CNNTürk: Plasenta Previa Nedir, Kimlerde Görülür?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, çok düşük yapan veya çok sayıda doğum yapmış anne adaylarında, çoğul gebelik durumlarında, 35 yaş üstü hamileliklerde, rahim anomalili olan anne adaylarında, rahminde miyom ve kist olanlarda, rahim ameliyatı geçirmiş olanlarda ve sigara kullananlarda görülen “Plasenta Previa”nın hayati riskler doğurabildiğini söyledi.
Plasentanın anne karnında rahim içinde oluşan ve bebeğin yaşamının devam etmesini sağlayan hayati ama geçici bir organ olduğunu belirten Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, gebeliğin ilk haftalarında oluşan plasentanın rahmin üst kısmına yerleşip orada gelişmesine denilen “Plasenta Previa” hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Kılıç, “Spermin yumurtayı döllemesiyle birlikte başlayan gebelik sürecinde 3. haftaya gelindiğinde oluşan embriyodan çıkan uzantıların annenin kan damarlarıyla bağlantı kurarak rahim duvarına tutunup, orada gelişmesiyle oluşur. Gebeliğin ilk haftalarından itibaren oluşup, gelişmeye başlayan plasenta (bebeğin eşi), genellikle rahmin üst kısmına yerleşir ve orada gelişir. Ancak çeşitli sebeplere bağlı olarak zaman zaman plasenta, doğum zamanı gelince bebeğin kanala gireceği yer olan rahim ağzını kısmen veya tamamen kapatır.
Bu durum, plasenta previa olarak tanımlanır. Her ne kadar plasentanın rahimin üst kısmında olması gerekse de gebeliğin ilk dönemlerinde aşağıda olması da yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Böyle olduğunda gebelik haftaları ilerledikçe genişleyen rahimde plasenta hareket ederek üst kısma konumlanır ve rahim ağzından uzaklaşır. Bu nedenle Plasenta Previa tanısı genellikle gebeliğin 25. haftada netlik kazanır” dedi.
Kaynak: https://www.cnnturk.com/saglik/hamilelikte-plasenta-previa-durumuna-dikkat
Farklı Genital Estetik Ameliyatları Aynı Seansta Yapılabilir Mi? Adlı yazımızı incelemek için tıklayınız..
Genital Estetik Hakkındaki yazımızı incelemek için tıklayınız..
Doğurganlık Check- Up‘ı Hakkındaki yazımızı incelemek için tıklayınız..
Tüp Bebek Nedir? Hangi Durumlarda Tüp Bebek Yapılmalıdır? Hangi Durumlar Tüp Bebek Yapılmasına Engeldir? Adlı yazımızı incelemek için tıklayınız..