Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yatış süresi uzamıyor. Yan etkiler azalarak jinekoloji adı altında neredeyse tüm sıkıntılarından kurtularak tedavi imkanına kavuşuyorlar. Hastanın karnından büyük bir kesi olmadan oldukça minik bir cm’lik küçük kesilerden yerleştirilerek kamera ve aynı zamanda cerrahi alet çubukları yardımıyla gerçekleştirilen bir cerrahi yöntemdir. Aslında halk arasında da oldukça bahsedilen bir başka deyişle kapalı ameliyatların tümü de robotik cerrahi yöntemi ile yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir. Minimal invaziv cerrahi olarak da isimlendirilen ve yeni yeni daha çok tercih edilmeye başlanan robotik cerrahide amaç; dokulara oldukça zarar vermeden, mümkün olduğunca çevre organları koruyarak tedavi yöntemi oluşturmaktır. Aslında böylelikle hasta ağrısız acısız bu işlemi tamamlamasının yanı sıra normal yaşamsal aktivitelerine dönmesini de kısıtlayacak bir sebebe neden olmaz.

Robotik Cerrahi ve Diğer Yöntemler Arasında ki Farkı Nedir?

Robotik cerrahi en çok laporoskopik yani endoskopik cerrahiye benzetilse de. Endoskopik cerrahilerden en büyük ayırt edici farkı, ameliyatı yapan hekimin bir monitörden izleme anında robotun kollarını uzaktan kumanda ile kontrolünü sağlayarak çalıştırmak mümkün. Üç boyutlu bir görünüm sağlamakla birlikte operasyon alanını büyüterek, kanama alanlarının gözlenmesini, dikkatin artmasında ameliyatı yapan hekime kolaylık sağlarken, hastanın da kanama alanlarının hızlı fark edilmesi nedeni ile büyük kan kaybı yaşamasını da engellemektedir. Ameliyat 8 mm‘lik 3 ila 4 delikten yapılarak, daha konforlu bir ameliyat süreci ve daha konforlu bir ameliyat sonrası dönem geçirmektedir. Ameliyat sonrası dönemin daha konforlu geçmesi demek kişinin rutin hayatına daha hızlı adapte olabileceğini gösterir. Aynı zaman da daha az ağrı hissetmesi ile birlikte ciltteki izlerde oldukça küçük olurlar. Küçük ameliyat kesileri, ameliyat anındaki kan kaybının az olması, ağrının az olması da kişinin bir geceyi takiben ertesi gün taburcu olmasına olanak sağlar. Fiziksel aktivitelere dönüş kolaylaşır.

Robotik Cerrahi Hangi Branşlarda Kullanılabilir?

Robotik cerrahi hangi branşlarda kullanılabilir? sizler için listeliyoruz.

  • Jinekoloji
  • Üroloji
  • Kulak burun boğaz başta olmak üzere pek çok branşta bizlere destek olmaya devam etmektedir. Hasta dostu olan robotik cerrahi hekimler tarafından tercih edilirken hastalar tarafından da sevilmektedir.

Robotik Cerrahi Nasıl Gerçekleşir?

Ameliyat genel anestezi altında gerçekleşmektedir. Robotu kullanmak için uzman bir hekime ihtiyaç duymak mümkün. Bir de asistan eşlik etmelidir uzman hekime. Cihazın kollarına gerekli cerrahi aletler takılarak, ameliyatı yapan uzman hekim ise konsol adı verilen merkezin başına oturur. Bir ya da birkaç delikten, ameliyatın türüne göre değişiklik göstermekle birlikte vücuda giren cerrahi aletleri kumanda eder.

Hangi Durumlarda Robotik Cerrahi Uygulanır?

Robotik Cerrahi ile Çift Rahmin Teke İndirilebilmesi

Gebeliği engelleyen çift rahmin robotik cerrahi ile doğuştan çift rahim teke indirmek mümkün. Böylelikle gebelik olası.

Robotik Cerrahi ile Tüp Cerrahisi

Tıkalı tüplerin eski hale getirilmesi laparoskopik cerrahi ile de mümkün. Ancak robotik cerrahi ile daha konforlu ve daha basit işlemi tamamlamak mümkündür. Böylelikle gebelik doğal koşullarla sağlamak mümkün.

Tüplerin ve Yumurtalıkların Etrafındaki Yapışıklıkların Giderilmesi: Bu yapışıklıklar infertilite ve ağıya neden olması mümkün. Bu gibi durumlar da robotik cerrahi ile işlem tamamlanarak yapışıklığı gideriyoruz. İnfertilite ve ağrıyı ortadan kaldırıyoruz.

Robotik Cerrahi ile Tüp Tıkanıklıklarının Açılması

Gebeliği önleyen tüp tıkanıklıkları da robotik cerrahi ile çözümlemek mümkün.

Robotik Cerrahi ile Tüplerin Çıkarılması

Tüplerin aşırı tıkanıklığı, tıkanılığın giderilmeyecek durumda olması gebeliği önleyeceği gibi tüp bebek tedavilerinin de başarısız sonuçlanmasına neden olması olası. Bu gibi durumlar da robotik cerrahi ile ağrısız ve acısız tüplerin alınması tercih etmek mümkün.

Robotik Cerrahi ile Rahim Kanseri Ameliyatları

Normalde karın ön duvarından başlayıp göğüs kafesine kadar hatta kasıklara kadar inerek yapılan derin ve geniş bir kesi alanıyla gerçekleştirilen bu cerrahide de artık küçük üç dört kesi ile kanamanın da az olduğu cerrahiler gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca gözle görülmeyen kısımlar özellikle robotun kollarının ulaşması sebebiyle kamera da daha net ve daha açık görünerek daha etkili bir tedavi yöntemi olarak tercih etmek mümkün.

Robotik Cerrahi ile Histerektomi (Rahim Alma)

Histerektomi yani rahim almanın pek çok çeşidi ve uygulama şekli mevcuttur. Açık yapmak mümkün. Vajinal yapmak olası. Laporoskopik yapmak mümkün. Bir de aynı zamanda robotik cerrahide jinekolojik ameliyatlardan rahim alma yönteminde de robotik sistem kullanmak mümkün. İnvazif tedavi metotlarından birisidir. Ameliyat, birkaç küçük kesi ile kontrollü çalışmayı hedeflerken, konforludur. Tipik olarak robotik cerrahi ile yapılan rahim alma ameliyatları, karın çevresinden 3-5 ayrı kesi gerektirmesi olası.

Ancak boyutları oldukça küçüktür. Üç boyutlu bir görüntü ile, yüksek çözünürlük elde etmekle birlikte, ameliyatı yapan hekim göbek deliğinden birer cm’lik küçük bir kesi ile aletin kollarını hareket ettirerek aynı zamanda bulunan bölgeye göre kameranın hareketini de sağlar.

Hastanın içindeki aletleri hassas hareketlerle çevirmek gerekmektedir. Özellikle jinekolojik kanser vakalarında, radikal histerektomi gibi daha zorlu durumlarda gerçekleşirken vajinal yol ile ya da karından rahim alma ameliyatına göre çok fazla avantajı oluyor. Olası faydalardan bahsetmek gerekir ise,

  • Daha az ağrılı bir dönem geçirmektedir.
  • Daha az kan kaybı izlenmektedir.
  • Ameliyatta karşımıza çıkacak komplikasyonlar daha azdır.
  • Yara izleri daha küçüktür. Kozmetik açıdan hasta kendisini mutlu hisseder.
  • Konforlu taburculuk imkânı.
  • Bir gece hastane yatışı.
  • Daha hızlı günlük hayata dönüş.

Myom Eksizyonlarında Robotik Cerrahi

Kadınların genellikle en az dörtte birinde meydana gelen iyi huylu olarak adı geçen kanserli olmayan tümörlerdir. Rahim zarının altında yer alan rahim duvarının içinde veya rahmin dışında büyüyebilirler. Çoğu kadın ise myomlarından bir belirti hissetmezken bazılarında da tekrarlayan kanamalar uzayan kanamalar ile de belirti verebilirler. Aşırı adet kanamasına anormal dönemlere uterin kanamaya ağrıya rahatsızlığa sık idrara çıkmaya. Bazen de infertiliteye neden olması olası. Çift bundan kaynaklı olduğunu düşünmese de bebek sahibi olamamasının nedeninin myomları olduğunu düşünmek olası.

Histerektomi yani rahim alma yöntemi myomların alınmasında kesin bir çözüm yolu gibi görülse de her kadın için en iyi seçenek olmaması olası. Genç hasta grubuna bunu teklif etmemekteyiz. Doğurganlığını elinden almadan rahim koruyucu tedavi seçenekleri sunmaktayız. Daha sonrasında gebe kalmayı isteyen hastaya rahmin alınmasını teklif etmek mümkün değildir. Bu gibi durumlar da ise rahmi koruyarak sadece myom eksizyonu ile myomların çıkarılmasını sağlamak mümkündür. Myomektominin de rahim alma gibi pek çok uygulama şekli mevcuttur. Açık yapmak mümkün. Laporoskopik yapılabilir ya da robotik cerrahi tercih etmek olası. Kapalı yöntemler ile yapılan myomektomiler açık cerrahilere göre süre olarak daha uzun sürse de kişinin günlük hayatına geri dönüşü daha hızlı olacaktır.

İnfertilite (Kısırlık) Tedavisinde Robotik Cerrahinin Yeri Nedir?

Doğurganlık ve jinekolojide sorunların teşhisi ve tedavisi için son teknolojiyi kullanmayı hedefliyoruz. Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerimizde, anotomik bozuklukların düzeltilmesinde cerrahiye ihtiyaç duyulması durumunda, laporoskopik olarak ya da robotik olarak hastaya konforlu bir yaşam alanı ve sonrasını sağlayarak işlemlerimizi yapmaktayız. Bu nedenle infertilitede de robotik cerrahinin, laporoskopik cerrahinin yeri oldukça büyüktür. İnfertilite durumunda, rahimdeki myomlar, yumurtalık kistleri ya da kitleleri, pelvik yapışıklıklar, fallop tüplerinde oluşan sorunlar ameliyat gerektirmesi mümkün. Ameliyat gerektiren durumlar da robotik cerrahi ile ya da laporoskopik cerrahi ile tedavisi mümkün hale gelmektedir. Hastanede kalış sürenizi en aza indirir eve iyileşme sürecini de hızlandırır.  İyileşme sürecini hızlandırması özellikle bebek isteyen çiftte oldukça önemlidir. Tamamlayıcı infertilite tedavilerine bir an önce başlamak için cerrahiyi sağlıklı bir şekilde atlatmak önem taşır. Daha sonrasında eğer uygunsa spontane değil ise. Aşılama ya da tüp bebek tedavisi ile bebek isteğine yönelik tedaviler konusunda destek oluyoruz. Ancak bebek isteyen çiftlerde aylar dahi oldukça önemlidir.

Jinekolojik Onkolojide Robotik Cerrahinin Yeri Nedir?

Rahim ağzı ve rahim kanserlerinde radikal histerektomi, basit histerektomi, pelvik histerektomi ile robotik ya da laporoskopik yöntemler ile rahim almak mümkündür.  Salpingoooferektomi yapılarak yumurtalık kisti, kanser öncesi lezyonlarda, pelvik kitlenin tedavisinde rahim alma ile veya rahim alma olmadan da tam ya da kısmi olarak yumurtalıkların çıkarılmasında ya da yumurtalık kanserlerinin cerrahi tedavisinde avantaj sağlamaktadır. Jinekolojik kanser riski taşıyan hastalarda ise risk azaltma ameliyatı olarak da rahim alma ameliyatı ve rahim almanın yanı sıra yumurtalıkların alınması da yine robotik cerrahi ya da laporoskopik cerrahi ile mümkün hale gelmektedir.

Jinekolojik Robotik Cerrahinin Avantajları Nelerdir?

Robotik cerrahinin jinekolojik açıdan avantajları nelerdir? Maddeler halinde listeliyoruz.

  • Ameliyatta minik kesiler kullanılmasında hastanın kanama miktarı azalmaktadır.
  • Hasta daha az ağrı hisseder.
  • Yara iyileşme süresi daha kısadır.
  • Açık ameliyatlara oranla komplikasyonlar daha azdır.
  • Hastanın hastanede yatış süresi bir gecedir.
  • İyileşme süresi daha kısadır.
  • Hasta rutin hayatına daha hızlı döner.
  • Onkolojik vakalarda tedaviye daha hızlı başlanmaktadır.
  • Kesiler küçük olduğu için kozmetik açıdan daha iz kalmadan ameliyat tamamlamış oluyoruz. Görsel olarak hasta daha kolay adapte olur.

Jinekolojik Ameliyatlarda Robotik Cerrahi Her Hastaya Uygulanabilir mi?

Hastanın kapalı ameliyat olmasını engelleyecek herhangi bir kronik sağlık problemi olmadığı sürece ameliyat yapmak mümkün. Örneğin, kafa içi basıncının artışının tehlikeli olabileceği durumlarda, ciddi akciğer ve kalp rahatsızlıklarında, kafa içi kitlelerde… Bu gibi durumlarda bazen hastanın kapalı ameliyat olmasında sakınca izliyoruz. Bu gibi durumlarda hastaya kapalı ameliyat önermiyoruz. Bunlar dışında hastanın herhangi bir şekilde kapalı ameliyat olmasına engel olabilecek bir durum söz konusu değil.

Robotik Cerrahiden Sonra Hastanede Kalış Süresi Nedir?

Robotik cerrahilerde, hastanede kalış süresi açık ameliyatlara göre daha kısadır. Maksimum bir gece hastane yatışı öneriyoruz. Ancak komplike durumlarda kanser vakalarında vs. gibi hastaya uygulanacak olan tedavi seçeneğine göre değişmekle birlikte hastanın genel iyilik haline göre de değişiklik gösteriyor. Özel durumlarda kişiye özgü hastanede kalış süresinde değişiklik görmek mümkün.

Ameliyat Sonrasında Yoğun Ağrı Beklenir mi?

Açık ameliyatlara göre ağrı şiddetinin az olacağından emin olabilirsiniz. Hissedilen ağrılar ancak trokarların giriş yerlerinde çok kısa süreli hissedilmektedir. Kuvvetli ağrılar beklemiyoruz. Oral ağrı kesiciler ile süreç kontrol altına almak mümkün.

Ameliyattan Sonra Yoğun Bakım İhtiyacı Duyar mi?

Robotik cerrahi ameliyatlarından sonra zorunlu olarak hastanın yoğun bakım ihtiyacı söz konusu değildir. Ancak hastanın genel durumuna göre, hastalığın şiddetine göre de değişiklik gösterebilen dinamik bir süreç olması mümkün. Ancak robotik cerrahi ameliyatına giren bir hasta için rezerve edilen oda normal servis katıdır. Ekstra bir durum olmadığı sürece yoğun bakıma almak beklenmez.

Robotik Cerrahinin Kadın Hastalıklarında Kullanılma Oranları Nelerdir?

Özellikle Kuzey Amerika da jinekolojik ameliyatlarda cerrahi yöntem olarak robotik cerrahi çok sık kullanılmaktadır. Avrupada da hızla yaygınlaşan robotik cerrahi yöntemler yavaş yavaş alışkanlık kazandırmaya başlamıştır.

Robotik Cerrahi Sonrasında Hasta Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Robotik cerrahiden sonra, taburculuk arkasından hastaların dikkat etmeleri gereken vazgeçilmez özellikle öneriler söz konusu mümkün değil.

Dikiş yerlerine ekstra bir pansuman gerektirmez. Hastaneden taburcu olurken yapılan pansumanlar yeterlidir.

Genellikle emilebilir dikişler kullanılması mümkün. Dikiş almaya da gerek kalmaz.

Taburculuk sonrasında hasta duş alması mümkün.

Lekelenme tarzı ya da bir ped kadar kanamalar normaldir.

Hastayı bir hafta sonrasında kontrol etmek isteriz.

Reçete edilen antibiyotik ve analjeziklerin kullanımı önemlidir.

Konforlu taburculuk ve minimum ağrı ile hızlı günlük hayata dönüşünüzü sağlamak için jinekolojik ameliyatlarınız da bize ulaşabilirsiniz. Detaylı bilgi için, 0532 476 11 98 🙂

Profesyonel & Güvenilir

Hizmetlerimiz

Tüp Bebek Tedavisi ve İnfertilite

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir? Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamam...

Daha fazla..

Aşılama Tedavisi

Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır....

Daha fazla..

Gebelik ve Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Gebelik ve yüksek riskli gebelik takibi, hayatımızın en önemli, en hassas, en riskli dönemlerinden ancak belki de en güzel heyecanları yaşadığımız, en...

Daha fazla..

Endometriozis Tedavisi

Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da ç...

Daha fazla..

Endoskopik Myomektomi

Endoskopik Myomektomi, abdominal bölgenin (karın içerisinin) genel anestezi altında uygulanarak göbek deliğinden minik bir kesi ile ince bir teleskopu...

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisinde Erkek İnfertilitesi

Tüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi ve Erkek İnfertilitesinin DeğerlendirilmesiTüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi, İnfertil çiftlerin yak...

Daha fazla..

Uterus Alma Ameliyatı

Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlarda...

Daha fazla..

İdrar Kaçırma

Mesanenin böbreklerimizden gelen idrarın biriktiği kese olarak adlandırıyoruz. Halk arasında genellikle idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da isi...

Daha fazla..

Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yat...

Daha fazla..

Genital Estetik

Genital estetik, günümüzde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. En az bir burun estetiği bir meme protez kadar kabul görmüştür, genital estetik ne kad...

Daha fazla..

Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar