1. HAFTA

Gebeliğinizin ilk 3 haftası aslında teknik olarak henüz gebe olmadığınız bir dönemdir. Gebelikte 1. Hafta da 250 milyon spermden biri vajinanızı geçerek rahminize girecek ve fallop tüpüne ulaşıp yumurtaya girmeyi deneyecek. Eğer bunu başarırsa yumurta döllenecek. Bu aşamada spermlerden sadece bir tanesi yumurtanın zarını delmeyi başarabilecek. Bu döllenmiş yumurtaya zigot adı verilir. Zigot, 16 özdeş hücreye bölünerek, rahme yerleşir ve gelişmeye başlar.

2.HAFTA

Gebelikte 2. Hafta yumurtanın geliştiği ve seçildiği hafta olarak adlandırılır. Gebelikte 2. Hafta Aday adayı olan yumurtalardan yalnızca bir tanesi seçilir ve gelişecek olan bebeğin temelini oluşturur. Yumurtanın ömrü 24 saattir. Bu süre zarfında eğer sperm yumurtayı bulursa ve dölleyebilirse gebeliğinizin ilk başlangıcı bu dönemde olur.

3.HAFTA

Gebelikte 3. hafta, bebeğin henüz rahimde olmadığı bir haftadır. Gebeliğin 3. Haftasında bebek rahme yerleşir ve gebeliğiniz başlamış olur. Bu hafta sperm, rahme doğru bir yolculuğa çıkmıştır. Spermin yumurtayla birleşmesiyle birlikte, gebeliğin oluşması sağlanır. Bunun sağlanması ilk üç hafta içerisinde gerçekleşir bu nedenle üçüncü hafta önemlidir.

4.HAFTA

Gebelikte 4. hafta, embriyonik dönemin başlangıcıdır.  Bebeğinizin organları gelişmeye başlayacaktır. Bebeğiniz yaklaşık olarak haşhaş tohumu kadardır ve en hassas olduğu dönemdir. Plasenta henüz oluşmamıştır ve bu haftayla birlikte kanınızdaki besin hücreleri bebeğinize aktarılacaktır.

5.HAFTA

Gün geçtikçe gebeliğe dair daha fazla belirti görülmeye devam ederken henüz bir susam tanesi kadar olan bebeğinizin sayesinde vücudunuzda ciddi değişimler olmaya devam eder. Bu hafta da anne adayında; sık idrara çıkma, aşırı salya, aşermek ve yiyeceklerden tiksinme gibi durumları yaşanabilir. 5 haftalık bebeğinizin boyu 2 mm civarında olmasına karşın, bebeğinizde büyük değişimler olmaya devam eder. Dolaşım sistemi çalışmaya başlar ve çok zayıf kalp atışları görülür. Hafif kasık ağrıları olabilir.

6.HAFTA

Bu hafta bebeğinizin ağzı, kulağı, burnu, kolları ve bacakları oluşmaya başladı! Kalbi dakikada 100-160 kere atıyor!!

Şuanda bir nar tohumu kadar

Boyu 2,5 mm’ye ulaşmıştır. Bu hafta bebeğinizde yaşanan önemli değişim bir kilometre taşı olan sinir yolu olan bebeğinizin omuriliği olacak yapının üzerine kapanmaya başlar. 6. haftalık gebelik belirtilerinde artan kan akışı nedeniyle anne adayının göğüslerinde karıncalanma yaşanabilir ya da hassaslaşabilir. Bu durum endişe edilebilecek bir durum değildir. Kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz.

Bir gün çok mutlu, bir gün çok mutsuz olabilirsiniz. Kendinizi çift karakterliymiş gibi hissedebilirsiniz ancak bu duygu karmaşasının normal olduğunu da unutmamalısınız. Hormonların yanı sıra hayatınızın da yavaş yavaş değişiyor olması bu durumları yaşıyor olmanızın önemli etkilerinden biridir.

7.HAFTA

Bebeğinizin büyüklüğü geçen haftaya göre 2 katına çıkar. Küçük el ve ayaklar vücuttan çıkan küçük kanatlar gibidir. Yaban mersini büyüklüğüne geldi J

Bebeğinizin sindirim ve solunum sistemi oluşmaya başladı. Kasları ve lifleri oluşmaya başladı bu da birkaç hafta sonra bebeğiniz hareket etmeye başlayacağı anlamına geliyor.

Gebelikte 7. hafta bebek gelişimi ise, bebeğin baş bölgesinden popoya kadar uzunluğu hemen hemen 4-5 mm. civarına gelmiştir.

Doktor kontrolünün tam da zamanı ! Biraz idrara sıkışık git lütfen doktoruna.

Takviminize bakarak son regl tarihinizi not alın, böylece doktorunuz tahmini olarak bebeğinizin ne zaman geleceğini size belirtecektir. Ancak tarihi hatırlamıyorsanız veya adetleriniz düzensizse merak etmenize gerek yok çünkü doktorunuz ultrasona bakarak tam tarihi size verebilir. Sizin ve eşinizin ailesinde kalıtsal hastalıklar varsa bunları doktorunuza mutlaka bildirin. Testler yapıldığı zaman bu bilgiler doktorunuza oldukça yardımcı olacaktır.

