esnasında rastlaması mümkün. Tüp bebek tedavisi öncesinde çekilen rahim filminde rastlanması mümkün bir durumdur.
Endometriozis ve pelvik enfeksiyon, karın ağrısı gibi belirtiler göstererek neden olması mümkün. Bu nedenlerin semptomları dışında bu nedenler yok ise kendisini göstermesi zor oluyor.
Tüpleri kapalı olan çiftler bebek isteğiyle tüp bebek uzmanına başvururlar. Hormon analizi, spermiyogram ve rahim filmi tetkikleri yapıyoruz. Rahim filmi aşamasında taramalar ve izlemler gerçekleştiriyoruz.
Tüp açtırma ameliyatı, tüplerin tıkanmasına neden olan yapışıklıklar giderildiğinde eski haline dönmesi muhtemel bir operasyondur. Ameliyatı mümkündür. Kapalı cerrahi ile tüp yapışıklıkları açmak mümkün. Tüplerin ciddi hasar gördüğü durumlarda ameliyat başarısı düşük olması olası. Kapalı cerrahi için karna ve kasığa küçük delikler açıyoruz. Aletler yardımıyla yapışıklıklar açıyoruz ve skar dokuları uzaklaştırıyoruz. Ameliyatla tüplerin eski haline döndürülmesi ihtimali düşüktür.
Tüplerin her ikisi kapalıysa, tüp bebek tedavisi ya da tüp açma olmadan gebe kalmak mümkün değildir. Ancak tüplerden biri kapalıysa, kadının gebe kalma şansı %50-%50’dir. Eğer her iki tüpte kapalı ise hastaya tüp bebek tedavisi tavsiyesi sunulmakta.
Kapalı tüp açma ameliyatları genellikle bir ila iki saat kadar sürer. Ancak bu durum hastanın genel durumuna göre değişiklik göstermesi mümkün.
Menopoz, doğal biyolojik bir süreç olan adetin 12 ay görülememesi demektir.
Gebelik ihtimali, azalsa da menopoz öncesi dönem hamile kalması mümkün. Menopozda, anne adayı düzensiz adet gördüğü ovulasyon yani yumurtlama gününü saptamak zorluk içeriyor. Yani menopoza girme döneminde nadiren de olsa hamile kalması mümkün.
Temel değişiklik, menopozda, östrojenin yani kadınlık hormonu, yumurtlama durmasının sonucunda azalmasıdır. Bebek doğurabilme döneminden doğurgan döneme geçiş sonucunda, anne adayları gebe kalabilmektir. Menopoza yaklaştıkça anne adayının yumurtalıklarının önce bir kısmı, zaman ilerledikçe artık yumurta üretemez duruma gelmektedir.
Böylece, ovulasyon yani yumurtlama durur.
Yurt dışında erken yaşta, anne adayının yumurtalarının döllenmesi. Dondurulmuş embriyonun kişiye 50 yaşındayken enjekte etmemiz sonucu hamile kalması mümkün. Yalnız yaş riski olduğu göz önünde bulundurulmalıdır.
Tüp bebek tedavisiyle her şey yolundaysa, 45 yaşında bile hamile kalabildikleri gözlenmektedir. Teknolojik değişimlerin sonucunda anne adaylarının ilerlemiş yaşına rağmen şanslarını artırmıştır.
Anne adayının adetinin 3. gününde yapılan testler ve yumurtalık kapasitesi ölçümü gebe kalmak için uygun olduğunu gösterirse 45 yaşındaki kadına tüp bebek işlemi görmeye uygun.
Tüp bebek tedavisine karşı ön yargılar mevcut. Bu tedavi hakkında bilgisi olmayanlar için yanlış anlamalar söz konusu. Hasta ve yakınları tedavinin ne şekilde uygulandığına dair endişe duyabiliyorlar. Sperm ya da yumurtanın kimden alındığı konusu kafa karıştırıcı olabiliyor. Hasta ailesi de konu hakkında farklı yorumlar yapabiliyor. Bu durum tedavinin zorluğunu artırabiliyor.
Hastaların bir kısmı çevrenin inanışlarından etkilenerek tüp bebek tedavisi ile gebe kaldıklarını saklıyorlar. Tüp bebek tedavisinde kullanılan spermlerin veya yumurtaların başka kişilerden alındığına dair yanlış bir algı mevcuttur. Bu yanlış algı nedeniyle hastalar tedavi sonucunda bebek sahibi olduklarını saklama gereği duyuyorlar. Bu durum, tedavinin psikolojik yönüne ilişkin bir sorun oluşturması olası.
Bu inanış tamamen yanlıştır. Hatta Türkiye’de kendi yumurtası ya da spermi olan bir çift bile olsa bir başkasının sperminin ya da yumurtasının kullanılması ülkemizde kanunen yasaklanmıştır. Böyle bir işlem yapmak mümkün değildir.
Tüp bebek tedavisi sürecinde anne adayının enjeksiyonlar ile yumurtaları büyütmesi sonucunda yumurta toplama yapılıyor. Aynı gün alınan sperm örneği barkodlama ile muhafaza ediyoruz. Yumurtalar da barkodlama yolu ile muhafaza ediyoruz. Elde edilen embriyolar da barkodlama yolu ile saklıyoruz. Hastanın kimliği doğruluyoruz ve ICSI işlemi yapıyoruz. Baba adayının sperm örneği yumurta toplama günü alınır. Anne adayının kendi yumurtası da kullanıyoruz.
Kanunen, başkasının sperm ya da yumurtasını kullanmak yasaktır. Bu eylem için ciddi cezalar öngörülmektedir.
İnfertilite, halk arasında bir başka deyim ile kısırlık anlamına gelmektedir. Bir sene boyunca korunmasız ve düzenli olarak ilişki yaşanmasına rağmen gebelik elde edilmemiştir. Hem kadın hem de erkek de görülmesi mümkün. “İnfertilite nasıl tedavi edilir?” sorusunun cevabı en çok aranan kelimeler arasında olduğunu söylemek mümkün.
Sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde infertilite bir problem haline gelmiştir. Kadın ve erkekte görüşme oranı da neredeyse eş değerdir. Üreme fonksiyonlarının gerçekleşmemesi durumunda ortaya çıkan infertilite tedavi edilmesi mümkün bir durumdur.
Gibi faktörler infertiliteye neden olan maddeler arasında sıralamak mümkün.
İnfertilite tedavisi kişiden kişiye farklılık gösterir. Ovulasyon indüksiyonu bazıları için uygun bir seçenektir. Aşılama tedavisi de bazıları için etkili bir tercih olması mümkün. Bazı durumlarda tüp bebek tedavisi olası bir tercih. Tüp bebek tedavisiyle elde edilen gebelikler normal gebeliklerle aynıdır. Bebekler de normal bebeklerle aynı özelliklere sahip.
Süreç tüp bebek tedavisi ile ilerlemiş olsa da sonuç spontane gebelik ile eş değerdir. Dünyaya gelen bebekte aynı şekilde elbette. Tüp bebek tedavisi gören çiftin bebeklerinde ileride infertilite riski yoktur. Bu konuda tıbbi olarak kanıtlanmış bir şey yok. İnfertilite genetik geçişli değildir. Gebe kalındıktan sonraki süreç normal gebelikle aynıdır.
Doğal yolla elde edilen gebeliklerin ve tüp bebek gebeliklerinin sağlıklı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle genetik anomali açısından normal gebeliklerden daha iyi sonuçlar almak mümkün. Bu durumun nedeni, tüp bebek tedavisi sırasında yapılan seçim ve testlerdir. Bu sayede sağlıklı embriyoların seçilerek transfer edilmesi mümkün olur.
Çiftler, çocuk sahibi olmak istediklerinde, genetik açıdan normal olmayan bir embriyoya sahip olma riski taşır. Annelerin yaşı ilerledikçe gebelikleri riskli hale gelme durumu olası. 35 yaş ve üzeri anne adayları ileri yaş kabul etmek olası. Tüp bebek tedavilerinde genetik araştırma önemlidir. 35 yaş üstü gebeliklerde embriyo transferi tercih etmek mümkün. İnfertilite sebepleri tedaviye göre değişiklik gösterir. Bknz: Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır?
Tüp bebek tedavisi, baba adayındaki sperm sayısına göre değişkenlik göstermesi mümkün. Az sayıda sperm seçmek embriyo kalitesinde değişikliklere yol açması olası. Kaliteli sperm elde etmek için seçenekler sınırlı olması olası. Bunlar da gebeliğin gidişatında negatifliklere yol açması mümkün. Gebe kaldıktan sonra kendinizi herhangi bir gebeden ayılmanıza hiç gerek yok.
Tüp bebek tedavisi yaklaşık 17 gün sürer. Anne ve baba adayı birlikte tedavi etmek mümkün. Bu nedenle tedavi metotları hastadan hastaya değişmesi olası. Fiyatlar tedavi metotlarına bağlı olarak değişir.
Tüp bebek fiyatları, dönemsel olarak değişiklik göstermesi olası. Kullanılan protokol, protokole hastanın yanıtı, kullanılan malzemeler de beraberinde tüp bebek fiyatlarında değişiklik göstermesi mümkün.
Bu nedenle, değişen fiyatların ise diğer sebebi de yapılan yöntemin kişiden kişiye değişecek olmasıdır.
Embriyo transferi sonrasında eğer donmak için uygun kalitede embriyo kalır ise bu embriyolar daha sonra dondurmak mümkün. Bu nedenle dondurma da tüp bebek tedavisi fiyatlarını etkiler. Tüp bebek tedavisinden sonra yapılması gerekenler adlı yazımızı incelemek için tıklayınız..
Ankara Çankaya, Çukurambar semtindeki kliniğimizde tüp bebek tedavileri ile ilgileniyoruz. Kliniğimizde Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle detaylı bilgi almak ve ücretsiz ön muayene için 0 532 476 11 98 numaradan bize ulaşmanız mümkün.
Profesyonel & Güvenilir
Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir? Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamam...
Daha fazla..Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır....
Daha fazla..Gebelik ve yüksek riskli gebelik takibi, hayatımızın en önemli, en hassas, en riskli dönemlerinden ancak belki de en güzel heyecanları yaşadığımız, en...
Daha fazla..Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da ç...
Daha fazla..Endoskopik Myomektomi, abdominal bölgenin (karın içerisinin) genel anestezi altında uygulanarak göbek deliğinden minik bir kesi ile ince bir teleskopu...
Daha fazla..Tüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi ve Erkek İnfertilitesinin DeğerlendirilmesiTüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi, İnfertil çiftlerin yak...
Daha fazla..Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlarda...
Daha fazla..Mesanenin böbreklerimizden gelen idrarın biriktiği kese olarak adlandırıyoruz. Halk arasında genellikle idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da isi...
Daha fazla..Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yat...
Daha fazla..Genital estetik, günümüzde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. En az bir burun estetiği bir meme protez kadar kabul görmüştür, genital estetik ne kad...
Daha fazla..Randevu
Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.
Randevu Bilgi & Destek Hattı
Sonuç / Belge Gönderin
Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar