Embriyo Kalitesi
Embriyo kalitesi, embriyonun laboratuvarda gelişiminde yapılan değerlendirmelerde hücre sayıları, dizilimleri, hücreler arası çap farkı ve embriyo içindeki kısımlar belirli kriterler dahilinde belirlenen embriyoyu tanımlama biçimidir. Embriyolar laboratuvar ortamında takibe devam ederek transfer günleri belirlenir.
Embriyo transferi yumurta toplama gününden 3 ya da 5 gün sonra yapılmaktadır. Kliniğimizde eğer embriyo beşinci güne gitmeye bize izin veriyorsa her zaman blastokist yani beşinci gün embriyosu tercihimizdir. Ancak beşinci güne kadar gitmeyen ve üçüncü günde transfer etmemiz gereken embriyolarda da gebelik şansımız yüksektir.
Yumurtalar toplandıkları gün dışlarındaki hücreler temizlenir ve olgunlukları değerlendirilir. Her bir olgun yumurta içine bir sperm enjekte edilerek ICSI yöntemi ile, döllenme durumları değerlendirilir. Hücre sayısı 3-4 hücreye sahip olması ilk embriyo değerlendirmesinde tercih edilir. Daha sonra hücre sayısının yanında hücrelerinin çapları ile birbirlerine uyumu da kayıt alınır. İkinci gün embriyosuna kalite değerlendirmesi yapılarak 4/1, 4/2b gibi isimlerle kayıt alınır. Ardından ertesi gün yani 3.embriyosu değerlendirmesi yapılır. 3.gün yapılan değerlendirmede ise 2.gün bakılan aynı kriterlere dikkat edilir ve 3.gün için ideal hücre sayısı 7-8 hücredir. Değerlendirme yapılır ve kaydedilir. Eğer transfer 3.gün yapılmayacaksa blastokist embriyosuna göre bir sonraki değerlendirme 5.gün yapılarak 250-300 hücreye sahip olduğu için artık hücre sayısı sayılmaz.
Embriyo Değerlendirmesi Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?
Hücre sayısına dikkat edilmektedir. 2.günde embriyonun hücre sayısının ideal olarak 3-4 olması beklenmektedir. 3. Günde ise 7-8 ideal kabul edilir.
İkincisi fragmantasyon oranıdır. Hücre içinde bulunan çekirdek gözlemlenmeyen hücre çeperi bulunan sitoplazmik yapılardır. Embriyonun hacmine göre kapladığı yüzde belirlenir bu oran rakamlarla yüzdelerle ifade edilir.
Bir diğeri ise hücreler ile arasındaki çap uyumluluğudur.
Embriyoda eğer fragmantasyon ve çap uyumsuzluğu da yok ise bu embriyo Grade-1 olarak adlandırılır. Embriyoda fragmantasyon ve çap uyumsuzluğu var ise bu embriyo Grade-2 olarak isimlendirilir. Fragmantasyon oranı %20 den fazla ise bu kez de embriyo Grade 3-4 olarak sınıflandırılır.