AMH
Sosyoekomik koşullar ve kadının bebek sahibi olmayı ertelemesi ile gebelikler sürekli ertelenmekte, anne olma fikri ertelenerek devam etmektedir. Bu durumda bebek sahibi olmayı ertelemek devamında ilerleyen yaşı ve tüp bebek tedavilerini, sperm sayısının azlığını, yumurta kalitesindeki düşüşü de beraberinde getirmektedir.
35 ya üstü gebelik denildiği zaman akla ilk gelen ve gün geçtikçe de halk arasında da öğrenilmeye başlanan AMH testi, akla geliyor. Yumurta rezerv düşüklüğünü nedir peki ya da AMH testi ile tam olarak neyi görmek istiyoruz? AMH testi nasıl veriliyor?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç anlatıyor
Düşük, azalan yumurta rezervi bir kadının yumurta sayısının azalmış olması durumudur. En önemli olan buna sebep olan faktör ise elbette ki yaştır. Yaş arttıkça ters orantılı olarak yumurtalık rezervi azalmaktadır. Her ay düzenli adet görüyorum neden yumurta rezervim az? Hayır, düzenli adet görmek yumurta rezervi ile doğru orantılı değildir ne yazık ki. Özellikle 35 yaş itibari ile her yıl geçtikçe yumurta rezervinde azalma meydana gelmektedir. Tüp bebek tedavisine de neden olan yumurta rezerv azlığında bebek sahibi olmak isteyen çiftler mutlaka vakit kaybetmeden tüp bebek merkezlerine başvurarak tüp bebek uzmanları tarafından tüp bebek tedavisi için takibe alınmalıdır.
Peki yumurta rezerv düşüklüğünün nedenleri nelerdir? Neden yumurta rezervimiz düşük?
- Sigara ve alkol tüketimi
- Yaş
- Fazla kilo
- Radyoterapi
- Kemoterapi
- Endometriozis
- Yumurtalık ile ilgili geçirilmiş olan ameliyatlar
- Turner sendromuda yumurtalık rezerv azlığına sebep olmaktadır.
- Soy geçmişinde erken menapoz
Yumurtalık rezervini öğrenmenin yolu elbette ultrasonografide olsa diğer yardımcı ve destekleyici en net yolu AMH ve FSH testidir.
AMH testi, hastadan kan örneği alınarak tüp bebek merkezlerinde rahatlıkla yapılabilen ve sonuçlanabilen bir testtir. Yaş ilerledikçe AMH seviyesi gittikçe düşmeye başlar. Aslında genç yaştaki hastalarda da AMH düşüklüğüne rastlanmak mümkündür. AMH seviyesinin çok düşük olması menapoza yaklaştığımızı gösterirken, normalin üzerinde olması ise polikistik over sendromunda olduğuna işaret etmektedir. Özellikle 35 yaşın altındaki hastalarda AMH düşüklüğü erken menapoza işaret ettiğinden dolayı doktor tarafından takipli olup mutlaka desteklenmelidir.
AMH düşüklüğü olan ve yumurta rezerv az olan hastalarda da tüp bebek tedavilerinde havuz yöntemi kullanılabilir. Her siklusta 1 ya da 2 tane yumurta toplanıp dondurularak daha sonra kullanılabilir. Böylelikle AMH testi düşük olsa da anne olma hakkı hala elinde olmuş olur. Tüp bebek merkezlerinde tüp bebek tedavilerinden önce yapılan AMH testini yaptırmayı ihmal etmeyiniz. Evli olmasanız bile yumurta dondurma için anne olma şansınızı elinden yitirmeyiniz.