Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da çikolata kisti adını almaktadır. Adını rahmin iç kısmını döşemekte olan tabaka anlamına gelir ve her ay adet döngüsüyle dökülen endometriumdan endometrioma meydana gelir. Normalde rahim içerisinde bulunması gereken doku, edometriozis hastalarında rahmin dışarısında da bulunur.

Endometriozis, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da çikolata kisti adını almaktadır.

Adını rahmin iç kısmını döşemekte olan tabaka anlamına gelir ve her ay adet döngüsüyle dökülen endometriumdan endometrioma meydana gelir. Normalde rahim içerisinde bulunması gereken doku, edometriozis hastalarında rahmin dışarısında da bulunması olası. Rahmin dışında bulunan endometiroma infertiliteye de sebep olmaktadır. Bu nedenle aynı zamanda ağrı da yapar.

Rahmin dışında bulunan endometiroma infertiliteye de sebep olmaktadır. Aynı zamanda ağrı da yapar. Pelvik ağrı, ağrılı ağrı ve ağrılı ilişkinin altında yatan sebepte endometriozis olması mümkün. Bir pelvik ultrason sırasında veya bebek istemesine rağmen bebek sahibi olamayan çift. Tüp bebek tedavi sürecindeki değerlendirilmesi için başvurduğu muayenesinde tanısı ultrason ile koymak mümkün. Belirtileri nelerdir? diye sorduk Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç’a;

  • Adet esnasında görülen şiddetli ağrılar
  • Cinsel ilişki esnasında izlenen şiddetli ağrılar cinsel ilişkiyi reddedecek kadar şiddetli olmaktadır.
  • Düzensiz adet döngüleri.
  • Adet döngülerinde fazla kanamalar.

Çikolata kisti kısırlığa neden olabilen bir durumdur. Öncelikle laporoskopik olarak çikolata kistinden kurtulmak gerekiyor. Açık ameliyat gerektirmeden karından girilen minik deliklerden çikolata kistini çıkarmak mümkündür.

Endometriozis ve Kısırlık

Hastalığın erken teşhis etmek tüp bebek tedavisinde başarıyı olumlu etkileyecektir. Tüp bebek tedavilerinde bir neden olan endometriomanın tedavisi aslında tüp bebek merkezlerinde tüp bebek doktorlarımız tarafından konulan tanı ile kolay bir hale dönüşmektedir. Çikolata kisti tedavisinde kesin bir teşhis koymak için patoloji göndermek en doğru yöntem olacaktır.

Ameliyattan sonrası da elbette önemlidir. Endometrioma düşündüren klinik ve ultrasonografi bulguları kalın duvarlı kistik lezyonlar olması olası. Ameliyatlar hem bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde hem de çektiği ağrıdan dolayı hayat kalitesini arttırmak isteyen hastalarda tercih olarak karşımıza çıkmaktadır.

Tekrarlama oranı takibi olmayan hastalarda önündeki beş yıl içerisinde yaklaşık yüzde otuz oranındadır. Çikolata kistinin çıkarılmasından sonra en az iki yıl süre ile oral kontraseptif kullanan kadınlarda nüks etme durumunun daha az olduğu söylenmektedir. Önlem almak için altı ayda bir kadın doğum doktoru veya tüp bebek uzmanları tarafından izlenmesi. Bu nedenle hastanın kontrollerini ihmal etmemesi yeterli olacaktır.

Endometriozis Neden Olur?

Endometriozisin nedeni aslında net olarak tanımlanmamıştır. Birkaç teori olmakla birlikte hiç birisi net olarak endometriozis vakasını açıklayamamaktadır.

Kadınlarda, adet başladığında endometrium yani rahim iç tabakası yüzel kısmı dışarıda atılırken aynı tabakada tüplerden karın boşluğuna dökülmesi mümkün. Bağışıklık sistemi sağlıklı olan her bir kadında karın boşluğuna dökülen bu kan ve endometrial dokularda temizlerken. Bazı kadınlarda temizleme işlemi beklemez. Tüplere, yumurtalıklara, bağırsağa, idrar torbasına veya karın boşluğundaki diğer organlara yerleşmektedir. Bu bölgelerde savunma hücrelerinin göçüne sebebiyet verir. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde ise kanamalar gerçekleşir. Doku iyileşmeleri ve karın içerisinde bulunan yapışıklıklar ortaya çıkması mümkün. Yumurtalıkların içinde oluşan endometriozis; her adet döneminde hormonların da etkisi ile yumurtalıkları içine kanar. Endometriomaya neden olur. Zamanla da kahverengiye döndüğü için halk arasında aynı zamanda bir diğer ismi yani çikolata kisti olarak da adlandırıyor ve söylüyoruz. Bu nedenle çikolata kistini duyduğunuzda endometriozisi düşünebilirsiniz.

Endometriozisin Belirtileri Nelerdir?

  • Kasık bölgesinde ağrı,
  • Adet döneminde ağrı,
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
  • Adet öncesi uzayan lekelenme,
  • Kabızlık,
  • Kabızlık sırasındaki ağrı,
  • Sırt ağrısı,
  • Sık idrara çıkma,
  • İdrarda kan görülmesi.

Endometriozisin Teşhisi Nasıl Konmaktadır?

Endometriozis kesin tanısı, normalde sadece rahim iç tabakasında bulunması gereken endometrial dokuların, bez ve fonksiyon gören kısmının vücudun diğer kısımlarında görülmesine, dokularında cerrahi olarak çıkarılması ile patologların da değerlendirmesi sonucunda mikroskobik olarak değerlendirilmesi ile konulmaktadır.

Yukarıda bahsettiğimiz belirtiler sonrasında kliniğimize başvuran hastadaki ilk detay, hastanın detaylı öyküsünü almak ile başlar. Hasta öyküsünden elde edilen sonradan başlayan adet ağrıları, yukarıda bahsettiğimiz gibi karın ağrıları, cinsel ilişki esnasında meydana gelen ağrılar, büyük tuvaletini yaparken meydana gelen ağrılar, kanlı idrar ya da kanlı dışkılama gibi bulgular da endometriozisin tanısının konulmasında büyük önem taşır.

O yüzden anlattıklarınız hekim için oldukça değerli bulgulardır. Vücudunuz da farklı olan hiçbir değişimi atlamadan hekiminizi bilgilendirmelisiniz.

Hastanın jinekolojik muayenesinde vajende yerleşimlik endoemtriotik nodüller görmek mümkün. Çikolata kistlerinin tanısı muayeneye eşlik eden transvaginal ultrasonografide saptamak elbette daha mümkündür. Bu nedenle jinekolojik muayeneler ile endometriozisin %70’inde mutlaka tanı konulması mümkündür.

Bazen ek tetkikler de gerekiyor. Kanlı idrar şikayetinde örneğin idrar torbası ya da idrar yollarındaki lezyonlardan kaynaklı mıdır diye sistoskopi ile değerlendirme yapılması gerekmektedir. Ayrıca MR ya da yani manyetik rezonans görüntüleme de değerli bir yöntem olarak kabul görmüştür.

Ancak tekrar belirtmekte fayda vardır ki, endometriozisin laporosokopik olarak eksize edilmesi durumunda en değerli tanı yöntemi patolojinin mikroskobik değerlendirme sonucunda koymasıdır.

Endometriozis de Tedavi Şekilleri Nedir?

Endometriozis elbette tedavisi olan bir problemdir aslında. Tedavi hastanın hangi şikâyet ya da şikayetlerinin ön planda olduğuna, çocuk isteğinin olup olmamasına ve muayene bulgularına göre de ertelemek veya hızlandırmak mümkün. Beklerken ya da gözlem tedavisinde ilaç tedavisine yardımcı üreme tekniklerinden örneğin tüp bebek tedavisinde cerrahiye kadar geniş bir tedavi uyguluyoruz. Hastanın istekleri göz önüne alınarak ameliyatının aciliyet durumu arasında hasta ve hekim ilişkisi doğrultusunda bir çözüm sağlayacaktır.  Ağrısı ön planda olan endometriozisli kadınlarda medikal tedaviden fayda görebilirken, boyutları açısından da olmak üzere ilerlemiş vakalarda, tüp bebek tedavilerinin negatif olarak tekrarladığı durumlarda cerrahi tedaviler gündeme gelebilmektedir.

Eğer hasta, kadın doğum doktoruna başvurduğunda endometriozisinden habersizce bebek isteği ile başvuruyorsa; ilk aşamada aşılama ve tüp bebek gibi yardımcı üreme tekniklerinden yararlanılmaktadır. Tüp bebek tedavisi gibi tekniklerde hasta gebe kalmaktadır. Gebe kalması beklenmektedir. Bu tedavilerden yanıt alınmadığı durumlarda cerrahi olarak hastalığın tedavisine gitmek mümkün. Bu nedenle özellikle 40 yaşın üstündeki hastalarda çikolata kistleri daha dikkatli izlenmelidir.

Özetle sadece iki farklı tedavi seçeneği mevcuttur.

1.Tedavi Şekli

İlaçla tedavidir. Erken evde hastalıklarda adet dönemlerindeki ağrıları önlemek için yapıyoruz. Adetleri düzene sokar. Bu nedenle endometroizisi baskılar.

2. Tedavi Şekli

Cerrahi tedavidir. Endometrioziste ağrıyı azaltmayı hedefliyoruz. Üremeyi arttırmak için cerrahi yapmak mümkün. Ancak buradaki önemli olan durum yumurta rezervi hastanın yaşına da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Endometriozise Yönelik Sık Sorulan Sorular Nelerdir?

Endometrioziste Risk Faktörleri Nelerdir?

  • Erken menstruasyon,
  • 21 günde bir, sık adet olmak,
  • Hiç doğum yapmamış olmak,
  • Adet kanamasının miktarının çok olması,
  • İnfertilite,
  • Doğumsal kadın üreme organlarının yapı bozukluğu,
  • Düşük vücut kitle endeksi,
  • Alkol,
  • Yağ ve kırmızı etten zengin diyet.

Endometriozis Gebeliğe Engel Mi?

Endometriozis farklı nedenlerle de gebe kalmayı engelleyebilmektedir. Üreme organlarında yapışıklıklar oluşturarak, yumurtanın tüplerin içine ulaşmasını engellemsi olası. Bu nedenle bazen de tüplerin ucunu tıkayarak yani tubal tıkanıklığa da yol açabildiği gözlenmektedir.

Endometriozis odaklarında salgılanan sitokinler ve humoral faktörler ise embriyo gelişimini ve tutunmasını olumsuz etkilemesi mümkün. Çiftler için tedavilerden sonra gebelik tekrar denenmesi mümkün. Ancak gebelik elde edilemezse, normal yollar ile gebe kalamaz ise çift, o zaman tüp bebek tedavisi denemesi beklenmektedir.

Endometriozis Bitkisel Tedavisi Var mıdır?

Bitkisel tedavi ile çözülmesi mümkün değildir. İnternette genellikle endometriozise deva şifalı bitkiler vs. gibi ürünler yer almaktadır. Endometriozis ancak uzman bir kadın doğum doktoru tarafından tanı alması olası. Bu nedenle ev tedavisi mümkün hale gelir.

Endometriozisin Tanısı Ne Zaman Konulmaktadır?

Ortalama 25-35 yaş arasında konulması beklenmektedir. Hastalığın başlangıcı ile tanısı arasında ortalama 5-7 sene kadar bir fark bulunması mümkün.

Menopoz Sonrasında da Endometriozis Görülür mü?

Hormon bağımlı bir hastalık olan endometriozis menopoz ile birlikte yumurtalıklardan üretilen östrojen ve progesteron hormonları kesildiğinden endometriozis hastalığının da gerilemesi beklenmektedir. Menopoz sonrasındaki dönemde görülme sıklığı %5’in altında yer alır. Bu nedenle kadınların hikayelerinde menopoz semptomlarını geriletmek için hormon tedavileri kullanıyoruz.

Endometriozis Kilolu Olanlarda Daha mı Sık Görülür?

Yüksek vücut kitle endeksine sahip özellikle bel-kalça oranı yüksek olan obezite kadınlarda endometriozis hastalığı daha az görülmektedir.

Adet Ağrısı Endometriozis Belirtisi Midir?

Şiddetli adet ağrıları endometriozis belirtileri olması mümkün. İlk adetten itibaren başlayan adet sancılarına primer dismenore olarak isimlendirilebilirler. Nedenleri genellikle daha farklıdır. Ne yazık ki pek çok kadın da adet ağrılarını doğal karşılarlar. Çoğu kadın da bir doktora gitmez ve şiddetli adet ağrılarının normal olduğunu düşünür. Ancak sizlere tavsiyemiz, şiddetli adet ağrılarında muhakkak bir hekime başvurmalısınız. Bu nedenle kadın doğum hekimi tarafından bir jinekolojik muayene yapılmasını rica ederiz.

Çikolata Kisti Nedir?

Kadınların yumurtalıklarında, tüplerinde ve rahminde yer alan her adet kanamasında kendi içine doğru kanayıp büyüyen bir kisttir. Çikolata kistlerinin bu ismi almasının nedeni ise, biraz akışkan bir kanama halini alıp kahverengi renge dönüşmesidir. Bu nedenle tanısı ultrasonografi ile konulmaktadır. Hatta bazen MR önerilirken bazen de kötü huylu bir kitle var mı? diye kanda kanser markerlarına bakılması da istiyoruz.

Çikolata Kisti Nelere Neden Olur?

Nedenlerini madde madde listelememiz gerekirse;

  • Over rezervinde azalma meydana gelir,
  • Yumurtlama fonksiyonunu bozar,
  • Tüplerde tıkanıklığa yol açar,
  • Embriyonun tutunmasını engellemesi mümkün.

Çikolata Kisti Kaç Cm Olur İse Eğer Ameliyat Gerekir?

Çikolata kistlerinde hastanın yaşı, infertilitesi, rüptür, torsiyon durumu ile göz önüne alınarak hasta ile karar verilmektedir. Hastanın eğer bebek isteği bulunuyor ise daha farklı bir süreç meydana gelmekte.

Çikolata Kisti Kendiliğinden Geçer mi?

Kendi kendine geçmesi olası değil. Medikal tedavi baskılanmasını sağlarken, kesin tedavisi cerrahidir.

Çikolata Kisti Ağrı Yapar mı?

Çikolata kisti, adet zamanlarında sancılı geçecektir. Aynı zamanda bu hasta profili cinsle ilişkide de ağrılı ilişki tariflereler. Bu nedenle ilişki esnasında ve adet dönemlerinde çikolata kistleri ağrı yapar diyebiliriz.

Çikolata Kistleri Akıntıya Neden Olur mu?

Çikolata kistleri karın içerisinde yerleşmiş bulunan yumurtalıklar ile bağlantılı olup vajenden bağımsız oldukları için akıntıya neden olmamaktadır. Akıntı olması çikolata kisti ile ilişkili değildir. Bu nedenle akıntı durumlarında ise hekiminize başvurmanızı öneririz.

Bekarlarda Da Çikolata Kisti Olur mu?

Evli ya da bekar kadın fark etmeksizin çikolata kisti herkeste meydana gelmesi olası. Bu nedenle bekarlarda veya evlilerde gibi bir durum söz konusu değildir.

Profesyonel & Güvenilir

Hizmetlerimiz

Tüp Bebek Tedavisi ve İnfertilite

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir? Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamam...

Daha fazla..

Aşılama Tedavisi

Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır....

Daha fazla..

Gebelik ve Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Gebelik ve yüksek riskli gebelik takibi, hayatımızın en önemli, en hassas, en riskli dönemlerinden ancak belki de en güzel heyecanları yaşadığımız, en...

Daha fazla..

Endometriozis Tedavisi

Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da ç...

Daha fazla..

Endoskopik Myomektomi

Endoskopik Myomektomi, abdominal bölgenin (karın içerisinin) genel anestezi altında uygulanarak göbek deliğinden minik bir kesi ile ince bir teleskopu...

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisinde Erkek İnfertilitesi

Tüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi ve Erkek İnfertilitesinin DeğerlendirilmesiTüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi, İnfertil çiftlerin yak...

Daha fazla..

Uterus Alma Ameliyatı

Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlarda...

Daha fazla..

İdrar Kaçırma

Mesanenin böbreklerimizden gelen idrarın biriktiği kese olarak adlandırıyoruz. Halk arasında genellikle idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da isi...

Daha fazla..

Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yat...

Daha fazla..

Genital Estetik

Genital estetik, günümüzde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. En az bir burun estetiği bir meme protez kadar kabul görmüştür, genital estetik ne kad...

Daha fazla..

Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar