Bir yıl boyunca düzenli ilişkiye rağmen gebelik elde edememiş çiftler infertil çift olarak isimlendiriyoruz. Tüp bebek tedavisi ise infertil çift gruplarında, kadında yumurtaların kontrol altında büyütülerek toplanıp elde edilen yumurta ile erkekten alınan sperm ile laboratuvar ortamında döllenmesi sonrası elde edilen embriyonun anne adayına nakledilmesi, embriyonun transferi işlemidir. 

Tüp bebek tedavisi alanında uzman kişiler tarafından Ankara’da uygulanmaktadır. Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç tarafından Ankara‘da takip ve tüp bebek yumurta toplama, transfer işlemi gerçekleştirilmektedir. Ankara Tüp bebek tedavisi ile ilgili akıla gelebilecek tüm soruları yazımıza cevapladık. 

Evet, Ankara tüp bebek tedavisi laboratuvar ortamında döllenen sperm ve yumurtanın anne rahmine transferidir ancak kesinlikle çift tarafından yapay bir gebelik gibi düşünülmesi doğru değildir.

Kendiliğinden gebe kalamayan çiftte, uygulanan tüp bebek tedavisinden sonra gebeliğini diğer gebeler gibi geçirmesinde hiçbir sakınca görülmemektedir. Tüp bebek tedavisi ile gebe kalan annelerde, spontane sağlanan gebelikler gibi doğal ve seyrinde ilerlemektedir.

Örneğin düşük riski, her gebe de olduğu gibi tüp bebek tedavisi görmüş, olan tüp bebek tedavisi ile gebelik elde etmiş olan annelerde de yüzdesi aynıdır. İnsan da ilk tüp bebek tedavisi 1978 yılında İngiltere ‘ de uygulanmıştır ve başarılı sonuç alınmıştır.

O zamandan beri tüp bebek tedavisi günümüz sağlık teknolojisinde yer almıştır ve uygulanmaya başlanmış, başarılı bir şekilde Ankarada ‘da devam etmektedir.

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Tüp bebek tedavisi Ankara, kendiliğinden gebelik elde edememiş, tekrarlayan düşükleri olan veya tekrarlayan gebelik başarısızlıklarında başvurulması gereken bir yöntem olarak karşımıza çıkması mümkün.

Uzun senelerdir bebek hasreti çekmiş olan, yumurtlama tedavilerindeki başarısızlıklar. Aşılamalarda ki başarısızlıklar sonrasında dahi gebelik elde edilemediği durumda hekimi tarafından önerilen tedavi şekli tüp bebek Ankara olması mümkün.

Peki kimler Ankara tüp bebek tedavisine uygundur. Hangi durumlar da tüp bebek tedavisi uygulamalıyız?

  • Kadına ait yumurtlama problemlerinde,
  • Yumurta rezervi ile ilgili problemlerde,
  • Myom, endometriozislerde,
  • Tüplerin tıkalı olması, tüplerin alınmış olması veya tüplerin bağlı olması durumlarında,
  • Tekrarlayan düşük ve gebelik kayıplarında genetiğine bakılmış embriyo transferini tercih etmek amacı ile,
  • İleri yaş kaynaklı infertil çiftlerde,
  • Açıklanamayan infertilite de,
  • Erkeğe ait faktörlerde,
  • Spermde hareket azlığı, ciddi şekil bozukluğu,
  • Azospermi gibi..

Durumlarda çifte tüp bebek tedavisi öneriyoruz ve uygulamak mümkün. 

 

Hangi Durumlarda Tüp Bebek Tedavisi Yapılması Uygun Değildir?

Ankara’da Tüp bebek tedavisine başlamak için ülkemizde bazı yasal sınırlarımız mevcuttur. Ülkemiz dahilinde ancak yasal olarak evli olan çiftlere uygulanabilmektedir.

Kadınlar da tamamen yumurta yetersizliğinde tanısı konulmuş menopoz hastalarda veya erkekten TESA ya da TESE ile bile sperm çıkmadığı durumlarda tüp bebek tedavisi uygulamak mümkün değil.

Bu gibi durumlar da farklı yöntemlere başvurmak mümkün. Ancak tüp bebek tedavisi yönünden çifte ısrarcı olmamasını öneriyoruz. 

Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar? 

Tüp bebek tedavilerinde, öncelikle anne adayının var olan yumurtalarının büyümesini sağlamak amaçlıyoruz. Var olan yumurtalarının büyümesini sağlamak amacı ile ise, adetin ikinci ya da üçüncü günü ilaç tedavisine başlanır.

Düzenli aralıklarla anne adayının ilaçlara verdiği cevabı ve yumurtaların çaplarını kontrol etmek için hekim kontrole çağırır. 

Tüp Bebek Tedavisi Süreci Nasıldır? Kaç Gün Sürmektedir? 

Hekim görüşmesinin arkasından çift tüp bebek tedavisine karar verdiği takdirde, çift tekrar anne adayının adetinin ikinci ya da üçüncü günü kliniğe çağrılmaktadır. İkinci ya da üçüncü ilaç tedavisi başlanarak sürece adım atmış oluyoruz.

Aynı gün içerisinde anne adayından da hormon değerlerini görmek amacı ile bazal E2, FSH, TSH, PRL testlerini almak mümkün. İlerleyen süreçte anne adayı ve hekim üç ya da dört gün arayla tedavi boyunca görüşmektedir.

Üç gün ilaç kullanıp dördüncü gün kan ve ultrasonografi ile yumurtaların ilaçlara verdiği cevaplar değerlendiriyoruz. Yumurta toplamaya kadar geçen süre de üç güne bir ultrasonografi ile ilaç devamlılığı sağlanmaktadır.

İstenilen boyuta yani yaklaşık 16-18 mm ‘ ye ulaşan yumurta çapları çatlatma iğnesi verilerek çatlamasını sağlıyoruz. İğne saatinden 35-36 saat sonra yumurta toplama işlemi planlanarak anne adayının yumurtaları laboratuvar ortamına taşıyoruz.

İlaç kullanma süresi 10-12 gün kadar sürmekte Bununla birlikte, yumurta toplama sonrasında da 3. veya 5. gün embriyo transferi gerçekleşir. Hemen hemen 15 gün civarında süren tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden 10-12 gün sonra ise gebeliğinizin sonucunu öğrenebiliyorsunuz. Bknz: Ankara Tüp Bebek Doktorları

Tüp Bebek Tedavisinde Risk Faktörleri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde risk
Tüp bebek tedavisinde risk

Sağlık açısından değerlendirdiğimiz zaman her tedavinin ve her girişimin bir takım yan etkileri olabilmektedir. Ancak olasılıkları elbette ki düşüktür veya gözle görülen hastanın uyarılması gereken bir etki, endikasyon söz konusu değilken çiftlerin risklere odaklanarak tüp bebek tedavilerini erteleyip, zamanı hiçe saymaları yanlıştır.

Tüp bebek tedavisi gören hastalarımızda da aslında normal bir gebelik elde eden çift ile hemen hemen aynı etkiler söz konusudur. Bunları maddeleyecek olur isek:

  • Düşük riski
  • Erken doğum 
  • OHSS, yumurtalıkların aşırı uyarılması ile anne karnında su toplaması durumu,
  • Çoğul gebelik.

Yumurta Toplama Nasıldır? Ağrılı Bir Operasyon mudur?

Vajinal ultrasonografi yardımı ve özel bir aspirasyon iğnesi ile girilerek follüküllerden içi sıvı dolu yapılandırmalar boşaltılır. Tüpler içerisinde sıvılar embriyoloji laboratuarına verilerek aynı anda mikroskop altında görülebilen oldukça küçük hücrelere sahip yumurtalar alınır.

Yumurta toplama işlemi, tüp bebek merkezlerinde genellikle anestezi altında hasta hafif bir uyku hali içerisindeyken yapıyoruz. Böylelikle hiçbir şekilde hasta ağrı ve acı hissetmez. Bu nedenle uyandığında da işlemi sona ermiş olur. 

Tüp Bebekte Transfer İşlemi Nasıl Yapılır?

Yumurta ve spermin dış ortamında döllenmesi sağlandıktan sonra embriyo oluşumunun arkasından hekim ince plastik bir katater ile abdominal yani karından ultrason ile gösterilerek anne rahmine enjekte ediyoruz. Anestezi gerektirmeden, hasta uyanıkken yapılmaya uygun bir işlemdir

Çiftler Tüp Bebek Tedavisine Nasıl Hazırlanmalıdır?

Tüp bebek tedavisi kararı alan çiftin öncelikle ilk yapması gereken hekim ve merkez seçimi olacaktır. Ayrıca geç kalmaması da oldukça önemli bir faktördür.

Ön görüşmeler ile sonuçlarının değerlendirilmesini isteyerek hekim ve merkez konusunda karar vermek hastanın en doğal hakkıdır. Tedaviye başlamadan önce hekim tarafından anne adayının yumurtalık rezervi değerlendirmek mümkün.

Hormon testlerini almak olası. HSG yani rahim filmi çekilerek tüpler ile ilgili herhangi bir sıkıntı olup olmadığı gözlemlemek mümkün.

Anemnez, öyküsü alınarak genetik bir hastalık olup olmadığı tespit ediyoruz. Anne adayının hormonlarının önemi kadar spermin kalitesi. Bu nedenle spermin sayısı da tedavi için önemli bir unsur. Baba adayından da spemriyogram yani sperm testi örneği istiyoruz. 

Tüp Bebek Tedavisine Başlamadan Bilinmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisinde öğrenmeniz gereken kavramlar arasında önünüze çıkması olası avantajlar ve dezavantajlar söz konusudur. Embriyo transferinde yaşınıza göre kaç tane embriyo transferi hakkınızın olduğunu öğrenmelisiniz. Çoğul gebelik riski hakkında bilgilendirilmelisiniz.

Çoğul gebelik durumunda redüksiyon hakkınızın olduğunu bilmelisiniz. Kaliteli embriyolarınızın fazlalığı durumunda embriyo dondurma işlemi yapıyoruz. Bir sonraki siklusta ya da diğer gebelik düşündüğünüz de ise. Herhangi bir yumurta büyütücü iğne kullanmaya gerek kalmıyor.

Sadece rahim duvarınızı hazırlayarak donmuş embriyonuzun naklini isteme hakkına sahip olduğunuzu bilmelisiniz. Örneğin tüp bebek tedavisinde ikiden daha fazla kaliteli embriyo elde etmenin en büyük avantajı belki de embriyo dondurma olacaktır. 

Tüp Bebek Tedavisinde Özel Bir Diyet Uygulamalı mıyım? 

Gebelik sürecinde olduğu gibi tüp bebek tedavisi sürecinde de diyetten ziyade beslenmenize özen göstermenizi istiyoruz. Bitkisel yağlar, balık, baklagiller, sebzeler gibi proteinden zengin beslenilmelidir. Aslında her bireyin kendisine özen göstermesi sağlığı açısından önemlidir.

Tüp Bebek Tedavinin Aşamaları Nelerdir?

Tedavi noktası önemli hususlardan biri de tedavi aşamaları ve ilerleyişidir. Bu nedenle özellikle bu başlık altında diğer başlıkla ile birlikte sizlere tüp bebek tedavi aşamalarını aktaracağız. Bununla birlikte tüp bebek tedavisinde ovulasyon indiksiyonu neyi amaçlar?

Tüp bebek tedavisinde yumurtaların toplanması nedir? Tedavi kapsamında sperm alınması durumu nedir? Yumurtaların ve spermlerin döllenmesi durumu nedir? Yine tedavi aşamalarından biri olan embriyo transferi nasıl olur? Sorularının cevaplarını detayları kapsamları ile sizlere aktaracağız.

Tüp Bebek Tedavisinde Ovulasyon İndiksiyonu

Tedavi görmeyen, adet gören her kadında normalde her ay bir tane yumurta oluşur ve çatlarken, tüp bebek tedavisinde çeşitli ilaçlar kullanarak daha fazla yumurtanın olması ve daha fazla yumurtanın çatlaması amaçlanmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisinde Yumurtaların Toplanması

Anne adayına sedasyon anestezi uygulanarak yumurtalarının toplanması.

Tüp Bebek Tedavisinde Sperm Alınması

Baba adayından sperm alınır ve bu durum sperm odasında masturbasyon ile gerçekleştirmek mümkün. Ancak sperm elde edilemiyorsa azospermi gibi bir durumu söz konusu ise. Baba adayından da TESA veya TESE ile sperm alınmalıdır. 

Tüp Bebek Tedavisinde Sperm ve Yumurtanın Döllenmesi

Baba adayından alınan sperm ile anne adayından toplanan yumurtanın laboratuvar ortamında döllenmesi sağlanmaktadır. 

Tüp Bebek Tedavisinde Embriyo Transferi

Yumurtalar toplandıktan üç ya da beş gün sonra embriyo transferi gerçekleştirmek mümkün. 

Tüp Bebek Tedavisinde Mutlu Son

10 ya da 12 gün sonra beta HCG testi verilerek gebe olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi Caiz mi?

Tüp bebek tedavisi halk arasında farklı tanımlamalarla gündeme gelmektedir. Ancak kabul görmüş karar şu yöndedir:

Kadın veye erkekteki bir kusur sebebiyetiyle gebelik elde edilemediği durumlarda. Döllenen yumurta ve sperm nikahlı eşlere ait olmasının yani bunlardan herhangi birinin yabancıya ait olmaması durumunda. Tüp bebek tedavisinin İslami hükümler açısından bir sakıncası görülmemektedir. Bknz: Tüp bebek ile gebe kalanlar nelere dikkat etmelidir?

2023 Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?

Her iki çiftinde istemesine rağmen bebek sahibi olamayan çiftler. Tüp bebek tedavisi adımına geldiklerinde maddi boyutunu da öğrenmeyi isterler ve merak ederler. Bu sebeple güncel Ankara tüp bebek fiyatları 2023 hakkında da soru işareti olarak oluşur. Bknz: Ankara En İyi Tüp Bebek Merkezi

Bu konuda net bir fiyat verilememektedir. Çünkü yapılan tüp bebek tedavilerinde uygulanacak işlemlere göre fiyat değişiklik göstermesi olası. Örneğin genetik inceleme yapılması, embriyo dondurma, TESE/TESA farklı ve herkese yapılmayacak tüp bebek tedavisi uygulamalarıdır. Bknz: Tüp Bebek Uzmanları

Bu nedenle hastanın hekim tarafından değerlendirildikten sonra fiyat alması daha uygun olacaktır. 

Profesyonel & Güvenilir

Hizmetlerimiz

Genital Estetik

Genital estetik, günümüzde oldukça büyük bir yer kaplamaktadır. En az bir burun estetiği bir meme protez kadar kabul görmüştür, genital estetik ne kad...

Daha fazla..

Robotik Cerrahi

Robotik cerrahi, jinekolojide robotik cerrahinin bizlere ve hastalarımıza merhaba dedi. Bunun ile birlikte pek çok kadın artık ağrı, acı duymadan, yat...

Daha fazla..

İdrar Kaçırma

Mesanenin böbreklerimizden gelen idrarın biriktiği kese olarak adlandırıyoruz. Halk arasında genellikle idrar kesesi ya da idrar torbası olarak da isi...

Daha fazla..

Uterus Alma Ameliyatı

Uterus alma ameliyatı, Histerektomi, uterusun (rahmin) tümden çıkarılması ameliyatıdır. Rahim alma ameliyatı, en sık yapılan jinekolojik ameliyatlarda...

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisinde Erkek İnfertilitesi

Tüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi ve Erkek İnfertilitesinin DeğerlendirilmesiTüp bebek tedavisinde erkek infertilitesi, İnfertil çiftlerin yak...

Daha fazla..

Endoskopik Myomektomi

Endoskopik Myomektomi, abdominal bölgenin (karın içerisinin) genel anestezi altında uygulanarak göbek deliğinden minik bir kesi ile ince bir teleskopu...

Daha fazla..

Endometriozis Tedavisi

Endometriozis Tedavisi, çikolata kisti tipik olarak koyu kahverengi gibi bir sıvı içerir ve görüntüsünden içinde bulunan sıvının renginden dolayı da ç...

Daha fazla..

Gebelik ve Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Gebelik ve yüksek riskli gebelik takibi, hayatımızın en önemli, en hassas, en riskli dönemlerinden ancak belki de en güzel heyecanları yaşadığımız, en...

Daha fazla..

Aşılama Tedavisi

Bebek sahibi olmak isteyip herhangi bir korunmalı dönemleri olmadığı halde ve ultrason bulguları,sperm kalitesi uygunsa hastaya aşılama yapılmaktadır....

Daha fazla..

Tüp Bebek Tedavisi ve İnfertilite

Tüp Bebek Tedavisi (IVF) Nedir? Çiftlerin, 1 yıl boyunca düzenli ve korumasız olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik sonucu sağlayamam...

Daha fazla..

Anlaşmalı Olduğumuz Kurumlar