Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,
sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır. Aşılama ne demek? Aşılama nasıl yapılıyor?
Ya da aşılama yapılmasını gerektiren durumlar nelerdir?


Aşılama yöntemi infertil sayılabilecek bir hastanın, erkekten mastürbasyon ile alınan spermin
laboratuvar ortamında yıkanarak enjektör içerisinde kadının rahmine IUI katateri dediğimiz plastik bir
katater ile enjekte edilmesi durumuna aşılama denmektedir. Normalde kendiliğinden gebelik
sağlayamamış çiftlerde özel bir durum söz konusu olmadığı takdirde %20 oranda gebe kalma
oranlarının arttığını söyleyebiliriz.

Aşılama tedavisine karar vermeniz durumunda adetin birinci günü telefonla haberleşerek ikinci ya da
üçüncü günü görüşüp tedaviye başlamamız gerekmektedir. Aşılama tedavisinde de hastadan
adetliyken tüp bebekteki gibi FSH TSH E2 PRL hormonlarına bakmalı, transvaginal ultrason ile kan
sonuçları desteklenmelidir.

Rahim filminde en az bir tüpün açık olması gerekmektedir.
Sperm sayısı için 5 milyonu yakaladığında aşılama yapmak mümkün.

Aşılamanın Gerekli Olduğu Durumlar Nelerdir? Hangi Durumlarda Aşılama Yaptırmalısınız?

  • Sperm değerinizde hafif düşüklük seyredildiğinde,
  • Hafif bir endometrioma izlendiğinde,
  • Açıklanamayan infertilitede,
  • Evlilik süresi henüz yeni olan çiftlerde,
  • Vajinismus hastalarında isteğe bağlı olarak yapılabilmektedir.

Aşılama tedavisi için nelere dikkat etmeliyim?

  • 3 günlük bir cinsel perhiz süreniz olmalıdır.
  • Alkol tüketimi ve sigara tüketiminize dikkat etmelisiniz.
  • Enfeksiyondan kaçınmalı enfeksiyon durumunda doktorunuza bilgi vermelisiniz.
  • Düzenli aralıklarla ilişkiye girmeye devam etmelisiniz.
  • Aşılama sonrasında doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmalısınız.
  • Doktorunuza sormadan başka herhangi bir ilaç kullanmamalısınız.

2 kez yapılmış başarısız aşılama tedavisi sonrasına hastaya tüp bebek tedavisi öneriyoruz. Tüp
bebek
ve aşılama arasındaki fark ise, elde etmeye çalıştığımız yumurta sayısı farklı olduğu için
kullanılan ilaç dozları değişiklik gösterecektir. Erkekten yine mastürbasyonla sperm alınmaktadır
ancak bu kez rahmin için spermi verme yöntemi değil yumurtalar da toplanarak dış ortamda
döllenmesi sağlanmaktadır.

Sperm embriyologlarımız tarafından androloji laboratuvarında yıkanıp,
Ünite içerisinde Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Tarafından anne adayına enjekte edilmektedir.

Aşılama Tedavisi Nedir?

Aşılama tedavisi, yani bir diğer adı ile IUI (İntrauterin inseminasyon), spermin dış ortamda bazı aşamalardan geçerek rahim içerisine transfer edilmesi olarak adlandırıyoruz. Döllenme, aşılama tedavisinde fallop tüplerinde doğal olarak gelişir.

Günümüzde düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen gebelik elde edemeyen, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin bebek sahibi olmak için şanslarını arttıran başta aşılama ve tüp bebek tedavisi olmak üzere çeşitli yardımcı üreme teknikleri vardır.

Yaşa göre değişiklik göstermekle birlikte 6-12 ay boyunca korunmasız ve düzenli ilişkiye rağmen gebelik başlamıyorsa. Anne ve baba adaylarının bir uzmana başvurarak; hormon analizi, rahim filmi, spermiyogram yani semen analizi ile birlikte testleri yapılarak çiftin değerlendirilmesini hedefliyoruz. Bazen bu tetkikler de sorun çıksa da bazen de herhangi bir sorun çıkmaz. Bu grup hasta ise nedeni açıklanamayan infertilite olarak adlandırıyoruz.

Çift uzmana başvurduktan sonra bebek sahibi olma yolunda bazı adımlar atıyoruz. Bu adımlardan ilki yumurtlama tedavisidir. Yumurtlama ilaçları ile birlikte hastanın ovulasyonu takip edilerek çatlatma iğnesini takiben spontane ilişki öneriyoruz. Yumurtlama tedavisinden gebe kalamayan hastalar da ikinci aşama aşılama tedavisidir. Aşılama tedavisinde ise sperm dış ortamda bazı aşamalardan geçerek anne rahmine tekrar enjekte ediyoruz. Aşılama ile gebe kalamayan hastada en son olarak tüp bebek tedavisine geçilebilir. Tüp bebek tedavisi ile gebelik elde edilmesi hedefliyoruz.

Aşılama tedavisi, gebeliğe engel olabilecek erkek ve kadın kaynaklı sorunların tedavisinde tercih edilen bir yardımcı doğum tedavisidir. Aşılamada, erkekten alınan sperm örneği bazı aşamalardan geçerek gebeliğin oluşumu için anne adayının rahmine enjekte ediyoruz. Ayrıştırılan sperm, hareketlilik ve sayı bakımından maksimum verimi alabilmek hedeflenerek ayrıştırıyoruz.

Aşılama Gebelik Şansını Artırıyor!

Bu sayede gebelik oluşumu şansı artırıyoruz. Diğer yandan da kadın içinde aşılama tedavisinde kontrollü yumurta büyütme, çatlatma tedavisi ile tamamlıyoruz. Böylelikle sperm ve yumurtanın birleşme olasılığı da yükseliyor.

Aşılama tedavisi, oldukça doğal kabul ediliyor aslında. Aşılama yönteminde istenilen şey, buluşamayan sperm ve yumurta hücrelerini buluşturmaktır. Tedavide amaçlanan durum, hormon ilaçları ile kadının daha sağlıklı ve birden fazla yumurta üretmesini sağlamaktadır. Baba adayının spermi de bazı aşamalardan geçerek bir katater yardımı ile rahim içine transfer edilmesi sağlanmaktadır.

Aşılama Tedavisinin Tüp Bebek Tedavisinden Farkı Nedir?

Aşılama tedavisi yönteminin, tüp bebek tedavisinden farkı; aşılama tedavisinde döllenme işlemi vücut içerisinde, doğal gelişmesidir. Tüp bebek tedavisinden farkı olarak aşılama tedavisinin, tüp bebek tedavisinde dış ortamda döllenme işlemi gerçekleştirilirken, aşılama tedavisinde rahim içerisine verilirken sperm tüplerde döllenmesi sağlanır. Bir diğer bakış açısından da maliyet olarak da, tüp bebek tedavisinden daha az masraflıdır. Kullanılan ilaç dozu daha az olduğu için eczane masrafı da daha az olacaktır.

Ayrıca anne adaylarında HSG adı verilen rahim filmi yöntemi ile rahim anomalisi olup olmadığı, tüplerin tıkanık olup olmadığı inceliyoruz. Rahim filmi çekilirken, anne adayının tüplerinin tıkanık olması durumunda aşılamanın başarılı olması için öncelikle tüplerin açılması gerekmektedir. Bu nedenle tüpleri kapalı olan bir kadında aşılama tedavisi mümkün değildir.

Aşılama Tedavisinin Evreleri Nelerdir?

Aşılama tedavisinin çoğu zaman hastaya bir zahmeti yoktur. Standart bir aşılama prosedürü beş aşamadan oluşur. Aşılama yönteminin evrelerini sıralamak gerekir ise,

  • Uyarıcı hormon tedavisi
  • Yumurta çatlatma iğnesi
  • Spermlerin toplanması
  • Sperm yıkama
  • Spermin rahmin içine transferi
  • Uyarıcı hormon tedavisi

Uyarıcı Hormon Tedavisi Nedir?

Uyarıcı hormon tedavisinin amacı, sağlıklı bir kadında her ay başında bir tane yumurta hücresi oluşur ve dışarı atılması mümkün. Döllenme şansını arttırmak için üretilen yumurta sayısının fazla olması sağlanır. Yumurta sayısı en fazla üç olmalıdır. Bunun için hormon ilaçları öneriyoruz. Bu ilaçlar hap ya da iğne şeklinde verilebilmektedir. Hormon tetkiklerini takiben, 3-4 gün aralıklarla doktor kontrolü ile süreç devam etmektedir. Eğer uygun büyüklüğe geldiyse, follukül çapları 16-18mm’ye gelince çatlatma iğnesi yapıyoruz. Bu nedenle çatlatma iğnesinden sonra aşılama tedavisi gerçekleştiriyoruz.

Yumurta Çatlatma İğnesi

Follukül gelişimini takiben, uyarıcı hormon tedavisini takiben 10 gün sonrasında yapılır. İstenilen boyuta ulaşan folluküller de çatlatma iğnesi uygulanır. Yumurta çatlatma iğnesinden bir süre sonrasında yumurta hücresi yumurtalıklarından ayrılıp döllenmenin gerçekleştiği fallop tüplerine hareket eder. Bu nedenle orada döllenme sağlanması hedeflenir.

Sperm Alınması

Yumurta çatlatma iğnesinin arkasından, 36 saat sonrasında yumurta hücresi fallop tüplerine ilerlemesi izliyoruz. 3. evrede döllenme sağlanması için baba adayından sperm örneği alıyoruz. Spermlerin toplanması daha önce yapılabileceği gibi aşılama tedavisinin yapılacağı gün spermi alıyoruz.

Sperm Yıkama

Sperm örneklerinin santrifüj ile hareketli sağlıklı kısmının ayrıştırılması olarak adlandırıyoruz. Bu aşamada toplanan spermler bir tüpe koyuyoruz. Bazı işlemlere maruz bırakmak olası. Bu nedenle kaliteli spermler ayrıştırılır ve bir enjektöre alıyoruz.

Spermin Rahim İçine Transferi

Aşılama tedavisinin son evresinde baba adayından alınan sperm yıkandıktan sonra anne adayının rahmine transferi gerçekleştiriyoruz. Transfer işlemi ortalama 1-2 dk kadar sürer. Jinekolojik muayene gibi toplanan sperm ince bir katater yardımı ile rahim içine transferi gerçekleştiriyoruz.

Aşılama Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?

  • Yumurtlama problemleri
  • Rahim ağzı problemleri
  • Sperm sayısında hafif derecede bozukluk saptanması
  • Açıklanamayan infertilite

Aşılama Tedavisi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Aşılama tedavisi öncesinde yumurta uyarıcı ilaçlar kullanılması olası. İğne veya ilaçlardır. Hekim karar vermelidir.
  • Tedavi adetin ikinci ya da üçüncü günü başlanır.
  • Aşılama tedavisinde sperm sayısını arttırmak için belirli bir süre cinsel perhiz uygulanır. Genellikle 2-3 gün tercih ediyoruz.
  • Anne ve baba adayı sigaradan uzak durmalıdır.
  • Stresten uzak kalmalıdır.
  • Sağlıklı beslenmelidir.
  • Egzersiz ile ruhunu rahatlatmalıdır.

Aşılamadan Sonraki Süreç Nasıl İlerlemelidir?

Aşılama sonrasındaki süreçteki bekleyiş oldukça heyecan doludur. Bazı durumlarda endişeli olabilmektedir. Aşılamanın başarı oranı çeşitli faktörlerin etkisi ile elbette değişiklik gösteriyor. Yapılan bazı araştırmalara göre aşılamanın başarı oranı ortalama %20’dir. Aşılama sonrasında anne adayının ortalama 20-30 dk dinlenmesi gerekmektedir. Sonrasında normal günlük hayatına dönmesinde sakınca bulunmamaktadır. Aşılama tedavisi sonrasında kasıkta ağrılar olması mümkün. Kanama olmadığı sürece endişelenmenize gerek yoktur. Hekiminizin önerdiği progestan destekli ilaçlara özen göstermenizi rica ederiz. Aşılama tedavisinin sonucu için ise iki hafta sonrasında kanda gebelik testi yapmanızı öneririz. Bu nedenle idrar testinde yanılma olması mümkün.

Aşılama Tedavisi İle İlgili En Sık Sorulan Sorular Nelerdir?

Aşılamanın Tuttuğunu Anlayabilir Miyim?

Aşılamanın olumlu bir yanıt verdiğini vücudunuzdaki belirtiler ile anlamanız çok mümkün değildir. Aşılamadan iki hafta sonra kanda yaptığınız gebelik testi ile sonucu öğrenebilirsiniz.

Aşılama Öncesinde İlişkiye Girilebilir Mi?

Aşılama tedavisinde yumurta takibi sürecinde prezervatif ile ilişki tavsiye ediyoruz. Ancak aşılama tedavisine iki gün kala cinsel perhiz istenmektedir. Spermin kalitesi için iki gün beklemiş sperm istiyoruz. Bu nedenle uzun süre beklemiş olmaması da dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Aşılamanın Tutma Oranı Nedir?

Aşılama tedavisi, başarı şansı tüp bebek tedavisine oranla daha az olan bir tedavi şekli de olsa; elbette yaş ve sperm sayısı gibi faktörler de başarı oranını etkilemektedir. Ancak aşılama tedavisinde gebelik elde etme oranı %15-20 arasında değişiklik göstermektedir. Genellikle 2 başarısız aşılama tedavisinin arkasından çiftin vakit kaybetmemesi için tüp bebek tedavisine geçmeyi tavsiye ediyoruz.

Aşılama Tedavisine Ne Zaman Başlanır?

Aşılama tedavisine adetin 2. ya da 3. günü başlanmaktadır. Ancak bu süreyi geçirmemek konusunda hassasiyet göstermelidir. Bu nedenle 1. günü telefon ile arayarak randevu oluşturmanızı rica ederiz.

Aşılama Ağrılı Bir İşlem Mi?

Aşılama tedavisi cerrahi gerektirmeyen bir işlemdir. Jinekolojik muayene kadar basittir. Plastik bir katater kullanarak rahme enjekte ediyoruz.

Profesyonel & Güvenilir

Hizmetlerimiz

Tüp Bebek Tedavisi ve İnfertilite

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir? Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamam...

Daha fazla..

Aşılama Tedavisi

Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır....

Daha fazla..

Gebelik ve Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Gebelik ve yüksek riskli gebelik takibi, hayatımızın en önemli, en hassas, en riskli dönemlerinden ancak belki de en güzel heyecanları yaşadığımız, en...

Daha fazla..

Endometriozis Tedavisi

Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da ç...

Daha fazla..

Endoskopik Myomektomi

Endoskopik Myomektomi, abdominal bölgenin (karın içerisinin) genel anestezi altında uygulanarak göbek deliğinden minik bir kesi ile ince bir teleskopu...

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisinde Erkek İnfertilitesi

Tüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi ve Erkek İnfertilitesinin DeğerlendirilmesiTüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi, İnfertil çiftlerin yak...

Daha fazla..

Uterus Alma Ameliyatı

Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlarda...

Daha fazla..

İdrar Kaçırma

Mesanenin böbreklerimizden gelen idrarın biriktiği kese olarak adlandırıyoruz. Halk arasında genellikle idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da isi...

Daha fazla..

Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yat...

Daha fazla..

Genital Estetik

Genital estetik, günümüzde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. En az bir burun estetiği bir meme protez kadar kabul görmüştür, genital estetik ne kad...

Daha fazla..

Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar