Ramazan ayı ve oruç, maddi manevi arınma vesilesidir. Bedenin ve zihnin arınmasına yardımcı olan orucun bu anlamda değil zarar getirmek, faydalı bile olacağını söyleyebiliriz. Ancak yinede bu bilinçle birlikte anne adayları kendi yaşam şekilleri ve fiziksel durumlarına göre bu ayın hikmetlerinden faydalanmalıdırlar.

Öncelikle şu bilinmelidir ki tamamen sağlıklı bir anne adayı, sahur ve iftar arasında günlük ihtiyaçlarını karşıladığı sürece oruç tutmasının bebeğine bir zararı olmaz. Ancak uzun ve sıcak yaz günlerinde aşırı ter kaybına yol açan çalışma temposu annenin dengesini bozacağından oruç tutmayı engelleyebilir. Bunun dışında herhangi bir fiziksel rahatsızlık, bebekte gelişme geriliği, aşırı bulantı- kusmalar, şeker hastalığı, böbrek rahatsızlığı gibi durumlarda oruç tavsiye edilmez

Oruç tutan gebelerin özellikle dikkat etmesi gereken bir durumda, iftar yemeklerini üçe bölerek yemeleridir. Tavsiyemiz ekmeksiz çorba ve salata ile orucu açıp, 1-2 saat sonra yemeği yarım porsiyon olarak tüketmektir.

Oruç Tutan Anne Adayları Nelere Dikkat Etmeli, Hangi Gıdaları Almalı ?

  • Oruç tutan anneler yeterli sıvı almalıdırlar. Ortalama 2 litre sıvı alınması gerekir. Bu sıvının tamamına yakını mutlaka su olmalı ve buna ilaveten soda alınarak kaybolan elektrolitler yerine konulabilir.
  • Kafeinden uzak durulmalıdır
  • Yemeklerdeki yağ miktarı düşük olmalıdır. Kızartmalardan uzak durmak gerekir.
  • özellikle taze sebze ve meyvelerin tüketilmesine önem verilmelidir
  • Günlük kalori ihtiyacı mutlaka alınmalı ve gün içinde alınması gereken kalori ihtiyacı iftar ve sahur arasında dağıtılmalıdır.
  • Ramazan süresince mutlaka istirahata önem verilmeli, aşırı egzersizden kaçınılmalıdır.
  • özellikle son aylarda eğer bebek hareketlerinde azalma olursa mutlaka kadın doğum uzmanı bilgilendirilmeli ve gerekirse bebeğin sağlığı kontrol edilmelidir
  • Son aylarda oruç tutan anne adaylarının hamilelik kontrolleri daha sık aralıklarda yapılmalıdır.

Şu sıralar bebek bekleyen pek çok anne adayı, Ramazan dolayısıyla “Acaba oruç tutabilir miyim?” “Oruç tutarsam bebeğim etkilenir mi?” diye soruyor.

Gebeliğin her evresinin hem anne hem bebek için aynı derecede önem taşıdığını belirten uzmanlar, bu dönemde uygun beslenmenin sağlıklı bir gebelik sürecinin olmazsa olmazlarından olduğunu söylüyor.

DİNEN HAMİLELER İÇİ ORUÇ ZORUNLU DEĞİL!

ORUÇ TUTAN ANNELERDE DÜŞÜK RİSKİ

Gebeliklerinin ilk üç ayı içinde oruç tutanlarda düşük doğum ağırlığı sıklığı %10 oranında daha fazla. Erken doğum olasılığı da oruç tutmayanlara göre daha yüksek.

Yine bazı araştırmacılar düşük doğum tartısı ve erken doğum yanında, bu çocuklarda öğrenme güçlüğünün sıkça gözükmesinden dolayı, okul başarısının da olumsuz etkilenebileceğini belirtiyor.

HAMİLELER ORUÇ TUTARSA SORUNLAR NELER?

Bebekle ilgili potansiyel risklerin yanında, özellikle bu uzun ve sıcak yaz günlerinde sıvı alımındaki yetersizliğe bağlı tansiyon düşmesi, çarpıntı ve halsizlik, uzun açlık sürecinden sonra iftarla beraber kan şekerindeki ani yükselme de orucun gebelerde üzerindeki olumsuz etkilerinden bazılarıdır.

EMZİREN ANNELER ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetlere göre, Ramazan ayında eğer bir kişi hasta ise, orucunun tutması sağlık açısından tavsiye edilmez. Ancak o kişi iyileştiğinde Ramazan ayında tutamadığı orucu kaza etmesi gerekmektedir.

LOHUSALAR ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Doğum sonrası ilk 5 hafta lohusalık olarak adlandırılmaktadır. Doğuma bağlı kanama ve normal doğum veya sezeryanın getirdiği travma sonucu anneler genellikle bu dönemde yorgun ve bitkin olurlar. Az az kanamanında devam edebileceği bu dönemde demir ihtiyacı da önemlidir. Süt veren annelerin lohusalık döneminde oruç tutmaları genel olarak zor olmakta ve önerilmemektedir.

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.




    × Canlı Destek