Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır? Sorumuzun cevabına tüp bebek tanımı ile başlayalım.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek tedavisine adetin ikinci ya da üçüncü günü başlanmaktadır. Ortalama on ila on iki gün kadar kullanılan iğneli ilaç tedavisinin arkasından 16-18mm’ye ulaşan follukül çaplarına çatlatma iğnesi uygulanarak, çatlatma iğnesinden otuz altı saat sonra yumurta toplama işlemi uygulamaktayız. Yumurta toplama işlemini sedasyon anestezisi ile uygulamaktayız. Sedasyon anestezi ile uygulanan yumurta toplamada ağrı ve acı hissetmeyeceksiniz. Tamamen uyuyacağınız için, uyandığınız da işlem bitmiş olacak. Ortalama işlem süresi yirmi dakikadır. Bu nedenle yirmi dakika sonra işlem biterek devamında istirahat etmeniz için odaya almaktayız sizi. Hemen hemen bir ila iki saat arasında hastaneden taburculuğunuz mümkündür.

Yumurtalarınızın toplandığı gün ise baba adayından sperm alınmaktadır. Alınan sperm ile birlikte toplanan yumurtaların fertilizasyonu yani döllenmesi için mikroenjeksiyon ICSI yapılarak işlem uygulanmaktadır. Mikroenjeksiyonun arkasından ise embriyoların hücre bölünmesini takiben 3 ila 5 gün embriyo transferi önerilmektedir. Embriyoların transferi için ise anestezi gerektirmez. Anestezi gerektirmeyen bir operasyon olmakla birlikte, plastik bir katater ile yapılarak işlem süresi ortalama beş dakikadır. Embriyo transferinden on gün sonra ise kişinin gebelik testi gebe olup olmadığını öğrenebiliriz. Embriyo transferinden sonraki ilk kan testinde sonucu öğrenebiliyoruz ancak ultrasonda görmemiz mümkün olmuyor. Gebelik testi değeri bin beş yüz ve üzerinde olduğu zaman ise ultrasonografi ile bebeğimizin ilk anına, kesesine transvaginal ultrasonografi ile merhaba diyoruz. 🙂 Yazımıza tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır ve aşamaları nelerdir ile devam ediyoruz.

Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?

Bebek isteği ile kendisinde bir infertilite durumu olduğunu çift korunmasız ilişkiye rağmen altı ay ila on iki ay da gebelik elde edemediği durumda fark etmektedir. Bu nedenle tüp bebek merkezine başvuran çiftimizde önceliğimiz ön görüşmedir. Çifte ait öyküleri almak ile ilk adım başlamaktadır. Dinlenen öykü oldukça büyük bir önem taşır. Çiftin geçmişi, aile öyküsü, daha önce geçirdiği gebelikler ya da hastalıkları eksiksiz hekiminize bildirmelisiniz. Daha sonrasında ultrasonografik muayene ile birlikte yumurta rezervini değerlendiriyoruz. Yumurtalık rezervi ile birlikte ekstra hormon analizleri ve gerekli durumda AMH testi de kan tetkikleri arasında yer alır. Rahim anomalisi var mı ya da tüplerde herhangi bir problem var mıdır diye rahim filmi de anne adayından istediğimiz bir diğer tetkikten birisidir.

Baba adayından ise sperm analizi istemekteyiz. Değerlendirme sonrasında üroloji hekimi değerlendirilmesi ya da yönlendirilmesine gerek duyulur ise baba adayımızı da üroloji desteği için bir ürolog desteği için yönlendirmekteyiz. Tüm bu tetkikler uygulayacağımız tedavi için bize ışık olmaktadır. Yapılan muayeneler, tetkikler, sperm analizi sonrasında tüp bebek tedavisi uygun görülür ise süreç hakkında bilgilendirme sağlamanın arkasından ilk adette kliniğimizde tekrar bekliyoruz hastamızı.

İkinci Adım: Yumurtaların Uyarılması

Yumurtaların uyarılmasına adetin ikinci ya da üçüncü günü başlıyoruz. Yumurtalık rezervi ile yumurtaların olgunlaşması için iğneli ilaç desteği sağlamaktayız. Bu işlemler için ise öncelikle kişinin kan tetkikleri ve ultrasonografisi ile değerlendirildikten sonra kişiye ilaç başlanır. İlk ilaç eğitimini kliniğimizde hemşire arkadaşlarımız tarafından verildikten hemen sonra bir sonraki kontrol günü için sizleri bilgilendiriyoruz. Ortalama 8 – 10 gün kadar iğneli ilaç takibi ile üç ila dört gün aralıklarla anne adayının kontrolünü sağlamaktayız. Ön görüşme sonrasındaki ilk görüşmemiz adetliyken olmaktadır. Bu nedenle yaklaşık 16-18 mm ye ulaştığı zaman ise çatlatma iğnesi yapılarak yumurta toplama işlemi planlanmaktadır.

Üçüncü Adım: Yumurtaların Toplanması

Çatlatma iğnesinin uygulamasından daha sonrasındaki otuz altı saat sonrasında OPU olarak adlandırdığımız, yumurta toplama işlemi uygulamaktayız. Yumurta toplama işlemi, sedasyon anestezisi altında uygulanarak anne adayı işlem esnasında herhangi bir ağrı ve acı hissetmez. Bu nedenle ortalama işlem süresi 15-20 dk’dır. Vajinal muayene pozisyonunda uygulanmaktadır.

Dördüncü Adım: Spermlerin Alınması

Baba adayından sperm odasında mastürbasyon ile sperm örneği alınmaktadır. Alınan örnek embriyoloji laboratuvarda değerlendiriyoruz. Meni içeriğindeki sperm izlenmeyen baba adayından ise yumurtalıklardan cerrahi biopsi yöntemi ile sperm alınmaktadır.

Beşinci Adım: Döllenme

Klasik tüp bebek tedavisi ile birlikte alınan yumurtalar ve spermler laboratuvar ortamında hazırlanarak döllenmeleri için ICSI yani mikroenjeksiyon yöntemi uygulanmaktadır. Sperm yumurtanın içine enjekte edilir özellikle erkek infertilitesi yoğun hastalarda mikroenjeksiyon yöntemi oldukça büyük başarı taşımaktadır.

Altıncı Adım: Embriyo Transferi

Tüp bebek tedavisi ile birlikte son aşamadır embriyo transferi. Gelişen embriyonun transferi gerçekleştirmek mümkün. Herhangi bir anestezi gerektirmez. Ultrasonografi eşliğinde uygulanır. Hastanın yani anne adayının idrara sıkışık olması istenmektedir. Bu nedenle plastik bir katater yardımı ile rahme enjekte ediyoruz. Daha sonra da gebelik testi beklenmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz tüp bebek tedavisi nedir? Tüp bebek tedavisinin aşamaları nelerdir? bunları öğrendik. Peki tüp bebek tedavisini kimlere uyguluyoruz? Tüp bebek tedavisi için aday mısınız bunu biliyor musunuz? Şimdi bu sorunun cevabı hemen aşağıdaki paragrafta yer alıyor. Tüp bebek tedavisi için diğer yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanmaktadır?

  • Yumurtalık kisti olan çiftlerimize uygulayabiliriz.
  • Endometrioma yani çikolata kisti olan çiftlerimize tüp bebek tedavisi uygulayabiliriz.
  • Yumurta rezervi düşük olan anne adaylarımızda tüp bebek tedavisi uygulayabiliriz.
  • Tüpleri tıkalı olan anne adaylarımız da tüp bebek tedavisi tercih edebiliriz.
  • Dış gebelik geçirdiği için tüpleri zarar görmüş anne adaylarımızda,
  • Enfeksiyondan kaynaklı tüpleri zarar görmüş anne adaylarımızda,
  • Yumurtlama sorunu olan polikistik overli hastalarımızda,
  • İleri yaş anne adaylarımızda da tüp bebek tedavisi uygulamak mümkün.
  • Yapılan tetkikler sonucunda değerlendirilme yapmak mümkün.
  • Yapılan tahlil ve tetkiklere göre gebelik elde edemeyen çifte herhangi bir sorun olmamasına rağmen gebelik hala negatif ise, bu durum ise açıklanamayan infertilite grubunda yer almaktadır.
  • Vajinismus hastaları da tüp bebek tedavisi için başvurmaları mümkün. Ancak vajinismus hastalarında tüp bebek tedavisinden önce sorunun çözülmesine yönelik tedaviler tercihimizdir. Direkt tüp bebek tedavisi yapmak vajinismus probleminin üzerini kapatacaktır.
  • Karın içi yapışıklıklar
  • Tüpler ve yumurtalıklar arasındaki ilişkinin bozulmuş olması
  • Yumurtlama problemi olan polikistik overli hastalar
  • Over rezervinin azalmış olması
  • Yumurtlama problemleri
  • Polikistik overin yumurtlamaya engel olduğu durumlar
  • Sperm analizinde sorun tespit ettiğimiz hasta grupları
  • En az bir iki kez tekrarlanmış ancak her defasında sperm sayısının beş milyonun altında kaldığı durumlarda
  • Spermde çok ciddi derecede düşüklük
  • Spermde ciddi şekil bozukluğu olan hastalarda
  • Sperm analizinde hiç sperm bulunmayan baba adaylarında azospermi olarak isimlendiriyoruz. Azospermi olan erkek hastalar tüp bebek tedavisine adaydır. Bu nedenle cerrahi olarak testislerden spermin alınması ile birlikte tedavisi mümkündür.
  • Testis tümörü nedeni ile cerrahi müdahale geçirmiş olan baba adayları tüp bebek tedavisine aday olmaları mümkün.
  • İnmemiş testis sorunu olan baba adayları da tüp bebek tedavisine adaydır.
  • Doğuştan sperm kanallarında gelişmemiş izlenmesi veya sonradan geçirilmiş iltihaplı hastalıklar durumunda da tüp bebek tedavisi önümüze çıkmaktadır. Bu grup hastaların testislerinden enjektör ile aspire edilerek sperm elde edilir ve tüp bebek tedavisi için uygun şartlar sağlamak mümkün.
  • Ailesinde genetik sorunu olan çiftlerde genetiğine bakılmış embriyo transferi için tüp bebek tedavisi uygulamak mümkün.
  • Ailesinde genetik bir sorun olmasa da tekrarlayan düşükleri ya da tekrarlayan bebek kayıpları olan hastalarda da genetiğine bakılmış embriyo transferi yapılabilir. Bunun içinde tüp bebek tedavisi zorunludur. Ancak çift sağlıklı bebek dünyaya getirmesi mümkün.

Bu yazımızda sizlere Tüp bebek tedavisi kimlere uygulanır? sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Bu nedenle diğer sorularınız için bizlere ulaşabilirsiniz.

Profesyonel & Güvenilir

Hizmetlerimiz

Genital Estetik

Genital estetik, günümüzde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. En az bir burun estetiği bir meme protez kadar kabul görmüştür, genital estetik ne kad...

Daha fazla..

Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yat...

Daha fazla..

İdrar Kaçırma

Mesanenin böbreklerimizden gelen idrarın biriktiği kese olarak adlandırıyoruz. Halk arasında genellikle idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da isi...

Daha fazla..

Uterus Alma Ameliyatı

Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlarda...

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisinde Erkek İnfertilitesi

Tüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi ve Erkek İnfertilitesinin DeğerlendirilmesiTüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi, İnfertil çiftlerin yak...

Daha fazla..

Endoskopik Myomektomi

Endoskopik Myomektomi, abdominal bölgenin (karın içerisinin) genel anestezi altında uygulanarak göbek deliğinden minik bir kesi ile ince bir teleskopu...

Daha fazla..

Endometriozis Tedavisi

Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da ç...

Daha fazla..

Gebelik ve Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Gebelik ve yüksek riskli gebelik takibi, hayatımızın en önemli, en hassas, en riskli dönemlerinden ancak belki de en güzel heyecanları yaşadığımız, en...

Daha fazla..

Aşılama Tedavisi

Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır....

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisi ve İnfertilite

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir? Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamam...

Daha fazla..

Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar