Cinsel Organlarımızı Tanıyalım
Cinsellikle ilgili hemen hemen herkesin aklını kurcalayan ve kolay kolay dile getirilemeyen soruları vardır. Cinsellikte aslında yeme içme gibi biyolojik bir işlevdir fakat onlar kadar kolay dile getirilemez bunun içinde akıllara takılan sorular hep gizli ve bireylerin içlerinde kalır. Cinsellik derin bir doyum ve yücelme duygusu yaratabilirken olumsuzluklar karşısıdada büyük ruhsal,duygusal ve fiziksel yaralar açabilmekte.Cinsel sorunların sizi korkutması kaçınılmaz bir durumdur tabikide bu korkularınızı yenmek güç değildir. Çiftler bu konuyla ilgili erkenden yardım almalıdırlar. Bu yardım alacağınız kişi doktorunuz,psikologlar,psikiyatristler yada cinsel işlev bozukluğu merkezleri olabilir.
! Cinsellikle ilgili yardımlar öncesindede organlarımızı tanımak oldukça önemlidir.
– ERKEK CİNSEL ORGANLARI
*Penis
Penis, omurgalı ve omurgasız hayvanlarda, erkek bireylerde, görünür kısımda yer alan eşey ve üreme organı yapısıdır. Penis kelimesi Latincede “kuyruk” anlamına gelmektedir.
İdrar ve üreme salgısı kanalıyla, bunun çevresini saran süngerimsi bir yapıda kan damarlarınca zengin bir üreme organıdır. Penisin ucunda yer alan açıklıktan hem idrar hem de meni ayrı zamanlarda dışarıya atılır. Penis uyarıldığında damarların kanla dolmasıyla büyür ve sertleşir. Buna sertleşme (ereksiyon) denir. Sertleşen penis içindeki meninin dışarı atılmasına boşalma (ejekülasyon) denir.
*Testisler
Testis Nedir, Erkek cinsiyet hücrelerinin yapıldığı ve adına spermium denilen, erkeklerde çift olarak bulunan organa testis adı verilmektedir. Skrotum adı verilen ve deri kastan yapılmış torba biçiminde bir yapının içinde, gövde dışında bulunan testislerin boyu 4-5 santim, eni 2,5 santim ve kalınlığı ise, 3 santim civarındadır. Yumurta şeklindeki bu testislerin sol tarafta olanı birbirine baskı yapıp ezilmesini önlemesi açısından sağ taraftakine göre biraz daha aşağıda bulunmaktadır. Yaklaşık 200-300 lobinden oluşan bu testisler erkeğin üreme organıdır ve her lobinde 1-3 adet kanalcık bulunmaktadır. Uzunluğu 60-70 santim olan bu kanalcıklara seminifer tüp adı verilmektedir ve erkeğin üreme sisteminin başlangıcını bu tüpler oluşturmaktadır.
İki tabakadan oluşan bu seminifer tüplerden bağ dokusu yapısında olan ve dışta bulunan tabakanın ismi bazal membrandır. İçte bulunan diğer tabakanın ismi ise, germinal epitel tabakasıdır ve bu tabakada genel olarak iki tip hücre mevcuttur. Bu hücreler, destek hücreleri ve spermatojenik hücrelerdir.
Sperm hücrelerinin vücudun dış kısmında bulunmasının nedeni, ısı değişikliklerinden negatif olarak etkileniyor olmaları ve işlevlerini en iyi şekilde yerine getirebilmeleri için insan vücut ısısından yaklaşık 2 derece daha düşük ısıya gereksinimlerinin bulunmasıdır. Testis torbasının içinde bulunan ısı kişinin vücut ısısından daha düşük olduğu için, soğuk havalarda bu torba büzüşmekte ve böylece ısı kaybını önlemiş olmaktadır. Sıcak havalarda ise tam tersine, gevşeyerek sperm hücrelerinin aşırı ısınmasını engellemektedir.
-KADIN CİNSEL ORGANLARI
Kadın cinsel organları erkek üreme organlarına göre daha karmaşıktır.
*Klitoris
Halk dilinde bızır olarak bilinen klitoris birçok bakımdan küçük bir penis gibidir.İçinde boylu boyunca uzanan aynı türden üç ayrı tüp vardır ve kadın uyarılınca klitoris de şişer ve sertleşir.Sinir uçlarıyla dolu olduğu için, dokunmaya ve uyarılara son derece duyarlıdır ve klitorisin uyarılmasıyla kadında cinsel uyarılma başlar. Şiddetli ve sert hareketler ağrıya neden olabilir.
*Vulva
Vulvada iki deri tabakası vardır, dıştaki daha kalın olana dış dudaklar, içteki daha ince olan ise iç dudaklar adı verilir.
*Vajina
Şekil olarak; iki tarafa ayrılmış, silindire benzeyen yapılarla tamamlanan ve içi boş, tüp biçimindeki kadın cinsel organının bir bölümüdür. Vajina, anatomide “introitus” olarak adlandırılan bir girişle başlar ve rahim ağzı (serviks) ile sonlanır. Diğer bir deyişle, vulvada başlar ve rahim ağzına kadar uzanır. Vajina, arka tarafta rektum ön tarafta ise idrar torbası arasında bulunan bir bölümdür. Vajinanın şekli ve yapısı kadından kadına değişebilmektedir. Genellikle 3 cm genişliğinde ve yaklaşık 7 ile 10 cm uzunluğundadır. 3 katmandan oluşan bu yapının orta katmanında yer alan kas yapısı, vajinanın oldukça esnek bir yapıya sahip olmasını sağlamıştır.
Vajina , doğum ve cinsel ilişki esnasında uzunluğu ve genişliği artacak şekilde elastik liflerle çevrili bir yapıdadır. Vajinanın uzunluğu ve genişliği, cinsel ilişki sırasında penis uzunluğuna ve çapına göre kendini ayarlayarak uygun bir forma girebilir. Doğum esnasında ise doğum kanalına ait yumuşak kısmın yapısında bulunur ve bebeğin kafasının geçmesine izin verecek kadar esneyebilir. Vajina duvarları, mukus içeren ve mukoza adı verilen bir zarla kaplıdır. Bu zar ince bir doku tabakası halindedir ve kaygan, yoğun bir sıvıyla kaplıdır. Bu sıvının olmasının nedeni de, vajinanın yapısında sıvı salgılayan küçük bezlerin bulunmasıdır.
*Rahim
Kadının gebeliği boyunca fetusun (bebeğin) can bulduğu, yerleştiği doğuma kadar gelişimini sürdürdüğü ve en sonunda da doğumu gerçekleştiren organdır. Rahim genel olarak 3 bölümden oluşur, vajina önünde rahim ağzı denilen (serviks) bulunur, ortasında rahim (ana bölüm) boşluğu, yanlarda da boynuz şeklinde Fallop kanalları (tüpleri) yer alan, kasılma ve genişleme kabiliyeti çok güçlü kaslardan oluşan ters armut şeklinde olan bir organdır.Rahimin normal boyu yaklaşık 7 santim kadardır.
*Yumurtalıklar
Yumurtalıklar, rahimin her iki yanında birer adet olmak üzere, karın boşluğunda yer alırlar. Fallop borularının altındadırlar. Yaklaşık olarak 3 cm uzunluğunda, 1.5 cm genişliğinde ve 1 cm kalınlığında badem biçiminde ve 4-8 gram ağırlığındadır. Erkeklerdeki testislerin karşılığıdır.
Yumurtlamanın başladığı erginlik dönemine kadar üzeri düzdür, bundan sonra, yani yumurtlama başladıktan sonra, üzerinde girinti ve çıkıntılar oluşur. Kadının adetten kesilmesinden sonra üzeri yine düzleşir.
Yumurtalığın dış bölümünde bağ dokusundan yapılmış bir kabuk bulunur. Bu kabuk, yaş ilerledikçe kalınlaşır ve sertleşir. Bu kabuğun olgunluk döneminde normalden kaini ve sert oluşu, olgunlaşan yumurta hücresinin dışarı atılmasını, yani yumurtlamayı engeller.
Yumurtalıklarda başlıca iki horman yapılır; “östrojen” ve “pro-gesteron” hormonu. Bu ana iki hormondan başka, yumurtalıklarda bir erkeklik hormonu olan “arid-rojen” hormon da üretilmektedir. Bu hormonların yapım miktarı her zaman aynı düzeyde değildir, her ay periyodik değişimler göstermektedir.
Cinsel İlişkide Pozisyonlar adlı yazımızı incelemek için tıklayınız..