Robotik Cerrahi İle Tüplerin Açılması
Doğum kontrolü amacıyla ülkemizde ve dünyada kullanılan yöntemlerden birtanesi de tüp ligasyonu ismini verdiğimiz tüplerin bağlanma ameliyatıdır. Bu ameliyatın avantajı oldukça kolay bir cerrahi olmasıdır. Sıklıkla da sezaryen yada başka bir cerrahi işlem esnasında uygulanabilmesidir. Dezavantajları arasında belki de en önemlisi çiftin yada kadının yeniden çocuk istemesi durumunda hastaya sıklıkla sunulan seçeneğin ise tüp bebek uygulaması olamasıdır. Oysaki tüp bebek uygulaması hem uygulandığı zaman başarı anlamında ilk denemede % 100 lük bir şansı bize sunmadığı için işlem defalarca tekrarlanmak zorunda kalmaktadır.
Tüp bebek uygulaması ise her bir deneme için hem maliyet hemde psikolojik anlamda yıpranmaya neden olmaktadır. Tüpligasyonu sonrasında eğer çift var olan çocuklarını herhangi bir nedenden dolayı kaybederse yada evlilik müessesi bozulup çiftler ayrılırsa kadın yeni bir başlangıç için çocuk sahibi olmak isterse bu durumda iki tedavi yolu oluşmaktadır. Az evvel bahsettiğimiz gibi sık kullanılan ancak maliyet,ruhsal yük gibi nedenlerle hastaya yük oluşturan tüp bebek tedavisi günümüzde yerini tüplerin robotik cerrahi ile açılmasına bırakmıştır.
Daha evvel pek çok makalemde robotik cerrahinin avantajlarından bahsetmiştim. Kısaca hatırlayacak olursak robotik cerrahi uygulanması oldukça rahat ve hastaya cerrahi kesi yükü getirmeyen bir yöntemdir. Kısaca kozmetik olarak hasta dostu bir uygulamadır. Kesin olmaması sebebiyle ameliyat sonrası ağrıda uyandırmamaktadır.Diğer kapalı cerrahi yöntemimiz olan lapaoroskopiden üstünlüğü elin hareket alanını ve bilek hareketini 560 derece gibi bir sirkulasyon yaratması nedeniyle hekime devasa bir hareket açısı sağlayarak daha iyi bir cerrahi avantaj sağlamaktadır. Aynı zamanda kameranın büyütebilme ve netlik avantajı sayesinde 1-2 mm olan tubal kanalın karşı karşıya anostomozunu kolaylaştırmaktadır.
İşlem sonrası kendi ve tıbbi verilerimize göre yaklaşık 10 hastanın 7-8 sinin doğurganlığı yeniden dönmektedir. Gebelik elde edildiğinde ise kişinin diğer gebelikleri gibi seyredebilmektedir. Sonrasında kaç gebelik planlıyorsa ulaşma şansı tüp bebekten daha kolay bir yolla sağlayabilmektedir.
Başarıyı etkileyen faktörler arasında tüplerin ilk cerrahide nereden bağlandığı, hasarlı kısım uzunluğu,kadının yaşı ki 40 yaş üstü olmak dezavantaj olarak düşünülebilir ve son olarak sperm kalitesi sayılabilir.
Robotik Cerrahi ile tüp açma ameliyatı ise yatışsız yada 1 gece yatışlı iş gücü kaybına neden olmayan bir uygulama olması nedeniyle hem mikro cerrahi ile yapılan uygulamalara hem de tüp bebek uygulamalarına göre avantaj sunmaktadır.