Vajina Dudağı Nasıl Olmalı?
Ergenlikte gelişimsel bir deformite (şekil bozukluğu) olarak karşımıza çıkan kadın dış genital yapılarındaki problemler, belli bir yaştan itibaren kaçınılmaz olarak kozmetik veya fonksiyonel olarak birtakım sıkıntılar yaratmaktadır. Ayrıca doğada, doğurganlık görevini kadınların yerine getirmesinden ötürü hemen her doğumdan sonra bu bölge etkilenmektedir.
Vajina anatomik olarak labium majus denilen dış dudaklar, klitoris, idrar yolu açıklığı, labium minör (iç dudaklar) ve vajina kanalı girişinden oluşmaktadır. Labium majörler, yukarısı daha kalın, aşağıya doğru gittikçe incelen adeta muz şeklini andıran oluşumlardır.
Bunlar birbirine hafifçe temas etmeli yani arasında ince bir yarık şekli olmalıdır. Dış dudakların içinde klitoris adı verilen erkeklerdeki karşılığı ise penis olan çıkıntılı bir organ vardır. Bu organ duyu sinirleri bakımınca çok zengin erektildir.
Klitorisin Altında İdrar Yollarının Açıldığı Bölge
Onun altında da vajina girişi bulunmaktadır. Vajina girişinin ortalama 1 ila 1.5 cm içerisinde himen dediğimiz kızlık zarı bulunur. Onun arkasında da vajina kanalı başlamaktadır.
Bütün bu sayılan yapıların hepsini içinde barındıran labium minus denilen iç dudaklar bulunur. Yani labium minuslar klitorisi, idrar yolu ağzını ve vajina girişini içerisine alır. Dış dudakların renginin genel vücut rengiyle hemen hemen benzer olması,kendi içinde renk simetrilerinin olmaması gerekir.
Dış dudaklar dolgun ve diri olmalı, üzerini örten deride sarkıklık, gevşeklik ya da buruşukluk gibi bozukluklar olmamalıdır. İlerleyen yaş, menopoz veya kilo alıp vermeler gibi sebepler de bu bölgenin zengin yağ dokusunda erime meydana getirebilir. Hoş olmayan bir görüntüye yol açar. Bu görüntü yaşla beraber yüzdeki sarkma ve erimeye benzer. Bu erime değiştirilmez ve buna müdahale edilmezse vajinada genişleme meydana gelir.
Vajina Daraltma Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Yazımızı Okumak için Tıklayınız..