Era Testi Nedir?
Tüp bebek tedavilerinde yumurta büyümesi ve yaklaşık 16-18 mm boyutlara ulaşması sağlandıktan sonra çatlatma iğnesi uygulanır. Bunların ardından yaklaşık 36 saat sonra yumurtaların oocyte pıck –up ismini verdiğimiz yumurta toplama işlemini gerçekleştiriyoruz.
Hepimizin bildiği gibi rahim iç duvarı gebeliği her zaman kabul etmeyebilir.Ancak tüp bebek tedavilerinde başarının sırrı en uygun zamanda embriyoyu rahim içerisine transfer ederek, en yüksek gebelik oranını sağlamaktır. Rahim iç zarının embriyoyu kabul ettiği zaman yumurtlamayı sağlayan Luteinize hormon salınımından sonra yaklaşık 4-6 gün sonradır. Yumurtanın döllenip embriyo haline gelmesi ve rahme ulaşması da bu dönem içerisinde gerçekleşir. Bu dönem dışında gebelik oluşamaz bu nedenle insan diğer canlılar kadar doğurgan değildir. Lh hormonunun tavan yapmasının ardından 36 saat içerisinde yumurta follükülden ayrılır ancak yumurta follükül sıvısıyla beraber atılır. Fakat yumurta çevresinde bulunan ve estrojen salgılayan hücreler follükül içerisinde kalır ve değişime uğrayarak progesteron salgılamaya başlarlar. Progesteron ise endometriumun embriyoyu veya bebeği tutmasında en etkin uyarandır.
Dolayısı ile progesteron hormonunun birincil işi yani endometrial tutunurluğu artırma görevi başlamaktadır.Tüpbebek tedavilerinde yumurta toplama işleminden sonra başlanan progesteronun birincil amacı budur.
Ancak hastalarımıza 3 veya 4 kez iyi kalitede embryo transferini ultrasonografide iyi görünen bir endomeriuma transfer ettik ve gebelik elde edemedik bu durumda uygulanabilecek testlerden biride ERA testidir. ERA endometrial reseptivite testi olarak tanımlanabilir. Bu test en az 3 tüp bebek denemesi ve 4 sağlıklı embriyo transferine rağmen gebelik elde edememiş hastalarda uygulanmaktadır. Test denemeden bir önceki veya daha önceki adet döneminde uygulanmaktadır.
Burada test eğer doğal bir adet döneminde yapılacaksa mutlaka ultrasonoğrafi ile yumurta takibi ve kanda LH hormon düzeyi takibi yapılarak uygulanmadır.Yumurtanın LH pick i ile çatlamasından sonra özel bir endometrial kanül ile endometrial örneklemeler yapılmaktadır.
Eğer bizim oluşturduğumuz bir adet döngüsü yada hasta hormon kullanıyorsa rahim içinden alınacak örnek progesteron hormonunun eklenmesinden 5 gün sonra alınmalır.
Alınan örnek DNA değerlendirmesi yapılacağı için uygun bir medium işeren taşıma tüplerine konmalıdır.Ortalama 240 gen endometrial tutunmada rol oynayan burada etkili olmaktadır.
Test sonucu; ya reseptif (endometrial reseptivite gebelik oluşumu için uygun dönemde) ya da non reseptif (endometrial reseptivite gebelik oluşumu için uygun dönemde değil) şeklinde çıkmaktadır.
Sonuç
A-reseptif çıkmış ise; hastamızda tüp bebek tedavimizde embryo transferini her hastamıza yaptığımız gibi, yumurta toplanması sonrası 3-5. gün yapabiliriz demektir.
B-non reseptif olarak rapor edildi ise, daha sonraki aylarda uygun günün belirlenmesi için yeniden testler yapılması gerekmektedir.
Bu hasta grubumuzda tüp bebek tedavisindeki embryo transferini yumurta toplanması sonrası 3-5. gün değil, testin belirlediği günde yani rahim içi zarının embryoyu kabul edeceği – reseptif günde yapmaktayız.
Bazen sonuç pre-reseptif (duyarlılık öncesi) veya post-reseptif (duyarlılık sonrası) gibi farklı tarzlarda rapor edilebilmektedir. Bu durumda hem testin maliyeti hemde hastanın canının yanmaması nedeniyle yeni biyopsiler almadan, belirlenenden 1-2 gün önce veya 1-2 sonra embriyo transferini gerçekleştiriyoruz.
Özetle ERA testi, ancak ve ancak 3-4 kez tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları olan ve önceki denemelerinde gebeliğe engel olacak başka neden bulamadığımız hastalarımızda, acaba zamanlama açısından mı hata yapıyoruz sorusunu açıklayabilen ve kişinin embriyo transferinin kendine özgü zamanlamasını belirleyerek etkili olan bir testtir.
Bu test zor hasta grubunda bize yeni bir alternatif sunmaktadır ancak mucizevi olarak değerlendirilmemelidir.