Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlardan birisidir. Rahmin toplumsal olarak kadında büyük bir önemi vardır. Özellikle cinselliği sağlayanın bile rahim olduğunu düşünenler vardır.

Rahim ile birlikte cinselliğin var olduğunu, rahim alma ameliyatından sonra cinselliğin biteceği algısından kaynaklı olarak kadınlarda tıbbi bir endikasyon gerektirse de çoğu zaman kadını korkutabilir ve bu nedenle kadın vazgeçebilir.

Kişi rahim sarkması var ise ve aşırı kanamalarda yaşanan birçok sorunu beraberinde getirir. Kansızlık, konfor alanının kısıtlanması, kanamaya bağlı gelişen halsizlikle birlikte kişinin yaşamına kaliteli bir şekilde devam etmesi oldukça zor bir hal alır. Ancak rahim alma ameliyatı yani uterus alma ameliyatı kişinin hayat standartlarını yükseltir. Kişi hayata yeniden bir adım atabilir. Rahmin alınması cinsel ilişkiyi etkilemeyeceği gibi tam tersine sarkmadan ve kanamalardan kurtulacağı için cinsellik dahil olmak üzere hayat kalitesi önemli oranda artar.

Uterus alma ameliyatında yani rahim alma ameliyatının neden yapılacağı, diğer üreme organlarının alınıp alınmayacağı, hangi kısım veya kısımlarının alınacağı konusunda bir karar verilerek ameliyata girmekteyiz. Histerektominin yani rahim almanın farklı tipleri mevcuttur.

  • Total Histerektomi: en yaygın olarak yapılan rahim alma ameliyatı olarak kabul edebiliriz. Rahmin tamamı, serviks yani rahim ağzı alınır ancak overler yani yumurtalıklar alınmaz.
  • Subtotal Histerektomi: bu rahim alma operasyonunda rahim tamamen alınır, rahim ağzı alınmaz.
  • Radikal Histerektomi: genellikle bazı kötü huylu olması beklenen kanser vakalarında tercih edilen histerektomi tipidir. Rahim, rahim ağzı, vajenin üst kısmı, pelvik bölgedeki rahim çevresindeki dokular ve gerekir ise de pelvik lenf nodları da alınabilir ameliyat anında.
  • Bilateral Salpingooferektomi Histerektomi: rahim ile beraberinde her iki yumurtalıkta alınmaktadır. Hasta üreme çağında değil ise, bir bebek beklentisi yok ise tercih edilen bir rahim alma ameliyatı tipidir.

Rahim Hangi Durumlarda Alınır?

  • Kontrol altına alınamayan kanamalarda,
  • Post menopozal uzun süren kanamalarda,
  • Kanser,
  • Rahim ağzı kanseri,
  • Rahim kanseri,
  • Yumurtalık kanseri,
  • Fibroidler,
  • Pelvik inflamatuar hastalıklar,
  • Rahim sarkması,
  • Endometrial kalınlık yani rahim duvarının kalınlaşması.

Rahim alınması işleminin nasıl yapılacağına, kişinin hastalığı ve kişinin yaşı göz önüne alınarak karar verilmelidir. Myomların neden olduğu rahim alma fikrinde eğer hasta genç ise öncelik myomların alınmasını tercih etmekteyiz. Ancak eğer yumurtalık kanseri, rahim kanseri gibi farklı durumlar söz konusu ise, kişinin günlük yaşantısından ziyade kişinin hayatını riske atıyorsa o zaman rahmi alma fikrini desteklemekteyiz.

Rahim alma ameliyatında karından, vajenden ya da laporoskopik olarak üç farklı yöntemle yapılabilmektedir. Karından yapılan ameliyatlarda karına kesi yapılabilir, vajenden yapılan ameliyatlar da ise karna herhangi bir kesi söz konusu olmadan vajenden rahim alma ameliyatı yapılabilir. İyileşme süresi karından yapılan histerektomi ameliyatına göre daha kısadır. Laporoskopik yöntem ise bir diğeridir. Şuanda laporoskopik ameliyat yani kapalı ameliyat günümüzde en çok tercih edilen ameliyat yöntemidir. Kapalı ameliyat yönteminde, ucunda kamera bulunan çubukların karından küçük kesiler ile karın boşluğundan minik çubuklar yardımı ile birlikte rahmin alınması gerçekleştirilebilir.

Rahim Alınması Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Rahim alınması yani histerektomi ameliyatı, ortalama 2,5-3 saat sürmektedir. Ancak ameliyat yöntemine göre, ameliyatta alınacak organlara göre ameliyat süresi de değişiklik gösterebilir. Ortalama 2,5-3 saat kadar süren rahim alma ameliyatı, bir gece yatış gerektirmektedir. Hastanemizde bir gece yatırıp, ertesi gün konforlu bir taburculuk sağlıyoruz. İşlem anestezi altında yapılmaktadır.

Rahim Alma Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Uterus alma ameliyatı yani Rahim alma ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

  • Önerdiğimiz ağrı kesicilerin reçeteye tabi olarak düzenli kullanımını önermekteyiz. Bu ilaçlar genellikle bir hafta boyunca kullanımı önerilmektedir.

    Eğer önerdiğimiz ağrı kesicilere rağmen ağrı seviyesinde düşme meydana gelmiyorsa, mutlaka bize bildirmenizi öneririz.
  • Reçete ettiğimiz antibiyotiklerin enfeksiyon riskine karşı kullanımını öneririz.
  • Rahim alma ameliyatı sonrasında ağır kaldırma gibi ya da fitness gibi ağırlık bulunduran aktivitelerden uzak kalınmasını önermekteyiz.
  • Rahim alma ameliyatı sonrasında kabızlık yaşanmaması ve hastanın sindirim sisteminin daha hızlı normale dönmesini hedeflemekteyiz. Bu nedenle önerdiğimiz diyete uyum sağlanmasını hedefleriz. Birkaç gün sıvı gıdalar tüketilmesini önermekteyiz.

    Kabızlığı olan hastalarımız da ise şurup desteği vermek isteriz. Kabızlık döneminde hastanın kendisini çok zorlaması halinde kanamalar meydana gelebilir. Böyle durumlarda ise hekimlerinize başvurmanızı öneririz.
  • 24-48 saat sonra duş alabilirsiniz. Ancak yine de hekiminize ameliyattan sonra danışınız.
  • Ameliyattan sonra 4 hafta kadar hamam, havuz, deniz gibi enfeksiyona meyilli olunabilecek aktivitelerden uzak kalmalısınız.
  • Ameliyat sonrasında kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz. Genellikle birinci hafta kontrolünüzde hekiminiz sizi çağıracaktır.
  • Uyarılan kanama miktarından fazla kanama ya da kokulu akıntı durumlarında hekiminize başvurmalısınız.
  • Cinsel ilişki hekim onayına kadar istenmemektedir.
  • Rahim alma ameliyatı esnasında eğer yumurtalıklar da alındı ise menopoz için hormon tedavisine başlamak isteriz. Ancak yumurtalıklar alınmadı ise kişi menopoza girmez.

    Ameliyat iyileşmesinin arkasından günlük hayatına dönebilir.

Rahim Ameliyatı Sonrasında Cinsellik

Jinekolojiye ait olan ameliyatların çoğunda özellikle de uterus alma ameliyatından sonra cinsellik kaygısı kadınların hemen hemen hepsinde olan bir sorundur. Araştırmalara göre, kadınlar için alınması en çok kaygılandıran, stres yaratan organ ise rahimdir. Rahmi olmayan kadının kendini eksik tanımladığına tanık olmaktayız. Toplumsal olarak kadının doğurganlığının çok kutsal sayıldığı ve rahmin alınması ile doğurganlığı elinden alınan kadının da cinselliğini etkilediği düşünülmektedir. Ancak her ne kadar cinselliğin bittiği bir dönem olarak görülse dahi. Rahim alma ameliyatı cinselliğe zarar vermeyen bir operasyondur.

Tam tersine rahmin alınmasına neden olan hastalıklar, aslında cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirebilmektedir. Örneğin rahim sarkması hem cinsel ilişkiyi ağrılı hale getirirken hem de idrar kaçırma gibi sorunlara neden olması mümkün. Bu nedenle kadınlarda hem cinsel ilişkiden hem de sosyal hayata karşı sorun yaşayabilirler. Toplum içine çıkmak işkence haline gelecektir. İdrar kaçırmanın yanı sıra yoğun aşırı kanamalar da cinsel hayatı etkileyen önemli hususlardan birisidir.

Rahim alma ameliyatı yani uterus alma ameliyatı sonrasında bu sorunlar ortadan kalkar. Kadınların cinsel hayatında olumsuz değil tam tersine oldukça önemli değişimler meydana gelecektir. Nadir de olsa, yumurtalıkları da alınan kadınlarda cinsel ilişki sırasında vajinal kuruluk şikayetleri görmek mümkün.

Bu durumlarda da ilaç desteği vermekteyiz. İlaç desteği ile kuruluk sorunu ortadan kalkmaktadır. Hatta bazen de kayganlaştırıcılar bile sorunu çözmekte. Medikal tedaviye gerek kalmaması olası.

Kadınlarda rahim alma ameliyatı sonrasında partnerinizin cinsel ilişki konusunda endişeleneceği bir şey söz konusu değildir. Rahmi alınan kadının vajen bölgesinde anatomik olarak herhangi bir değişiklik söz konusu olamaz. Bu yüzden erkek içinde aslında partnerinde meydana gelebilecek, gözle görülebilecek herhangi bir şey söz konusu değil.

Rahmi Alınan Hasta Menopoza Girer mi?

Rahim alma ameliyatı olan bir hastada, genellikle ilk soru menopoza girer miyim sorusu gelmektedir. Rahim alınınca menopoza girmesi söz konusu değildir. Eğer yumurtalıklarınız alınmadı ise; menopoz yaşınız normal yaşınızdır. Ancak yumurtalıklar alındı ise o zaman menopozal bir durum söz konusu olması mümkün.  Erken yaşta rahmin alınması gerekiyor ise kadın doğurganlığını kaybetmiş olsa da menopozal bir durum olması söz konusu değildir. Sıcak basması, terleme vs. gibi sorunlar ile karşılaşmayacaksınız.

Rahim Ameliyatı Sonrası Görülen Sıkıntılar Nelerdir?

Rahim alma operasyonundan sonra en sık karşılaşılan problemlerden birisi vajinal akıntı diğeri ise kanamalardır. Cerrahi kesi yerinde meydana gelen ağrı olması olası. Ancak reçete edilen analjezikler ile minimuma indirmek hedefliyoruz. Vajinal akıntı ve kanama aynı zamanda adet dönemlerinde olan kanama kadar yoğun olmaması mümkün. Lekelenme bazen de bir ped dolduran kanamalar meydana gelmesi olası. İyileşme altı hafta kadar sürmesi mümkün. Yoğun kokulu, kaşıntı meydana gelen akıntı durumlarında, kan pıhtılarıyla meydana gelen yoğun kanamalarda bizlere bildirmenizi öneririz.

Eğer rahim ile beraber yumurtalıklar da alındıysa hasta ani başlayan menopoz belirtilerini vücudunda seyretmek mümkün. Vajinal kuruluk, libido kaybı, uyumakta zorluk, sıcak basmaları, anksiyete, terleme gibi rahatsızlıklar ile de karşılaşmak mümkün. Bu gibi durumlarla karşılaşması durumunda hormon replesman tedavileri uygulamak olası. Ya da ameliyattan hemen sonra reçete etmek mümkün. Bir haftalık kullanım ile birlikte faydasını görmeye başlayacaksınız.

Menopozal başlangıçlar için ise hastaya bitkisel öneriler de bulunmak gerekir ise; düşük yağlı bitkisel beslenme, soya fasulyesi gibi ürünlerin tüketmenin şikayetlerde azalma yapabileceği gözlemledik. İyileşme döneminden sonra egzersiz de menopoz şikayetlerinin kontrolünde oldukça da faydalı rol oynamaktadır.

Rahim alma ameliyatı sonrasında bazen, barsak alışkanlıklarında değişiklikler olması olası.

Ameliyattan sonra idrar kaçırmalar meydana gelebilir ya da idrar kaçırma durumlarında mesaneye destek aletler ile idrar kaçırma engellemek mümkün.

İdrar yolu enfeksiyonu veya kabızlık olması mümkün. Ancak iki durumunda tedavisi oldukça basittir.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Nedir?

Göbek deliği ve etrafında yapılan ortalama birer cm’lik 3-4 kesi ile karnın içine kamera ve diğer laporoskopik aletler ile giriyoruz. Açık ameliyat sırasında yapılan işlemler bu alet yardımı ile büyük bir kesi olmadan gerçekleştiriyoruz. Ameliyat sonrasında günlük hayata geçiş oldukça hızlıdır. Konforlu taburculuk imkânı sağlar.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Hastanın kilosu, rahim boyutu uygun olan hastada gerekli tetkikler yapılarak hastaya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ortalama 1 cm’lik kesilerden mikro ölçü ile kamera ile girilerek ameliyat gerçekleştiriyoruz. Operasyon süresi ortalama 1,5-2 saat kadar olmakla birlikte hasta ameliyattan sonra altı saat sonrasında yemek yemeye başlamak mümkün. Bir gece hastane yatışının arkasından ertesi gün hastanın taburculuğunu yapmaktayız. Konforlu taburculuk esas alınan kapalı rahim alma ameliyatında oldukça sorunsuz açık ameliyata göre daha konforlu bir yaşam kalitesi beklenmektedir.

Nadir de olsa, rahim içi yapışıklıklar gibi önceden ön görülmeyen durumlar da kapalı ameliyat sırasında açık ameliyata dönmek mümkün. Ancak nadir görünen bir durumdur.

Kapalı Rahim Alma Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?

Histerektomi yani kapalı rahim alma ameliyatı her durumda gerek görmüyoruz. Rahim iç duvarına müdahale edilmeyen, kanama olmayan, büyümeyen küçük myomlar da küçük yumurtalık kistlerinde cerrahi müdahale ön görülmemesi olası.

  • Rahmi kaplayan myomlarda,
  • Kötü huylu kistlerde,
  • Tedaviye rağmen devam eden şiddetli rahim kanamaları,
  • Endometrial hiperplazi çeşitleri,
  • Rahim ve rahim ağzı kanseri,
  • Yumurtalık kanseri,
  • Uterin prolapsus,
  • Adenomyozis.

Rahim Alma Ameliyatında Anestezi Nasıldır?

Uterus alma ameliyatı yani rahim alma ameliyatı, hastanede ameliyathanede yapılmakla birlikte hastanın tam uyutulması ile cerrahi bir operasyondur. Bu nedenle hasta genel anestezi veriyoruz.

Rahim Alma Ameliyatı Sonrasında İz Kalır mı?

Herhangi bir ameliyat sonrasında hastalarımızın en çok merak ettiği sorulardan birisi iz kalıp kalmaması durumudur. Rahim alma ameliyatından sonra cerrahi işlemin yapıldığı alanın dikiş iyileşmesi ile birlikte dokunun iyileşme gücü ile ilgilidir. Bununla birlikte kapalı rahim alma ameliyatında gerçekleştirilen rahim alma ameliyatlarında açık cerrahiye göre elbette iz kalma olasılığı daha azdır. Daha minik izler olmakla birlikte kendiliğinden eriyen dikişler kullandığımız için iyileşme süreci de daha hızlıdır.

Rahim Alma Ameliyatında İyileşme Süresi Ne Kadardır?

Ameliyatlardan sonra iyileşme süresi hastaya göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama olarak 4-6 hafta kadar bir zaman tanımlıyoruz. Bu nedenle kapalı yöntemlerde ise bu süre daha hızlıdır.

Hastanede Kaç Gün Kalınır?

Açık, vajinal ya da laporoskopik fark etmeksizin üç farklı yöntem ile de hastanede kalış süresi bir gecedir. Bu nedenle ertesi gün hastanın taburculuğunu sağlamaktayız.

Rahim Alma Ameliyatından Sonra İşe Dönüş Ne Zaman Planlanabilir?

Rahim alma ameliyatından yani yani uterus alma ameliyatından sonra hastaların günlük hayatlarına ne zaman döneceği elbette ki oldukça önemli bir faktördür. Ameliyatta uygulanan tekniğe göre değişiklik göstermekle birlikte kapalı ameliyatlarda süre bir haftaya düşerken, açı ameliyatlarda ise bu süre ortalama 2-3 haftaya kadar çıkması olası. Laporoskopik ameliyatların taburculuğu konforlu olduğu kadar daha sonrasında rutin hayata dönmesi de oldukça hızlı gelişir. Bu nedenle şuanda hastalarıma önerdiğim yöntem, ekstra bir durum olmadığı sürece kapalı rahim alma ameliyatıdır.

Rahim Alma Ameliyatlarından Sonra Karında Şişlik Olur mu?

Rahim alma ameliyatlarının yani uterus alma ameliyatının arkasından gaz çıkışının olamaması durumunda şişkinlik olması olası. Ancak özellikle kapalı rahim alma ameliyatlarında da laporoskopi esnasında karna verilen gazdan kaynaklı bir şişkinlik söz konusu olması mümkün.

Rahim Alınması Ameliyatından Sonra Kanama Meydana Gelebilir mi?

Rahim alma ameliyatlarından yani uterus alma ameliyatlarından sonra. Bu nedenle leke tarzında ya da bir ped kirletir. Düzeyde kanama meydana gelmesi olası. Bu nedenle normal olduğunu düşünebilirsiniz.

Histerektomi Sonrasında Kişisel Bakım

İlk iki hafta boyunca  yoracak aktivitelerden kaçınılmalı, istirahate önem ve öncelik verilmesi olası.

Banyo ise duş alma yöntemi ile tercih edilmelidir.

Tuvalet ihtiyacında ıkınmaktan kaçınılmalıdır.

Gaz yapıcı gıdalardan kaçınılmalıdır.

Histerektomide Diyet

İki üç hafta boyunca hafif gıdalar tüketilmelidir. Başlangıçta gıdalar altı öğün ve az az tüketilmelidir. Kurulardan, çiğ sebzelerden, baharatlı gıdalar, mısır, mantar, kuruyemiş, karbonatlı içeceklerden kaçınılmalıdır. Günde en az 1,5 litre su içmelidir.

Histerektomide Banyo

Ameliyat sonrası dördüncü günden itibaren banyo yapılması daha yararlı olacaktır. Kesi yerine lif vs sürülmemelidir. Ayakta duş şeklinde tercih edilmelidir.

Histerektomide Aktiviteler

Ameliyat sonrasında ne kadar kısa sürede ayağa kalkılabilirse o kadar ayağa kalkması  bir avantajdır. Egzersizler hemen sonra başlayabilirsiniz. Ancak tabiki de hafif zorlamayacak şekilde olması koşuluyla. Ağır kaldırmamaya özen gösterilmelidir. Taburcu olduktan sonra bir ki hafta boyunca otomobil kullanmamalıdır.

Altı hafta cinsel ilişki tavsiye etmiyoruz.

Eğer vaginal bir kanama yada ateş olursa mutlaka doktorunuza gitmelisiniz bildirmelisiniz.

Histerektomi Sonrası Cinsel İlişki

Bayanlar bu gibi jinekolojik işlemlerden sonra cinsel yaşamlarının son bulacağını düşünür. Bu nedenle bu gibi işlemler en çok eşleri daha sonra da bayanların psikolojik kaygılarından dolayı ikinci plana atılıyor. Ancak histerektomi cinsel ilişkide bir problem yaratmamakta. Hatta gebe kalma, aşırı kanama, aşırı ağrı olmaması aynı zamanda zamanla bir çok bayanı da mutlu etmektedir. Ancak ortalama altı hafta cinsel ilişki yasaktır. Kanama enfeksiyon problemini tamamen ortadan kaldırmak için bu sürede cinsel ilişki önerilmemektedir.

Histerektomide Hastaneden Çıkış

Histerektomi sonrasında hastanın yatışı birkaç gün olarak değişmektedir. Hastanede kalış süresi elbette ki bireyden bireye değişiklik göstermektedir.

İşte bu konuda hastalarımıza, histerektomi rahmin alınması işleminde hormonel yokluk hissetmekten cinsel hayatın bitmesi düşüncesinden kaçınınız. Sadece rahmin alınacağı ve bunun sadece menapoza sebep olarak vajen kısmının zarar görmeyeceğini hatırlatıyor. Tam tersine gebe kalma, aşırı kanama korkusu olmadığından dolayı zamanla tamamen şikayetlerin ortadan kalktığını ancak sadece aynı zamanda yumurtalıkların alındığı süreçte kuruluk hissinin olacağın bununda ilaç ve hormon yöntemiyle çözüleceğini vurguluyoruz.

Sağlığınız, huzurunuz için olan hiçbir şeyden kaçmayın, sonu daha büyük risklere gitmesine hiçbir zaman hiçbir bölümde izin vermeyin. En kıymetli kendinizsiniz, unutmayın!

Profesyonel & Güvenilir

Hizmetlerimiz

Tüp Bebek Tedavisi ve İnfertilite

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir? Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamam...

Daha fazla..

Aşılama Tedavisi

Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır....

Daha fazla..

Gebelik ve Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Gebelik ve yüksek riskli gebelik takibi, hayatımızın en önemli, en hassas, en riskli dönemlerinden ancak belki de en güzel heyecanları yaşadığımız, en...

Daha fazla..

Endometriozis Tedavisi

Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da ç...

Daha fazla..

Endoskopik Myomektomi

Endoskopik Myomektomi, abdominal bölgenin (karın içerisinin) genel anestezi altında uygulanarak göbek deliğinden minik bir kesi ile ince bir teleskopu...

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisinde Erkek İnfertilitesi

Tüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi ve Erkek İnfertilitesinin DeğerlendirilmesiTüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi, İnfertil çiftlerin yak...

Daha fazla..

Uterus Alma Ameliyatı

Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlarda...

Daha fazla..

İdrar Kaçırma

Mesanenin böbreklerimizden gelen idrarın biriktiği kese olarak adlandırıyoruz. Halk arasında genellikle idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da isi...

Daha fazla..

Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yat...

Daha fazla..

Genital Estetik

Genital estetik, günümüzde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. En az bir burun estetiği bir meme protez kadar kabul görmüştür, genital estetik ne kad...

Daha fazla..

Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar