Menopoz Dönemi Cinsel Atrofi ve Cinsel İsteksizlik
Dünya Sağlık Örgütüne göre menopoz over aktivite kaybından dolayı menstrüasyon döneminin sona ermesi olarak tanımlanır. Menopoz yaşı aslında topluma göre, bireye göre değişiklik gösterebilir. Ancak genellikle menopoz 45-55 yaşları arasında izlenmektedir. Menopoz ile birlikte sıklığı artan cinsel problemler oldukça önemli bir halk sorunudur. Sağlık fiziksel ve ruhsal olarak tam iyilik hali iken cinsel problemler ise bir sağlık sorunu olarak nitelendirilebilir. Özellikle de bizim toplumumuz gibi cinselliğin konuşulmadığı toplumlarda da kadınlar sorunlarını dile getirmeye çekinirler. Hatta yüzde olarak söylemek gerekirse neredeyse menopozal dönemdeki kadınların sadece %30’u cinsel sorunları için bir sağlık kuruşuluna başvurur. Tedaviyi kabul eden kadınlar ise sadece %7’sini kapsar ne yazık ki. Ancak yapılan araştırmalara göre aynı zamanda sağlık kontrolü için başvuran kadınlarda menopoz ve sonrası ile ilgili durumlar sorgulandığında %75’i problemlerini kendisi anlatmaktadır. Bu nedenle menopoz döneminde sağlık kuruluşuna başvuran her kadından ayrıntılı anemnez oldukça önemlidir. Sizlerinde jinekolojik muayenelerinizde rahatlıkla süreç hakkında detaylı bilgi vermenizi rica ediyoruz.
Perimenopozal Türk kadınlarından elde edilen verilerde, cinsel disfonksiyon oldukça yüksek oranda izlenmiştir. Cinsel disfonksiyon ile birlikte yaşam kalitesi de negatif etkilenmektedir. Yapılan çalışmalara göre 40 yaşın üstündeki kadınlarda orgazm problemleri Asyalı kadınlarda, Avrupalı kadınlara göre daha yüksek izlenmiştir.
Cinsel sorunlar, orta yaşlardaki kadınların yaşamları boyunca sık izlenmektedir. Menopozda hormonal değişiklikler, cinsel işlev bozukluğu, psikolojik ve fiziksel sorunlar da beraberinde görülebilir. Menopozal kadınlarda fiziksel etkenler izlendiği kadar bu dönemde psikolojik olarak negatif etkenlerde sık izlenebilir.
Menopoz Döneminde Beni Neler Bekliyor?
- Ateş basmaları
- Kilo almaya meyil
- Uyku hali
- Eklemlerde kemiklerde ağrı
- Kemik yoğunluğunun azalması
- Terlemeler
- Ciltte incelme
- Ciltte kuruluk
- Cinsel ilişkide ağrı ve yanma
- Depresyon
- Cinsel isteksizlik
- Konsantrasyon bozuklukları
Gebelik sürecinde izlenen problemler nelerdir?
- Gebelik diyabeti
- Preeklampsi, gebelik zehirlenmesi
- Gebelik döneminde meydana gelen kanamalar
- Çoğul gebelikler
- Prematüre bebek doğum geçmişi
- Tarama testlerinde bozukluk
- Erken su gelmesi
- Daha önce de meydana gelen gebelik kayıpları
- Bebeğin gelişiminde meydana gelen gerilikler
- Bebeğin plasentasının yerleşkesinin anormalliği
- Bebekte meydana gelen izlenen kalp anomalileri
- Bebekte izlenen akciğer anomalileri
- Bebekte izlenen beyin anomalileri
- Bebekte izlenen yüz anomalileri
- Bebekte izlenen böbrek anomalileri
- Anneden bebeğe geçince sakatlık yaratabilcek enfeksiyonel hastalıklar
- Bebeğin kilosunun fazla olması
- Çoğul gebelikler
Kadının cinsel yaşamını etkileyen değişiklikler nelerdir?
- Hormonal Değişiklikler
Menopoza geçiş döneminde östrojen seviyelerinde dalgalanmalar meydana gelir. Adet döngüsünde değişiklikler izlenir. Adet düzensizlikleri, yoğun kanama, uyku bozuklukları gibi problemler yaşanır. Kadın menopoz sürecinde vajinal kuruluk, orgazm ya da uyarılma sorunları da yaşamaya başlar.
- Cinsel Fonksiyon Değişiklikleri
Meme ve vajinal hassasiyet azalır, mukoza atrofisi sonucu vajinal kuruluk oluşur. Koku, tat ve dokunma gibi duyu organlarında yaşlanmaya bağlı olarak duyu kaybı olabilir. Östrojen eksikliğine bağlı olarak vajen epitelinde atrofi oluşumu ve kuruluk direkt cinsel birleşmeyi etkilemektedir. Cinsel yaşlanma ile birlikte vajende kan akımı azalır. Cinsel uyarılmada azalma olur. İlişki sıklığında azalma meydana gelir. Düzenli cinsellik hayatı olanlarda bu değişiklikler daha az görülebilir ama hormonlara bağlı olarak cinsel fonksiyon değişiklikleri ne yazık ki kaçınılmazdır.
- Psikolojik Değişiklikler
Menopoz döneminde hormonlarda görülen değişikliklere bağlı olarak menopoz döneminde özellikle depresyon ve anksiyeteye sık rastlanmaktadır. Depresyon ise cinsel doyumu olumsuz etkileyen en önemli etkenlerden birisidir.
- Sağlık İle İlgili Değişiklikler
Menopoz ilerleyen yaş ile birlikte karşımıza çıkan döngünün bir parçasıdır. Yaşlanma ile birlikte tıbbi hastalıklarda artar. Kronik rahatsızlıklar, endokrinel problemler, diyabet, renal, hepatik, vasküler, nörolojik, musküler, immünolojik hastalıklar, cerrahi operasyonlar, kanser, üriner inkontinans, disparoni cinsel isteksizliği arttırır. Menopozdan sonra yaşam kalitesinde düşme meydana gelir. Düzenli hekim kontrolleri gereklidir.
Menopoz dönemi yaşlanmanın başlangıcı olmadığı gibi kadınlığın sonu kesinlikle değildir.
Cinsel hayatımız devam edebilir, sosyal hayatımız devam edebilir. Sadece destek gerekebilir. Bunlarda günümüz sağlık teknolojisi ile mümkün.
Menopoz Döneminde Vajinal Atrofiler ve Cinsel İsteksizlik için Destek Tedavileri Mümkün
Vajinal atrofi nedir? Vajinal atrofi bir diğer deyiş ile atrofik vajinit vücudunuzda daha az östrojen olduğunda meydana gelebilir. Vajinal duvarlarda incelme, kuruluk ve enfeksiyon olabilir. Vajinal atrofi genellikle menopozdan sonra ortaya çıkabilir. Vajinal atrofi genellikle cinsel ilişkide ağrı, beraberinde üriner problemlere de yol açabilir.
Vajinal Atrofinin Belirtileri
- Vajinal kuruluk
- Vajinal yanma
- Vajinal akıntı
- Genital kaşıntı
- İdrar yaparken yanma
- İdrara çıkma ile aciliyet
- Sık idrara çıkma
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
- İdrarını tutamamak
- İlişkiden sonra hafif kanama
- İlişkide rahatsızlık
- Cinsel aktivite sırasında azalan vajinal yağlanma
- Vajinal kanalın kısaltılması ve daraltılması
Vajinal Atrofide Lazer Tedavisi
Bazı hastalar vajinal östrojen tedavilerini istemeyebilirler. Meme kontrollerinden ya da jinekolojik problemlerinden dolayı kullanmakta önerilmeyebilir. Bu durumda fraksiyonel lazer tedavileri bir seçenektir. Hatta bu hastalarda özellikle lazer ve PRP ile de kombine seanslar tercih edilebilir. Kollajen bağ dokusunun sentezini arttırmak hedeflenir. Vajinal lazer veya radyofrekans uıygulanabilir.
Vajinal lazerde kullanılan enerji miktarı genç hastalara göre daha düşük olabilir. Uygulanan enerjinin daha düşük tutulması hem mukoza kalınlığının hem de dokunun hyalüronik asid miktarının azalması nedenlidir. Lazer tedavileri hem vajinaya uygulanır. Hem de dış genital bölgeye aynı seansta uygulanabilir. Seans süresi yaklaşık 20 dakikadır. İkişer hafta aralıklar ile seanslar uygulanabilir. Aldıkları östrojen tedavilerine rağmen semptomlar devam ediyorsa ya da hasta da meme ile ilgili veya östrojen alması yasaklı hasta ise vajinal lazer ve PRP seansları oldukça rahatlatır. Bu hastaların özellikle vajinal kuruluk şikayetlerinin giderilmesi için hylüronik asid enjeksiyonları, stromal vasküler fraktür olarak adlandırdığımız SVF enjeksiyonları ve bazı mezoterapi ürünleri de lazer ve PRP ye ek olarak tercih edilebilir. Tedavi süresi ise, yaklaşık 20 dakikadır. İkişer hafta aralıklar ile seanslar tekrarlanabilir. Aynı seans da PRP ya da hyalüronik asid dolgusu da enjekte edilebilir. Hafif bir sedasyon anestezi eşliğinde uygulanabilir. Vajinal lazer tedavisi oldukça güvenlidir. Herhangi bir komplikasyonu söz konusu değildir.
Vajinal Atrofide ve Cinsel İsteksizlikte PRP Tedavisi
Artık günümüzde pek çok sağlık alanında tercih edilen ; güvenilir, yan etkisi olmayan ve başarı oranları oldukça yüksek bir tedavidir. Yüz, saç işlemlerinde uygulandığı gibi yumurtalık gençleştirme ve menopozal dönemde cinsel isteksizlik ve vajinal atrofi içinde sık bir şekilde uygulanır.
Vajinal Atrofide ve Cinsel İsteksizlikte Ozon Tedavisi
Ozon tedavilerinde amaç yenilenmektir. Anti-aging sağlar. Enfeksiyonları tedavi ederken aynı zamanda jinekolojide kullanılmasının amacı vajinal kan akımını arttırmasıdır. Beraberinde vajinal florayıda korur.
Vajinal Atrofide ve Cinsel İsteksizlikte Hyalüronik Asid Desteği
Genital bölgeye nem vermeyi amaçlayarak aynı zamanda gençlikte sağlar. Nemlendirme ve su moleküllerinin etkili bir şekilde tutulmasını sağlar. Genital alanda kollajen üretimini aktive eder. Hyalüronik asid enjeksiyonu sonrasında kişi rutin hayatına çok rahatlıkla dönebilir. Uygulamaya bağlı olarak bir iz kesinlikle izlenmez. Vajinal kuruluk ve cinsel isteksizliği tedavi ederken aynı zamanda genital yüzeyde yer alan derin çizgileri gidererek gençleşme sağlar. Nem kazandırır. Yeni kan damarlarının oluşumunu tetiklemektedir. Cilde elastikiyet kazandırır. Endotel hücrelerde ise uyarma sağlar. Kollajen hücrelerin ve bazal hücrelerin üretimini aktive etmekte rol oynarken aynı zamanda nemi kazandırırken etkili şekilde de korur.
Yukarıda bahsettiğimiz işlemler tedavi seçenekleridir. Birisi veya birden fazlası aynı anda hastaya uygulanabilir. Kişiye özgü uygulanmalıdır ve hekim karar vermelidir.
Detaylı bilgi için kliniğimize ulaşabilirsiniz.
PROF.DR.SEVTAP HAMDEMİR KILIÇ