Hadi koş kalbini duyalım

8.HAFTA

O artık bir fetüs! Boyu yaklaşık 15 mm oldu. Gözleri, ağzı ve burnu daha belirginleşti, göz kapakları oluşuyor.

Siz hissetmeseniz de bebeğiniz hareket etmeye başlar. Sinir hücreleri gelişmeye başlar.Solunum yolları ve akciğer gelişimi başlar.

Fasulye oldu

Bu haftadan itibaren gözleri, burnu ve ağzı daha da belirginleşiyor. Göz kapakları oluşmaya başlıyor. Çene çıktısını oluşuyor ve kulakları içten ve dıştan olması gereken şeklini alıyor. 

Sekizinci haftanın kasıklarınızda kramp ağrılarının hissedildiği hafta olduğu belirtilir. Bebeğiniz karnınızda gelişmeye devam ettikçe, karnınızın içindeki rahim de gerilmeye başlar ağrıların oluşmasına neden olur. Ancak bu ağrılar olması gereken ve normal kabul edilen ağrılardır. Endişelenmenize gerek yok. Ancak ağrılarınız dayanılmayacak kadarsa mutlaka doktorunuzla görüşün.

Kanlarınız alınmadı ise bu hafta genel bir tarama yapılmasında fayda var.

9.HAFTA

Merhaba, benim orta boylusundan yeşil zeytiniiim

Bebeğiniz şimdi 2 cm oldu. Siz henüz hissetmesiniz de o artık kollarını ve bacaklarını hareket ettirebiliyor, kafasını çeviriyor ve ağzını açıp kapatabiliyor. Orta boylu bir yeşil zeytin haline geldi.

Gebelik belirtileri; açlık, yorgunluk, bulantı, sık sık idrara çıkma şikayetleri en üst seviyeye çıkar. Pek çok gebe için dönemin bitmesinden sonra anne adayı rahat bir nefes alır ve artık hamileliğin keyfini çıkarmaya başlar.

10.HAFTA

Merhaba benim mandalinam !

Bebeğiniz 3 cm boyuna ulaştı bile! Vücudunda kemik ve kıkırdak dokusu, kafasında ufacık kulak kanalları gelişiyor. Siz de greyfurt büyüklüğünde bir rahme sahipsiniz bebeğinde bir mandalina oldu artık.

Gebelikte 10. Hafta da bebeğiniz artık karnınızda bulunan sıvı içerisinde hareket etme özgürlüğüne kavuşmuştur. El ve ayak parmakları 10. haftadan itibaren normal bir el ve ayak şeklini almaya başlıyor. Bu haftada bebeğinizin kuyruk kısmı artık görünmezdir. Nefes alıp verme hareketlerini yapmaya başlamıştır. Ancak bebeğiniz bunu oksijen değil, Amnion  suyunu yutarak gerçekleştirir. Ayrıca ilk idrarını da yine bu haftalarda yapar.

Bu hafta karnınız giderek yuvarlak bir şekil almaya başlayacaktır.

Hem karın hem de bel çevreniz kalınlaşmaya başlayacak, hafif de olsa kilo aldığınızı fark edebileceksiniz. Gebelikte 10. Hafta da ayrıca şişkinlik durumu da yaşayabilirsiniz. Bu nedenle kıyafetleriniz artık dar gelmeye başlayacak. Bu nedenle kendinize karın bölgenizi rahat ettirecek beli lastikli veya iplikli kıyafetler seçmenizi öneririz.

11.HAFTA

Bebeğiniz 4 cm boya ulaştı. Doğuma kadar gelişimleri devam edecek beyni, ciğerleri ve böbrekleri çalışmaya başladı. Artık göbeğiniz belirginleşiyor.

Bebeğiniz bu haftalarda hem rahim içini hem de kendi bedenini dokunarak tanımaya başlayacaktır. Tat alma duyusunu da kazanmasıyla birlikte beyni ilk öğrenme faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlayacaktır.

Tekme atar, gerilir, hıçkırır ancak bunların hiçbirini hissetmezsiniz. Bebeğiniz incir kadar olur. Bulantı ve kusma azalır. Kendinizi daha iyi hissedersiniz. 

Haftaya ikili tarama testi için uygunsun !

12.HAFTA

Bebeğiniz bu hafta hareket edebiliyor ve başparmağını emiyor. Ses tellerinin gelişimi tamamlandı.

Bağırsaklar hızlı büyür, böbrekler idrar üretmeye başlar. Bebeğiniz küçük limon büyüklüğündedir.  Rahminiz karından hissedilecek büyüklüğe gelir. Reflü olma ihtimali başlayacağı için yemek sonrası hemen uzanmayı bırakmalı, vajinal akıntıda da artış olur. 2’li tarama testi zamanı geldiii, haydi kontrole J

Doktorun ultrasonda bakacak yine bebeğine, daha sonra da hemşiren kan alacak tarama testi için.

13.HAFTA

Bebeğiniz bezelye kabuğu kadar 8 cm boyunda ve 25 gram ağırlığında. Cildinde ince tüyler beliriyor. Anne adaylarının süt kanalları emzirmeye hazırlanıyor. Bebeğin parmak izi oluşur. Yorgunluk azalır, daha mutlu hisseder ve cinsel istekte artış olur.  Memede kolostrum (doğumda gelen ilk süt) oluşumu başlar. Bağırsaklarınızı hareket ettirmek için bol su için ve yüksek lifli gıdalar tüketin. Gebelikte 13. Hafta da çavdar, yulaf, arpa, fasulye ve bakliyat, meyve ve sebzelerden lif takviyesi alabilirsiniz.

14.HAFTA

Bu hafta bebeğiniz 8,5 cm boyunda. Anne adaylarının en sevdiği dönemdesiniz; bulantılarınız azalıyor ve enerjiniz yerine geliyor!

Beyin uyarıları ve yüz kaslarını kullanma başlar. Ultrasonda emme hareketi çok rahat görülür. Laguna denen tüyler oluşmaya başlar.  Bebeğiniz büyük limon (8.5 -9 cm) ve ağırlığı 40 gr kadar olur. Bu dönemde karında büyümeniz olmasa gebe olduğunuzu bile hissetmeyebilirsiniz.

Hadi bakalımm, girl or boy deme zamanı bakalım pembe mi çıkacak kutudan mavi mi??

15.HAFTA

Bebeğiniz elma büyüklüğünde yaklaşık 80 gr ağırlığında. Yaklaşık 10 cm boya geldi bile. Bacakları kollarından daha uzun artık bütün eklemlerini hareket ettirebiliyor. Karnınız gözle görülebilir şekilde büyüme başladı.

Vücudunuzun belli bölümlerinde koyulaşmalar görebilirsiniz.Örneğin, meme ucunuzun veya varsa çillerinizin renginin gittikçe koyulaştığını fark edebilirsiniz. Yüzünüz de gebelik maskesi denilen koyulaşma gözlenebilir. Bunun nedeni pigment içeren hücrelerin hormonal aktivitelerindeki artışıdır. Ancak bu endişe edilecek bir durum değildir. Bu hafta karnınız artık dışarıdan el ile hissedebileceğiniz kadar büyümeye başlamıştır. 15. haftadan sonra bebeğinizin boy ölçümü yapılırken baş ve popo mesafesi yerine baş çevresi (BPD), karın çevresi (AC), uyluk kemiği uzunluğu (FL) ölçülür. Yapılan bu ölçümlerle bebeğinizin gelişimi değerlendirilir.

16.HAFTA

Bacaklar daha gelişmiş ve bebeğin tekmeleri özellikle 2. gebeliği ve zayıf olanlarda hissedilebilir. 18-20 haftaya kadar bebek hareketleri hissedilmeyebilir. Kafa  daha kolay yukarı kalkar. Bebeğinizin büyüklüğü avokado kadar yaklaşık 100 gr ve 9cm oldu J

Ultrasonda organları çok net görülebiliyor.Bende senin kontrolün için sabırsızlanıyorum. Bu hafta dörtlü tarama testi ayrıca. Bu bölgeye dokunduğunuz zaman, rahminizi hissedebileceksinizdir. Geçen hafta rahminiz 140 gramken bu hafta 250 grama kadar ulaşmıştır. Omurganız “S” şeklini almaya başlarken, bel kısmınız öne, sırt kısmınız ise arkaya doğru şekil değiştirmeye başlayacak. Bacaklarınızda oluşacak şişlikleri önlemenin yolu fırsat buldukça dinlenmenizden geçiyor.

Hadi cinsiyetini benimle de paylaş

17.HAFTA

Bebeğiniz yaklaşık 12 cm boyunda ve anne adayı ile birlikte kilo almaya başladı. Saçları, kaşları ve kirpikleri uzuyor. Bebek eklemlerini ve iskelet sistemini kolayca hareket ettirir. Kordon büyüyor, uzuyor,  daha kalın hale geliyor.

Bebeğiniz turp büyüklüğünde yaklaşık 150 gr. Bel ve bacak ağrılarını azaltmak için yarımtopuklu ayakkabılar giymek gerekir. Rüya görmede artış olur. Eğer amniyontez gerekli ise en uygun zaman bu aralardır.

18.HAFTA

Bebeğiniz artık dolmalık biber büyüklüğünde 200 gr 14 cm oldu .

 Kan basıncınız oldukça fazla düşer. Artık istirahat halindeyken sol yana yatmalı. Yatış veya oturur pozisyonda ayağa çok ani kalkmamak gerekir. İştahta çok fazla artış olur.

 İlk dışkısı oluşmaya başladı.

Mekanyum adı verilen, ölü hücreler, salgılar ve amniyotik sıvıdan oluşan yapışkan kıvamında, koyu yeşil renkte olan dışkısını bebeğiniz doğumdan ilk birkaç saat sonra yapacaktır.

Yüz mimikleriyle size bir şey anlatıyor olabilir mi?

Evet, yanlış okumadınız bebeğiniz yüz mimikleri yapabilme evresine geldi. Onu kızdırdığınızda suratını asabilir, mutlu ettiğinizde de size gülümseyebilir. Ayrıca esneyebilir hatta hıçkırabilir de. Emme ve yutkunma reflekslerinin gelişmesi sonucunda ultrasonda bebeğinizin başparmağını emdiğini görürseniz şaşırmayın. Çünkü emme refleksi, bebeğinizin doğuştan kazandığı bir reflekstir.

19.HAFTA

Bebeğini büyük bir domates kadar oldu ! Yaklaşık 15 cm. Tat duyusu tamamen gelişti ve içinde bulunduğu sıvının tadını alabiliyor, sesleri duyabiliyor. Kilosu ise 250 ile 270 gram civarındadır.

Bu haftada bebeğinizin cildi, Verniks Caseosa adı verilen kremsi beyaz doku ile kaplıdır. Bu doku bebeğinizin cildini kaplayarak onu koruyan bir maddedir. Verniks Caseosa, bebeğinizin amniyotik sıvının içerisinde bozulmasını ve derisinin çürümesini önler.

20.HAFTA

Bebeğiniz artık muz büyüklüğünde ! Bebeğiniz yaklaşık 16 cm ve 300 gram. Onunla tanışmaya hazır mısınız? Bu haftadan itibaren ultrasonda bebeğinizi net küçük insancık gibi görebilir, kalp atışlarını duyabilir, el ve ayaklarını ekranda görebilirsiniz.

Yutkunma hareketlerini sık sık tekrarlayarak sindirim sisteminin gelişmesine yardımcı olur.

Artık detaylı ultrason vaktiiii, iç organlarının dış organlarının damar çaprazlamalarının vs bir perinatolog tarafından incelenmesinin vakti geldi .

Tekmelemelere hazır olun.

Bu haftadan itibaren karnınızda fazlasıyla hareket edebilen bebeğiniz yumruklama, tekme atma ve kıvrılarak dönme hareketlerini de gerçekleştirmeye başlar. Bu haftalardan sonra sizi fazlasıyla dürtebilir. Zaman zaman uyur ve uyanır. Saç ve tırnaklarının uzaması devam eder.

21.HAFTA

Bebeğiniz havuç büyüklüğünde, yaklaşık 26 cm 310 gram. Duyum eşiği geliştiği için annesinin kahkahasını bile işitebilir!

Bebeğinizin 21. haftadan itibaren hareketleri daha bilinçli hale gelir.

Bu beyninin ve kaslarının bir uyum içinde çalıştığını gösterir. Eğer rahat etmediği bir pozisyondaysanız o rahat edebileceği pozisyonu bulana kadar hareket etmeye devam edecektir. Ne de olsa karnınızın hâkimi şu an için o.

Bebeğiniz sizinle tam tersi bir hayat tarzı belirlemiş olabilir.

Siz uyurken o hareket ediyor, o uyurken siz hareket ediyor olabilirsiniz. Bu hafta ile beraber kalp kası sürekli güçlenmeye ve kan pompalamaya devam ediyor. Bunun nedeni bebeğinizin rahim içindeki ortamının dış ortamdaki oksijene göre daha az olmasıdır. Kan akışı bu nedenle hızlı dolanır ve kalp kası da hızlı çalışmak zorundadır. Kalbinin atma hızı dakikada 120-160 arasındadır. 

Bu döneme kadar yaklaşık olarak 5 ile 7,5 kilo aldınız.

Bu kilo alımı normaldir. Eğer bundan daha fazlasını veya daha azını aldıysanız doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz. Size bir beslenme programı çıkarmasını isteyebilirsiniz. Bu haftalar kendinizi enerjik hissedeceksiniz. Cildinizde yağlanma ve akneler oluşabilir. Bu haftada da bacaklarınızda varis oluşabilir.

22.HAFTA

Bebeğiniz kabak büyüklüğünde, yaklaşık 27 cm ve 450 gram. Nefes almayı denese de henüz başarılı değil. Oksijen görevini plasenta sağlıyor.

Bebeğiniz bu haftadan sonra artık hızlıca kilo almaya başlayacaktır. Bu ortalama olarak 10 gün içerisinde 100 gram alacağı anlamına gelir. 22 haftalık bebekte göz kapakları henüz açılmamıştır. Ancak bebeğiniz göz kapakları kapalı bile olsa ışığı rahatça algılayabilir. İlerleyen haftalarda göz kapakları açılmaya başlayacaktır. Bu haftadan itibaren göğüsleriniz sizi emzirmeye hazırlamaya başlar. Bu nedenle göğüs uçlarınız normal ten renginizden daha koyu olacaktır. Bu da bebeğinizin göğüs ucunuzu rahat bulabilmesini sağlayacak bir işarettir.

Özel bir durumunuz yoksa cinsel ilişki ile de bu haftalarda da kısıtlama yoktur.

23.HAFTA

Bebeğiniz mango büyüklüğünde, 23 haftalık olan bebeğinizin baş ve popo boyu yaklaşık olarak 28 cm, kilosu ise 500-530 gram civarındadır. Bebeğiniz bu hafta artık gelişiminin büyük kısmını tamamlamıştır. El, ayak, kol ve bacaklarını çok daha düzenli hareket ettirebilir ve siz de bunu hissedebilirsiniz.

24.HAFTA

Bebeğiniz mısır büyüklüğünde, 24. haftadaki baş ve popo uzunluğu 30 cm, kilosu ise yaklaşık olarak 600-630 gram arasındadır.

 Bebeğinizin kilosu, boyuna göre daha hızlı artmaya devam eder. Bu haftalarda bebeğiniz uyuma ve uyanma alışkanlıklarını geliştirir. Gerçek saçları kafasında büyümeye başlar. Ancak bu saçlar önceki haftalarda belirttiğimiz lanugo denen ince tüyler değildir artık.

Bebeğinizin ciğerlerinin içindeki baloncuklar ve damarlar gelişmeye devam eder.

24 haftalık bebeklerin göz hareketlerinde hızlanma başlar.

Karnınız tıpkı bir futbol topu büyüklüğünde gibi görünür. Bu sırt ağrıları yaşamanıza neden olabilir. Mide ekşimesi, baş dönmesi, kas ve ayakta ağrılar, yorgunluk gibi şikâyetleriniz olabilir.

Gebeliğin 24. haftasında karın ve göğüs bölgenizde kaşıntı ve çatlaklar oluşabilir.

Bu haftayla beraber bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı daha da artacaktır.

Bu nedenle kalsiyum açısından zengin besinler tüketmeniz, hem sizin hem de bebeğinizin sağlıklı kemik yapısı için oldukça önemlidir.

Ayrıca, şeker yüklemesi haftasına da hoşgeldiniz J

Gebelikte 24 ile 28. haftalarda bazı doktorlar glukoz tarama testinizi yaptırınız.

25.HAFTA

Bebeğiniz şalgam büyüklüğünde, yaklaşık 34 cm boyunda ve 670 gram. Bu hafta ellerini sıkabiliyor ve ayaklarına uzanabiliyor. Ağzı etrafındaki sinirler gelişiyor bu da bebeğin beslenmesini kolaylaştıracak.

Saçları uzamaya devam eder.

Her ne kadar bebeğinizin hareketlerini daha çok hissetmek isteseniz de, o şu an yeni açılan burun deliklerini keşfetmekle meşguldür.

Vücudunuz ağırlaştığı için hareket alanınız daralıyor.

Karnınızdaki büyüme arttığı için yorgunluk hissiniz de aynı oranda artış gösterebilir. Bundan dolayı bacaklarınızda ve bel bölgenizde ağrılar hissedebilirsiniz. Bu ağrıların yanı sıra bazı anne adaylarının el ve parmaklarında da ağrı ve kasılmalar hissedildiği gözlemlenmiştir.

Şeker yüklemeni yaptırmadıysan hala vaktin var sevgili gebem J

26.HAFTA

Taze soğan büyüklüğünde yaklaşık 36 cm boyunda. Ciğerleri doğum sonrası nefes almak için hazırlanıyor.

Burun delikleri açılmaya başlayan bebeğiniz gelişen kaslarını ve akciğerlerini kullanarak nefes alış antrenmanı yapmaya başlar. Ancak bu nefes alışlarını bizim gibi hava alıp vererek yapmaz, rahmin içindeki amniyotik sıvıyı soluyup verir.

27.HAFTA

Bebeğiniz karnabahar büyüklüğünde, 27. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 36.6 cm, kilosu ise 900 gram civarındadır. Bebeğinizin ciğerleri, karaciğeri ve bağışıklık sistemi gelişmeye devam ederken yavaş yavaş çalışmaya da başlar. Bebeğinizin bağışıklık sistemi plasenta tarafından güçlendirilir.

Size iyi bir haberimiz var; yüzü tamamen oluştu ve duyuları hassaslaşmaya başladı

Akciğerleri düzenli bir şekilde su alıp vermektedir.

28.HAFTA

Büyük patlıcan büyüklüğünde, 28 haftalık bebeğinizin boyu 37.6 cm, kilosu ise 1 kilo ile 1 kilo 100 gram civarındadır.

Gebelikte 28. hafta bebeğinizin rüya görmesini sağlayan dalgaları (REM) saptanmaktadır.

Bebeğiniz cildinin altında biriken yağlar ile dış yaşama ayak durmaya hazırlanıyor.

Artık karnınız iyice büyüyerek tüm herkese burada benden bir parça var diyor.

Ancak karnınızın bu kadar büyümesinin size de bazı etkileri yok değil. Nefes almada zorluk, sindirim sorunu ve uykusuzluk yaşadığınız sorunlardan yalnızca bazılarıdır. Bu şikâyetlerin birçoğu doğuma kadar devam edecektir.

29.HAFTA

Bebeğiniz balkabağı büyüklüğünde, 29 haftalık olan bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 38.6 cm, kilosu ise 1 kilo 150 gram ile 1 kilo 300 gram civarındadır.

Yağ dokusu depolanmaya devam eder.Bebeğiniz bu hafta gözlerini sağa, sola doğru hareket ettirebilir. Ses, ışık, koku ve tat gibi algılar daha da güçlenmiştir. Kemik iliği kan hücrelerinin yapımını tamamen gerçekleştirmeye başlamıştır. Bebeğinizin adrenal bezleri östrodiol (östrojenin bir formu) diye adlandırılan kimyasalı plasentadan üretir. Bu östrodiolün vücudunuzda prolaktin üretimini uyardığı düşünülmektedir ve prolaktin süt üretmenizi sağlar. 

30.HAFTA

Bebeğiniz lahana büyüklüğünde, yaklaşık 40 cm boyunda ve 1300 grama ulaştı. Vücut sıcaklığını koruyacak yeni yağ hücreleri iş başında.

Bu haftada akciğerleri gelişmeye devam ederken, lanugo denen ince tüyler dökülmeye başlıyor. Bebeğiniz için hayati bir öneme sahip olan amniyotik sıvı bebeğinizin etrafını çevreliyor. Ancak bu sıvının oranı bebeğiniz büyüdükçe ve rahminizde yer kapladıkça azalacaktır. Gittikçe büyüyen karnınız, bebeğinizin büyüdüğüne işarettir. Bebeğinizin görme duyusu henüz çok keskin değil ancak bu duyusu gelişmeye devam ediyor. Doğum sonrasında da devam eden bu gelişme nedeniyle bebeğiniz gözleri kapalı olarak büyüyecek. Gözlerini açmaya başladığında ise sadece çok yakın nesneleri seçebilecek duruma gelecek. Normal bir insanın sahip olduğu görme yetisine kavuşabilmesi için zamana ihtiyacı var.

31.HAFTA

Bebeğiniz kokonat büyüklüğünde, 31. hafta ile birlikte bebeğinizin boy uzunluğu yaklaşık olarak 41 cm, kilosu ise 1 kilo 500 gram ile 1 kilo 600 gram arasındadır.

Sindirim sistemi ve akciğerleri tamamıyla gelişmiştir.

32.HAFTA

Bebeğiniz artık yaklaşık 42 cm boyunda ve 1,600 gram ağırlığında. Güzel haberse uyanık olduğunda, yeni doğmuş bir bebeğin yaptığı birçok şeyi yapabiliyor.

32 haftalık bebeğinizin ten rengi bu haftadan itibaren daha da açılmaya ve cilt rengi normal ten rengine dönmeye başlamıştır.

Önceki haftalarda meydana gelen ve lanugo denen ince, yumuşak tüyler dökülmeye başlamıştır.

Sürekli hareket eden bebeğiniz sizi uyutmayabilir.

Doğuma yaklaştıkça bel ağrılarınız artacaktır.

33.HAFTA

Bebeğinizin ananas büyüklüğünde olup gebeliğin 33. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 43.7 cm, kilosu ise 1 kilo 850 gram civarındadır.

Bebeğiniz ses tonunuza göre size tepki vermeye başlamıştır. Eğer mutluysanız ve ona sakin, pozitif bir ses tonuyla yaklaşırsanız size olumlu tepkiler verecek ve hareketlenmeye başlayacaktır. Bu hareketlilik sizi de mutlu edecektir. Böylece aranızdaki bu mutluluk size ve bebeğinize çok iyi gelecektir.

Bu dönemlerde özellikle yüz bölgenizde şişlikler meydana gelebilir.

34.HAFTA

Bebeğiniz kavun kadar olup yaklaşık, gebeliğin 34. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 45 cm, kilosu ise 2 kilo 150 gram civarındadır. Hamilelik sürecinin iyice ilerlemiş olmasıyla bu dönemde birçok bebek doğum pozisyonunu almış oluyor.

İyice ağırlaşan bedeniniz, hareketlerinizi büyük oranda kısıtlayacaktır. Doğumunuza az bir süre kaldığından doğum çantanızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bu dönemlerde sık sık yaşadığınız doğum sancıları sizi doğuma hazırlamak içindir. Kısa süreli sancılardır. Büyüyen karnınız ve içinizde karnınızla birlikte büyüyen bebeğiniz size bazı fiziksel sıkıntılar yaşatabilir. Örneğin, yatış pozisyonunda zorlanabilirsiniz. Gebeliğin 34. haftasında doktorlar genellikle sol tarafa yatmayı önermektedir. Vücudunuzdaki şişlikler yine devam edecektir. Lokal masaj yapılması şişlikleri biraz engelleyebilir.

35.HAFTA

Bebeğiniz büyük kavun kadar ve yaklaşık 35. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 46.2 cm, kilosu ise 2 kilo 380 gram civarıdır.

Bebeğinizin kafası oldukça ağırdır. Bu ağırlığın nedeni beyninin gelişmesidir.

Daha önceki haftalarda yaşadığınız sık idrara çıkma ve mide yanması bu haftada da devam edecektir.

Bu şikâyetler bebeğinizin büyümesiyle doğru orantılıdır. Büyüyen ve iç organlarınıza baskı yapan bebeğiniz bu şikâyetlerinizin temelini oluşturur. Ancak doğumdan sonra şikâyetleriniz sona erecektir. Doğuma çok yaklaştığınızdan doktorunuzu daha sık görmeye başlayacaksınız. Şimdiden doğum çantanızı hazırlamayı ihmal etmeyin. Yaşadığınız korku ve endişeleriniz varsa bunları aileniz ve doktorunuzla mutlaka paylaşın.

Neredeyse doğuma hazır.  Ciğerleri ve sinir sistemi son hazırlıklarını tamamlıyor.

36.HAFTA

Gebeliğin 36. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 47.4 cm, kilosu ise 2 kilo 600 gram civarındadır. Sindirim sistemi anne sütünü enzimlemek için hazır.

Büyük ihtimalle bebeğiniz çoktan baş aşağı pozisyonda durmaya başladı.

Büyümesi yavaşlıyor, böylece doğum kanalından rahatça geçebilecek. Vücudunu kaplayan tüylerin çoğunu döküyor ve onu 9 ay boyunca plasenta sıvısından koruyan, ağdamsı maddeden kurtuluyor. Bebeğiniz bunlarla beraber diğer salgılarını da yutuyor, böylece iç bağırsak hareketleri başlayacak.

Kan dolaşımı mükemmel bir şekilde çalışıyor ve rahim dışına çıktığında onu enfeksiyonlardan koruyacak olan bağışıklık sistemi yeteri kadar gelişmiş durumda.

Hala hareketlerini hissediyor olmalısınız, fakat büyük ihtimalle biraz daha kasık bölgelerinize yakın alanlarda. Eğer ciddi bir şekilde hareket eksikliği fark ederseniz, hemen doktorunuza haber vermelisiniz.

37.HAFTA

Gebeliğin 37. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 48.6 cm, kilosu ise 2 kilo 850 gram civarındadır.

Bebeğinizin gelişimleri artık tamamlandığından, artık canı istediğinde doğabilir.

Bebeğinizin hareket sıklığını takip edin.

Bir iki hafta önce başladığınız bu takibe şimdi de devam edin. Doğuma kadar olan süreçte bebeğiniz hakkında bilgiler verecek olan takip önemlidir.

Bu haftalarda doktorunuz size çatı muayenesi yapacaktır.

Bu muayene rahim ağzınızın normal doğum için yeterli boyut ve düzeyde olup olmadığının kontrol edilmesidir. Eğer çatı açıklığı yeterli değilse, doktorunuz sezaryen olmanız gerektiğini söyleyebilir. Kendinizi bu duruma hazırlamanız faydalı olacaktır.

Doğuma artık birkaç adımın kaldığı bu son haftalarda içeride bebeğin kütlesinin artmaya devam etmesiyle, leğen kemiğinize olan baskı da artacak. Bebeğinize daha fazla yer açmak için bugüne kadar bebeğinizin içinde yüzdüğü amniyotik sıvı azalmaya başlayacak. Bu dönemde hamilelerin yaşadıkları vajinal akıntının artması normal. Ancak bu haftalarda, bu akıntı içerisinde kan fark ederseniz, bu yüksek ihtimalle doğuma birkaç gün kaldığının bir işareti.

38.HAFTA

38 haftalık olan bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 49.8 cm, kilosu ise 3 kilo 80 gram civarındadır.

Geçen 9 ay içerisinde bütün organları son şeklini aldı ve şimdi dışarıdaki dünyayla buluşmaya hazır. Anne karnına veda ettikten sonra da bebeğiniz gelişmeye devam eder. Örneğin, gözlerinde hala pigment eksikliği olduğu için, bebeklerin göz rengi çoğunlukla doğumdan sonra değişir. Kahverengi gözlerle doğan bebeklerin genellikle gözlerinin rengi değişmez. Ama koyu mavi ya da gri gözlerle doğan bebeklerin gözleri ilerleyen günlerde ela, kahverengi ya da yeşile dönebileceği gibi mavi olarak da kalabilir. Genellikle açık renk gözlerle doğan bebeklerin gözleri zamanla daha fazla pigment kazanır, bu nedenle koyulaşır ama koyu renk gözle doğan bebeklerin gözlerinin renginin daha açık bir ton almayacağı kesindir.

onum olarak karnınızın aşağı bölümlerine yerleşmiş olan bebeğiniz, doğuma hazır bir pozisyonda bekliyor. Hormonlarınız vücudunuza kasılma emri verdiğinde bebeğiniz dünyaya gelecek.

Bebeğiniz için içerisi şu anda biraz sıkışık bir hal aldı. Bu nedenle hareketleri 38 haftalık gebelik dönemi sizi çok daha fazla rahatsız ediyor olabilir. En ufak hareketi sizi uykunuzdan uyandırabilir ya da bebeğinizin hıçkırıklarını sanki kendi hıçkırığınız gibi hissedebilirsiniz. Bu arada bu hıçkırıkların sebebi, bebeğinizin nefes alma alıştırması yapmaya çalışırken yuttuğu bütün o amniyotik sıvıdır.

39.HAFTA

Gebeliğin 39. haftasında bebeğinizin boyu yaklaşık olarak 50.7 cm, kilosu ise 3 kilo 280 gram civarındadır.

Doğuma çok az kaldı. Hazır mısınız?

Bebeğiniz artık doğum halini aldığı için ciğerlerinize baskı yapmıyor, bundan dolayı daha rahat nefes alabiliyorsunuz. Varisleriniz daha belirgin bir hal alabilir. Doğum belirtilerini hissedeceksiniz. Belirtilerin arasında; suyun gelmesi, ishal ve mide bulantısı, enerji çoğalması, mukus tıpanın ayrılması ve hafif kanlı vajinal akıntı sayılabilir.

Denge sorunu nedeniyle dikkatli olmalısınız.

Büyüyen karnınız ve bebeğinizin rahminize yaptığı baskı nedeniyle denge sorunu yaşayacaksınız. Bu nedenle merdiven çıkarken veya banyo yaparken çok dikkatli olmanız gerekir.

39. haftada ağrılarınız ve büyüyen göbeğiniz nedeniyle sürekli oturmak ve dinlenmek isteyebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin her an doğma ihtimali nedeniyle plan yapmaktan kaçınıyor olabilirsiniz. Doğumdan önce anne adayı olarak son günlerinizi verimli ve rahatlatıcı bir şekilde geçirmeye çalışın. Yapabiliyorsanız sinemaya gidin, ufak bir yürüyüş yapın, evinizde kitap okuyun kısaca rahatlayın ve hamileliğinizin son günlerinin keyfini çıkarın.

40.HAFTA

Mutlu son!

Bebeğiniz kafasından kalçasına yaklaşık 51 cm uzunluğunda ve 3,5 kilogram ağırlığında. Doğarken bebeğiniz plasentadan ayrıldı ve ilk nefesini aldı.

Bu haftada bebeğinizin vücudundaki yağ oranı %15, su oranı ise %75 civarındadır. Vücudunda bulunan yağ katmanlarının kalınlaşması, geldiği dünyadaki ısıya uyum sağlayabilmesi için oldukça önemlidir. Beyninin büyüyüp gelişimini tamamlaması, doğduktan sonraki 3-4 yıl daha devam eder.

Bu anın ne kadar çok hayalini kurduğunuzu bilemeyiz, ancak artık 40. hafta itibariye doğuma sadece günler, hatta belki de saatler uzaklıktasınız.

Bebeğiniz bu hafta içerisinde gelişim adına yapılması gereken bütün işlerini neredeyse bitirmiş olduğu için, atmosferden alacağı ilk nefesin provasını yapıyor olacak. Dünyaya gelirken yapacağı dramatik girişle birlikte, artık siz de uzun zamandır kafanızda kurduğunuz ‘acaba kız mı yoksa o gördüğümüz göbek bağı mıydı ya da erkek mi yoksa bi yanlışlık mı oldu’ sorularına cevap bulacaksınız. Onun dünyaya olan yolculuğundan kalan birkaç izi, doğum esnasında ve sonrasında bir süre görmek mümkün. 40 hafta sonunda dünyaya gelirken üzerinde amniyonik sıvı, verniks, kan ve anne karnındaki tüy tabakası olan lanugodan izler görmeniz olası.

BENCE ÇOK GÜZEL BİR GEBELİK GEÇİRDİN BENİM GÜZEL ANNEM <3

Profesyonel & Güvenilir

Hizmetlerimiz

Genital Estetik

Genital estetik, günümüzde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. En az bir burun estetiği bir meme protez kadar kabul görmüştür, genital estetik ne kad...

Daha fazla..

Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yat...

Daha fazla..

İdrar Kaçırma

Mesanenin böbreklerimizden gelen idrarın biriktiği kese olarak adlandırıyoruz. Halk arasında genellikle idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da isi...

Daha fazla..

Uterus Alma Ameliyatı

Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlarda...

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisinde Erkek İnfertilitesi

Tüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi ve Erkek İnfertilitesinin DeğerlendirilmesiTüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi, İnfertil çiftlerin yak...

Daha fazla..

Endoskopik Myomektomi

Endoskopik Myomektomi, abdominal bölgenin (karın içerisinin) genel anestezi altında uygulanarak göbek deliğinden minik bir kesi ile ince bir teleskopu...

Daha fazla..

Endometriozis Tedavisi

Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da ç...

Daha fazla..

Gebelik ve Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Gebelik ve yüksek riskli gebelik takibi, hayatımızın en önemli, en hassas, en riskli dönemlerinden ancak belki de en güzel heyecanları yaşadığımız, en...

Daha fazla..

Aşılama Tedavisi

Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır....

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisi ve İnfertilite

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir? Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamam...

Daha fazla..

Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar