Polip; vücutta bir çok organda oluşabilen boyutları genellikle birkaç mm ile birkaç cm arasında değişen iyi huylu oluşumlardır. Rahim içerisinde oluşan poliplere endometriyal polip adı verilir. Her hastanın merak edebileceği gibi endometriyal polipi olan hastalarda bu hastalığın doğurabileceği sonuçları merak ediyor. Bazı endomeyriyal polipler kısırlığa neden olabiliyor. Bazıları ise hiç etkilemiyor gebeliği. Endomeyriyal poliplerin neden kısırlığa sebep olduğu tam olarak bilinmiyor. Küçük endometriyal kistler gebeliğe engel olmazlar.
Küçük endometriyal kistler 2 cm den küçük poliplerdir. Bu polipler hem kısırlığa hemde düşüğe neden olmazlar. İyi huylu poliplerdir. Bundan dolayı gebelik öncesinde çıkartılması şart değildir. Fakat tüp bebek uygulaması yapılacak ise bu kistlerin histerektomi yöntemi ile çıkartılması gerekmektedir. Büyük endometriyal kistler gebeliğe engel olabilirler. Büyük endometriyal kistler 4-5 cm die. Rahim içinde enfeksiyona neden okurlar. Bu enfeksiyonlar ise gebelik materyallerine engel olabilir ve gebelik şansını azaltabilir. Gebelik oluşsa bile, gebelik oluştuktan sonra düşüğe neden olabilirler. Bu kistlerin ameliyatla çıkartılması gerekmektedir.
Rahimdeki Polipler Zararlı Mı?
Bu gibi kistlerinizin olduğunu ve gebe kalmanıza engel olucak hastalıkları gebelik düşünmeye karar verdiğinizde gittiğiniz doktor kontrolünde öğrenebilirsiniz. Kistinizin ölçüsü belli olduktan sonra doktorunuza bu konuyu mutlaka danışınız.Toparlayacak olursak rahim içindeki poliplerdir gebeliğe engel olup olmadığı merak konusudur. Polip oluşumları kötü huylu değildir. Polipler iyi huyludurlar. Her organda ve yapıda polip oluşabilir. Poliplerin boyutları mm ile cm arasında değişir. Rahimdede polip olur. Bu poliplere endometriyal polip denir. Bu poliplerin hamileliğe engel olup olmadığı merak konusudur. Bazı endometriyal polipler kısırlığa neden olabiliyor. Bazı endometriyal polipler ise hamile kalmaya zararı yoktur.
Poliplerin gebeliğe engel olup olmadığı büyüklükleriyle alakalıdır. Küçük endometriyal polipler gebe kalmaya engel olmazlar. Büyük polipler ise gebe kalmaya engel olurlar. Küçük endometriyal kistler 2cm den küçük poliplerdir. Bu polipler ne düşüğe neden olurlar, nede gebe kalmaya. Bu küçük endometriyal poliplerin gebelik öncesi çıkartılmasına gerek yoktur. Fakat tüp bebek yöntemiyle gebe kalınacaksa bu poliplerin histereskopi yöntemi ile çıkartılması gerekir. Büyük endometriyal polipler ise gebeliğe engel olurlar. Bu poliplerin büyüklüğü ise 4-5 cm dir. Bu poliplerin zararları vardır. Rahim içinde enfeksiyona sebep olurlar. Gebeliğin olmasına engel olurlar. Gebelik olsa bile tutunmayı engelleyerek düşüğe neden olur. Bu kistlerin gebelikten önce ameliyatla çıkartılması gerekir. Bunun için gebe kalmaya karar verdiğiniz zaman bir doktor kontrolünden geçmeniz gerekiyor.