Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir?

Tüp bebek IVF yöntemi, çocuk sahibi olamayan çiftler üzerinde uygulanan ve uzun süredir. Kullanılan yardımcı bir üreme yöntemidir. Günümüzde kısırlık tedavisinde en sık tercih edilen tedavilerinde başında “tüp bebek” geliyor. Nedeni açıklanamayan kısırlık, enfeksiyon, tüplerde tıkanma. Erkeğin sperm kalitesinin düşük olması, kilo ve ileri yaşta olma. Sorunlardan kaynaklanan durumlarda tüp bebek yöntemine başvurulduğunda bu yöntemle çiftler bebek sahibi olabiliyor.

Tüp bebek tedavisi, kadın üreme hücreleri olan yumurtaların toplanması. Erkek üreme hücresi olan spermlerin toplanıp vücut dışına alınması. Laboratuvar ortamında kavuşturularak döllenmenin elde edilmesiyle beraber tedavi sürecini kapsar.

İlk olarak döllenmiş yumurtalar bölünmeye başlayıp embriyo adını alan bu gelişim aşamalarını laboratuvar ortamında geçirdikten sonra anne adayının rahmine yerleştirilir. Bu aşamadan sonra elde edilen gebeliğin doğal yöntemlerle oluşmuş olan gebelikten hiçbir farkı bulunmaz.

Doğal gebelikten tek farkı dölleme işlemin laboratuvar ortamında gerçekleştirilmesidir. Döllenen yumurtanın anne rahmine tekrardan geri yerleştirilmesidir. Çoğunlukla erkeğe bağlı olan kısırlıkta tüp bebek tedavisinden önce aşılama tedavisi de tercih ediliyor. Bu yöntemde ise toplanan spermler rahmin içine transfer işlemi gerçekleştiriliyor.

Doğal yollarla gerçekleşen hamileliklerde erkek spermi. Bir kadının yumurtasına ulaşır. Yumurtalıklardan olgunlaşmış bir yumurta salındığında yumurtlamadan sonra onu vücudunda döller. Döllenmiş olan bu yumurta daha sonrasında rahim duvarına yuvalanır. Öyle ki cinsel ilişki beraberliğinin ardından sperm. Oositin (henüz olgunlaşmamış yumurta hücresi) bir araya gelmesiyle oluşan zigot (yeni hücre). Anne adayının rahmine yerleşir. Burada bölünerek çoğalan zigot gelişerek fetüsün oluşmasını gerçekleştirir. Doğal yollarla hamileliğin gerçekleşmediği ancak çocuk sahibi olmanın istendiği koşullarda. Tüp bebek IVF yöntemiyle çözüm bulunmaktadır. Tüp bebek yöntemi genellikle 1 yıldan fazla olan bir süre zarfında korunmasız birlikteliğe rağmen gebe kalamama durumu. Gelişmemesinden kaynaklı başvurulan bir tedavi yöntemidir.

Tüp bebek tedavisi yumurtalıkların döllenmesine bağlı olarak klasik tüp bebek (IVF) yöntemi ve mikroenjeksiyon (ICSI) olmak üzere iki yöntemlerle uygulanmaktadır.

İlk olarak çiftlerin 1 yıl süreyle düzenli ve korumasız olarak cinsel beraberlik gerçekleştirdikten sonra gebelik sağlanamadı ise sağlık kontrollerini yaptırmaları önerilir.

Anne adayının 35 yaşından büyük olması durumunda bekleme süresi maksimum 6 aydır. Doğal yollar ile gebelik sağlanabilmesi. Kadının üreme sisteminin beraberinde hormonal düzeni. Çok farklı organın beraber olarak uyum içinde olması beklenir. İlk olarak beyinde yer alan hipotalamus bölgesi ve beyinde yer alan hipofiz bezine uyarı verir. Hipofiz bezi LH ve FSH hormonlarını salgılamaktadır.

Dolaşım sisteminin vasıtasıyla overlere yani yumurtalıklara ulaşan bu hormonlar, yumurtalık rezervindeki yumurta foliküllerinin uyarılmasını gerçekleştirir. Bunun sonucunda yumurtaların bir kısmı olgunlaşma sürecine girmiş olur. Olgunlaşmış olan en sağlıklı olan bu yumurta çatlayarak yumurtalık ve rahim arasında bulunan bir tür kanal olan fallop tüplerine atılarak burada döllenmesi gereken yumurtanın ömrü 24 saat kadardır.

Fakat erkek üreme hücresi olan sperm, kadın vücudunda yaklaşık 4-5 gün boyunca hayatta kalabilmektedir. Bununla birlikte yumurtlamadan önce veya yumurtlamanın gerçekleştiği gün itibari ile cinsel beraberlikte bulunulduğu zamanda döllenme gerçekleşebilir. Bu zaman zarfında yumurtanın içinde bulunduğu folikül, östrojen salgılayarak rahim duvarında kalınlaşma meydana getirir. Yumurta döllenmesi gerçekleştikten sonra rahme ulaşır ve embriyonun kalınlaşmış olan bu rahim duvarına tutunmasıyla gebelik gerçekleşmiş olur.

Tamamıyla bu süreç zarfında erkek ya da kadında üreme ile beraber farklı sorunlar oluşabilir. Bu pozisyonda ise çift yapılan muayene. Tetkiklerin ardından üremeye yardımcı olan tedavi yöntemlerinden biri olan bu tüp bebek tedavisi yöntemini değerlendirmek isteyebilir. Tüp bebek tedavisinde anne adayından toplanmış olan yumurtalar ile baba adayından alınan bu sperm hücreleri laboratuvar ortamında döllenir. Daha sonrasında embriyo meydana gelir.

Bu embriyo, embriyo transferi yöntemi ile anne adayının rahmine yerleştirilir. Yaklaşık olarak 2 hafta sonra kan testi yapılır. Bu kan testi anne adayının Beta HCG düzeyine bakılır. Sonuç istenen düzeyde ise hamilelik süreci başlamış olur. Tüp bebek yöntemiyle yapılan bu tedavinin doğal yollarla edilmiş olunan gebeliklerden hiçbir farkı bulunmamaktadır. Hamilelik süreci stabil olarak devam eder.

Tüp Bebek Tedavisi İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi kısırlık tanısı konmuş olan ve doğal yollarla gebe kalamayan kişilerde uygulanan bir yöntemdir. Yöntemine başvurmadan önce tüp bebek tedavisi, 35 yaş altındaki çiftlerin 1 yıl süresince korunmadan ve düzenli bir şekilde cinsel beraberlik gerçekleştirmeleri gerekir. Yumurta rezervi 35 yaşını geçen kadınlarda azalmasından dolayı ilişkiye girme sürelerini 6 ay olarak sınırlanır. 40 yaş ve üzeri kadınlarda ise bu sınırlama 3 aydır ve düzenli ve korunmasız olarak ilişkiye girip, sonrasında olumlu bir gebelik sonucu alamamış ise tüp bebek tedavisi yöntemine başvurmaları gerekir

Kadınlar İçin Tüp Bebek Tedavisine Başvuru Şartlarını Açıklarsak:

  • Adet gecikmesi ve düzensizliği yaşayan kadınlar,
  • Yumurta rezervinde azalma gerçekleşmiş kadınlar,
  • Öncesinde dış gebelik geçirmiş olan kadınlar,
  • Tüpleri kapalı veya abdomen ameliyatına bağlı rahim yapışıklığı olan kadınlar,
  • Yumurtalık iltihabı geçirmiş olan kadınlar,
  • Endometriozis bulgularında,
  • Açıklanamayan infertilite,
  • Düşük over rezervi,
  • Tüpleri işlem görüp alınmış kadınlar,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalığı bulunan kadınlar.

Erkekler için Tüp Bebek Tedavisine Başvuru Gereklilik Şartları ise:

  • Cinsel yolla bulaşan hastalığı bulunan erkekler,
  • Testis problemi olan erkekler,
  • Erken boşalma problemi olan erkekler,
  • Radyasyon ortamında çalışanlar,
  • Düşük sperm sayısı olanlar,
  • Aile fertlerinde kısırlık sorunu olan erkekler.

Tüp bebek tedavisi için tamamen uygun bulunan hastalar ise:

  • Eşlerde herhangi bir genetik rahatsızlığı bulananlar,
  • Eşlerden birinde hepatit ve HIV hastalığı olanlar,
  • Kanser tedavisi görenler.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

Sürecin kabul görmediği tüp bebek tedavisi kişilerini açıklanmak istenirse:

  • Menopoza giren kadınlar,
  • Cerrahi işlem ile rahmi alınmış kadınlar,
  • Sperm üretimi olmayan erkeklerde ve TESE yöntemi ile bile sperm çıkmayan hastalar da uygulanmaz.

Tüp Bebek Kaç Kez Denenebilir?

Tüp bebek denemesinin genel olarak 3 kez yapılması önerilmektedir. Bu sayıdan sonraki denemelerde gebelik oluşumu ihtimali söz konusu olabilir ancak şans oldukça düşüktür.

Uzmanlar tüp bebek denemesinin 4. veya 5. Denemelerde gerçekleştirilen başarının ilk 3 denemeye nazaran biraz daha düştüğü kanısındalardır. Bu tedavi sürecindeki başarı oranı yapılacak olan çok denemeye bağlı olan bir şey değildir. Kaliteli olan embriyo ve çiftlerin yaşı gibi birden çok etmenler tüp bebek tedavisinde elde edilmiş olan başarı oranını ciddi bir noktada etkilemektedir.

Tüp bebek tedavisinde elde edilen bu başarı öncelikli olarak kadının yaşı ile alakalı bir durumdur. Normal yollarla gebe kalamayan bu kadınlar için tedaviye başlama yaşı 20-30 yaş arasında olması gerekmektedir.

Tüp Bebek Tedavi Aşamaları Nelerdir?

İlk Muayene

İlk bebek sahibi olmak isteyen çiftler değerlendirilerek ilk muayene yapılır. Bu değerlendirme çiftin geçmişte gördüğü tedaviler, doğum, düşük, gebelik hikayeleri eski tahlilleri kapsar. Çiftlerin yapılmış olan bu detaylı değerlendirme sonrasında tüp bebek tedavisi planlanır.

Yumurtalıkların Uyarılması ve Yumurta Oluşumu

Tüp bebek tedavisine uygun görülmüş olan anne adaylarından adet dönemlerinin 2. Gününde yumurta geliştirici ilaç kullanılmasına başlanması istenir. Bunun nedeni de çok fazla sayıda yumurta elde etmektir. Yumurta gelişimi için 12 gün boyunca ilaç kullanılması gerekmektedir. Bu süreç tamamınca yumurtaların gelişimini izlemek için düzenli olarak kontrole gitmesi gerekmektedir.

Yumurtaların Toplanması

İstenilen büyüklüğe erişmiş olan bu yumurtalar, yumurta olgunlaştırma iğnesi yapılarak olgunlaştırılır ve olgunlaşan bu yumurtalar tercih edildiği şekilde genel anestezi altında yaklaşık olarak 15-20 dakika süre zarfında yapılan işlemle toplanır. Yumurta toplama işleminin yapıldığı aynı gün içerisinde baba adayından sperm örnekleri alınır. Spermler mastürbasyon yöntemi ile toplanır.

Sperm örneği alınan baba adayından işlemden 2-5 gün öncesinde cinsel ilişkiye girmemiş olması istenir. Eğer baba adayından sperm alınamaz ise, Mikro TESE yöntemi kullanarak spermler alınabilir. Bu yöntem testisinde sperm bulunmayan erkeklerde uygulanmakta olup yaklaşık olarak 30 dakika civarında süren oldukça basit bir işlemdir.

Döllenme

Anne adayından alınan bu yumurta ve baba adayından alınan spermler arasından en kaliteli olanlar seçilerek laboratuvar ortamında spermin doğrudan yumurtanın içerisine yerleştirilmesi ile döllendirilir. Yapılan bu işlem sonrasında döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediği 16-18 saat sonra kontrol edilir. Döllenmiş olan bu embriyolar, transfer işlemi gerçekleşecek olan güne kadar laboratuvar ortamında bekletilerek saklanır.

Embriyo Transferi

Döllenmenin gerçekleştiği sağlıklı bir ya da daha fazla olan Laboratuvar ortamında döllendirilip en iyi kaliteye ulaşmış olan bu embriyolar döllenme işleminden 3. Veya 5. Gününde anne rahmine ince bir kateter yardımıyla kadının rahmine aşağı yukarı 10 dakika sürecek olan bu kolay işlemle transferi gerçekleştirilir. Ağrısız işlem olduğundan anesteziye gerek duyulmaz. Transfer işleminin gerçekleşmesiyle beraber tüp bebek tedavisi de tamamlanmış sayılmaktadır.

Embriyo transferinden sonra ilk 45 dakika anne adaylarının dinlenmesi önerilir. 45 dakika sonrasında hastaneden ayrılmasına izin verilen anne adayının dinlenmesine de gerek yoktur. Günlük hayatına ve iş yaşamına normal seyrinde devam etmesinde herhangi bir sakınca bulunmaz.

Transferden sonra anne adayının ağır egzersiz, tempolu yürüyüş ve spor aktivitelerine ve cinsel ilişkiye girmek dışındaki tüm yaşam aktivitelerine dönüş yapmasında da bir sakınca yoktur.

Gebelik Testi

Transfer işleminin gerçekleştirilmesinden sonra yapılan işlemin başarılı olup olmadığını anlamak için embriyo transferinin 12. Gününde idrar ya da kan testi üzerinden anne adayına gebelik testi yapılır. Sonuç pozitifse iki gün sonra tekrardan tekrarlanır. Transfer işlemi gerçekleştikten sonra, gebelik testi yapılacak güne kadar anne ve baba adayının cinsel beraberliğe girmesi önerilmez. Hamilelik gerçekleşmişse eğer 14 gün sonra ultrason aracılığı ile transfer edilen bu embriyoların kaçının tuttuğu tespit edilir.

Bu embriyo transferinden sonra kalan bu kaliteli embriyolar dondurulabilmektedir. Bunun yapılma amacı ise ilk tedavide olumlu gebelik sonucu alınmaz ise kalan embriyo ile yeniden tedavi ve transfer işlemi gerçekleştirilmektir.

Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisi İptal Olur ve Yanıt Vermez?

  • Genetik test yapılan durumlarda normal bir embriyo bulunmamış olabilir. Bu durumlarda embriyo transferi gerçekleştirilemez ve böylelikle tüp bebek tedavisi iptal olur.
  • Toplanan bu yumurtalar döllenmeyebilir. Bu durum mikroenjeksiyon uygulamasında çok az görülür. Fakat az da olsa anormal yumurta ve spermlere bağlı olarak döllenme gerçekleşmeyebilir.
  • Bazı durumlarda ise yumurtalıklardan alınan cevap yetersiz kalır ve tedaviden olumlu sonuç alınamayacağı kanaatinde bulunan uzman tedaviyi yarıda kesebilir.
  • Erkekte de ameliyat ile TESE veya TESA spermine ulaşılamayabilir. Böyle bir durumda da tedavi OPU (yumurta toplama) işleminden hemen öncesinde iptal edilebilir.
  • Ek olarak yumurtalıkların içerisinde folikül bulunuyor ise yumurta toplama günü içlerinden yumurta da elde edilemeyebilir. Yumurta rezervi azalmış olup ileri ki yaşta olan bir kadında yumurtanın zamansız çatlaması da beraberinde görülebilir.
  • Laboratuarda döllenen bu yumurtaların da hiçbirinde bölünme gerçekleşmeyebilir. Bu durum da çok nadirdir. Genelde az sayıda olan ve iyi kalitede olmayan yumurtanın varlığı gözlenir.

Tüp Bebek Öncesi Yapılması Gerekenler

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce çiftlerin dikkat etmesi gereken durumlar vardır.

Kadınların yapması gerekenler şunlardır:

  • Tedaviye başlamadan en az 3 ay önce sigara ve alkol kullanıyorsa bırakmak.
  • Karın bölgesini hedefleyen egzersizlerden ve zayıflamaya yönelik yapılan diyetlerden uzak durmak.
  • 3 ay süresi boyunca sauna, hamam vb. sıcaklığı yüksek olan ortamlara girmemek.
  • Beslenme düzeyine dikkat edip sağlıklı gıdalar sebze ve meyve tüketimi arttırmak. Asitli içecekleri tüketmemek.
  • Doktorun gerekli bulmadığı ilaçları kullanmamak kullanıyorsa da bırakmak.

Erkeklerin yapması gerekenler ise şunlardır:

  • Kadınlara yöneltildiği gibi kullanıyor ise tedaviye başlamadan en az 3 ay öncesinde alkol ve sigara tüketimini, yapıyorsa sporu bırakmak.
  • Sperm kalitesini etkileyeceğinden dolayı son 3 ay boyunca çok sıcak ortamlarda bulunmamak.
  • Dar pantolon ve iç çamaşırlarını tercih etmemek.
  • Tedavinin başlayacağı süre zarfından önce 3 gün boyunca cinsel beraberlik yaşamaktan kaçınmak.
  • Tüp bebek tedavisini yapacak olan doktoruna tedavinin başarı oranına etkide bulunacağından rahatsızlığı ve kullandığı ilaç varsa, üreme organında iltihap vb. hastalıkları söz konusuysa vücutta herpes (uçuk) gibi rahatsızları için kullanmakta olduğu ilaçlar varsa bu konu hakkında bilgilendirme yapması istenir.

Tüp Bebek Tedavisi Süresince Hangi İlaçlar Kullanılır?

Tedaviye başlarken ilacın dozları kişinin vücut kitle indeksine ve yumurta rezervine daha öncesinde ise IVF yapılmışsa önceki tedavilerde kullanılan ilaç dozlarına ve toplanan yumurta sayılarına göre belirlenmektedir. İlaç dozları ve tedavi protokolleri her hasta için özel olarak belirlenmekte olmakla beraber bireyselleştirilmiş tedavi protokolleriyle uygulanmaktadır.

Yumurtalık Uyarımı İçin Kullanılan İlaçlar

Yumurtalıkları uyarmak için, bir folikül uyarıcı hormon olan FSH, bir luteinize edici hormon olan LH veya her ikisinin birleşimini içeren enjekte edilebilir ilaç alınabilir. Bu ilaçların amacı bir defasında birden fazla yumurtanın gelişmesini sağlamaktır.

Oosit olgunlaşması için kullanılan ilaçlar: Foliküler yumurta alımı için yumurtaların olgunlaşmasına hazır olduğunda yardımcı olması amacıyla HCG veya diğer ilaçlar alınır.

Erken yumurtlamayı önlemek için kullanılan ilaçlar: Vücudun gelişen yumurtaları çok erken bırakmasını engelleyen ilaçlardır.

Rahmin İç Yüzeyini Hazırlamak için Kullanılan İlaçlar

Yumurtanın alındığı gün veya embriyo transferinin gerçekleştiği esnada doktor rahmin iç düzeyini implantasyona yani yerleşmeye daha açık bir hale getirmek için progesteron ilaveleri almaya başlanması önerilir.

Yumurtalıkların uyarılması işlem kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte yaklaşık olarak 10-12 gün sürmektedir. Bu süre zarfında 2-3 gün aralıklarla vajinal ultrasonografi yapılarak yumurtalıklardaki foliküllerin gelişim takibi yapılır.

Ayrıca ilaçlara yanıtı ölçmek içinde kanda hormon düzeylerine bakılır. Yumurtalıklardaki foliküller belli bir boyuta ulaşınca yumurtaların olgunlaşmasını sağlayan rhCG veya GnRH kıyaslaması yapılır. Bu iğnenin kesinlikle doğru şekilde ve doğru zamanda yapılmadığı söz konusu olursa yumurta yeterli olgunluğa ulaşamaz ve işlem başarısızlıkla sonuçlanabilir. Yapılan bu son iğneden yaklaşık olarak 36 saat sonra yumurta toplama işlemine geçilmelidir.

Embriyo Transferi Sonrasında Görülebilecek Yan Etkiler

Başlıca Şunlardır;

  • Yapılan işlemden kısa bir süre sonra az miktarda berrak veya kanlı sıvı gelmesi bunun nedeni ise embriyo transferinden önce serviksin sürüntülenmesidir.
  • Yüksek östrojen seviyesine bağlı meme hassasiyeti oluşabilir,
  • Hafif şişkinlik hissi,
  • Hafif şiddette kramp girmesi,
  • Kabızlık sorunu,
  • Adet sancısına benzeyen bel ve kasık ağrıları,

Söz konusu olabilir.

Tüp Bebek IVF Tedavisinde Başarı Hangi Faktörlere Bağlı Gerçekleşir?

Anne adayının yaşına bağlı olarak ne kadar genç ise tüp bebek yönteminde hamile kalma şansı ve kendi yumurtalarını kullanarak sağlıklı bir bebek doğurma şansı da bir hayli o kadar artar.

Tüm embriyolar gelişim sürecinde hayatta kalamaz. Embriyo kalitesinde belirtilen değişkenlikler yönünden erken zamanda gözlenen düşüş ve ileriki zamanda gelişimin duraksamasına veya gelişimin kötü şekilde ilerlemesine sebep olmaktadır.

Anne adayı daha önceden doğum yapması, hiç doğum yapmamış anne adaylarına göre IVF kullanarak hamile kalma olasılığı daha yüksek olur.

Şiddetli endometriozisi olan kadınların, açıklanamayan kısırlığı olan kadınlara göre IVF kullanarak hamile kalma şansı da oldukça düşüktür.

Sigara içen anne adayları, tüp bebek tedavisi IVF sırasında daha az yumurta alımı yapar ve daha sık düşük gerçekleştirebilir. Tüketilen sigara, yumurta rezerve sayısını en aza indirir. Sigara kullanmak gebe kalma olasılığını yarıya düşürebilir.

Aynı zamanda obezite de hamile kalma ve bebek sahibi olma şansını en aza indirir. Tüm bunlarla beraber alkolü aşırı kullanımı ve tüketimi ve bazı ilaçların kullanımı da tüp bebek tedavisi IVF için tedavide olumsuz etki yaratabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde En Uygun Yaş Aralığı Nedir?

Yaşı ilerlemiş ve yumurtalıklarında sorun olan bir kadın için tüp bebek tedavisinde gebeliğin gerçekleşmesine yönelik bir yöntem mevcut değildir. İleri yaşta çocuk sahibi olmak isteyen ve düşük yumurta rezervine sahip olan kadınlar yumurta toplama işlemiyle ileri yaşta hamile kalabilmektedir. 35 yaş üstü kadın gebelikleri yüksek riskli gebelik sınıfına dahil olur.

Erkekte ise sperm üretimi her yaşta devam etmektedir. Fakat yaşın ilerlemesiyle beraber sperm kalitesinde düşüşler meydana gelir. 55 yaşın üzerindeki erkeklerde sperm hareketliliği %54 oranında azalabilir ve bunda etken olarak ileri yaş spermin DNA sını bozduğu düşünülmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde AMH Değeri Nedir?

MH (Anti Mülleran Hormon) testi kadınlarda yumurta rezervini gösteren, uygulanan en kolay, kanda bakılan testtir. Bazı kadınlarda yumurta rezervi yaşına göre beklenenden çok daha düşük olur. Bu durumun erkenden belirlenmesi son derece önemlidir. Belirlenmediği zamanda üretken yaşlar henüz daha bitmeden doğurganlık tamamen kaybedilebilir. AMH yumurtaların etrafını saran hücreler tarafından salgılandığı için yumurta rezervinin belirlenmesindeki en önemli faktördür.

AMH düzeyi yumurta rezervini gösteren ve doğurganlığı göstermektedir. Doktordan özel olarak istenerek ve kan testi alınarak bakılan bu AMH düzeyi hastanın yaşına göre bir referans değeriyle karşılaştırılır. Normal değerlerde olması yumurta rezervinde her hangi bir sıkıntı olmadığını gösterirken referans değerinin altında olması da yumurta rezervinin düşüklüğüne ve erken menopoza işaret ettiğinin gösteriyor olabilir. Aynı zamanda AMH düzeyi bir kadın vücudunun tüp bebek tedavisi IVF yöntemine nasıl tepki verdiğinin anlaşılmasına yönelikte kullanılabilmektedir.

Tüp Bebek Tedavisinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Tüp bebek tedavisi IVF süreci kararı alındığı esnada aslında tedavi tamamıyla başlamış anlamına geliyor demektir. Hastanın mutlaka tedavi sürecine kendini psikolojik olarak hazırlaması gerektedir. Stresi azaltmaya yönelik aktivitelerde bulunup, düzenli egzersiz ve yürüyüşler yaparak, doğru beslenerek, zihinsel ve fiziksel olarak hazır olmak tedavide başarı oranını en yüksek kaliteye de çıkarmak demektir. Bu süreçte anne adayına kıyasla baba adayına da büyük görev düşmektedir. Anne adayı ile olan iletişimini her zamankinden daha sıkı tutmalı ve ona her konuda destek olduğunu göstermelidir. Tedavi sürecinin olumsuz sonuçlanacağı düşüncesinden vazgeçmelidir.

Eğer ki belirlenmiş olan nedenlerle olumsuz sonuçlanırsa 3 ay sonrasında tekrardan denenebileceğini de göz önünde bulundurmalıdır. Her zaman pozitif düşünmelidir. Tüp bebek tedavi IVF yöntemini doğal bir gebelik süreci olarak görmeleri gerekmektedir. Çünkü bu yöntemle gebe kalanlar da normal yollarla gebe kalanlarla aynı normal bir hamilelik dönemi geçireceklerdir. Çiftin kendi sperm ve yumurtalarıyla gerçekleştirilmekte olup dünyaya gelen diğer bebeklerle hiçbir farkları bulunmamaktadır.

Başvurduğu doktorun beslenme konusunda verdiği önerileri de dikkate almalıdır. Bunun yanı sıra uzman diyetisyen ile görüşüp detaylı beslenme programı da yapabilir. Olabildiğince fastfood ve abur cubur besinlerin yanı sıra taze, organik olan besinler tüketmelidir. Ayrıca tüp bebek tedavisi ve birçok hastalıkta da sıvı tüketimi çok önemlidir. Günde en az 2 lt su tüketimi yapılmalıdır. Ek olarak balık, bakla tarzı besinlerin tüketimi de tedavi süresince fayda sağlayacağı bilinmelidir.

Aşılama Tedavisinin Tüp Bebekten Farkı Nedir? Ne Zaman Uygulanır?

Özel olarak erkeğe bağlı ve nedeni açıklanmamış olan kısırlık belirtilerinde tüp bebek tedavisinden önce tercih edilen tedavilerin başında Aşılama tedavisi gelmektedir. Aşılamada, tüp bebek tedavisi IVF olduğu gibi kadının yumurtalıkları uyarılır, yumurtalar çatlatıldıktan sonra da erkekten alınan spermler rahim içine ince bir kanul ile transfer edilir. Aşılamanın uygulanabilmesi için kadının tüplerinden en az birinin açık olması gerekmektedir. Erkeğin sperm analiz sonuçları normal ya da normale yakın olması gerekmektedir. Ayrıca kadında da gebeliğin tutunmasını engelleyecek bir patoloji (endometriozis hastalığı gibi) olmamalıdır.

Profesyonel & Güvenilir

Hizmetlerimiz

Genital Estetik

Genital estetik, günümüzde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. En az bir burun estetiği bir meme protez kadar kabul görmüştür, genital estetik ne kad...

Daha fazla..

Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yat...

Daha fazla..

İdrar Kaçırma

Mesanenin böbreklerimizden gelen idrarın biriktiği kese olarak adlandırıyoruz. Halk arasında genellikle idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da isi...

Daha fazla..

Uterus Alma Ameliyatı

Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlarda...

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisinde Erkek İnfertilitesi

Tüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi ve Erkek İnfertilitesinin DeğerlendirilmesiTüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi, İnfertil çiftlerin yak...

Daha fazla..

Endoskopik Myomektomi

Endoskopik Myomektomi, abdominal bölgenin (karın içerisinin) genel anestezi altında uygulanarak göbek deliğinden minik bir kesi ile ince bir teleskopu...

Daha fazla..

Endometriozis Tedavisi

Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da ç...

Daha fazla..

Gebelik ve Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Gebelik ve yüksek riskli gebelik takibi, hayatımızın en önemli, en hassas, en riskli dönemlerinden ancak belki de en güzel heyecanları yaşadığımız, en...

Daha fazla..

Aşılama Tedavisi

Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır....

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisi ve İnfertilite

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir? Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamam...

Daha fazla..

Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar