Embriyo Dondurma
Embriyo dondurma tüp bebek merkezi laboratuvarlarında yaklaşık 20-25 yıldır uygulanmaktadır. Tüp bebek tedavilerinde embriyo dondurma işlemleri farklı nedenlerle yapılabilmektedir. Aynı zamanda embriyo dondurma yöntemi tekrar tüp bebek tedavisi görmek en baştan ilaç kullanımı, yumurta toplama gibi aşamalara maliyet ayırmaktansa var olan embriyoların dondurularak bir sonraki bebek isteklerinde yalnızca anne adayının rahim duvarı hazırlanıp anneye transferi gerçekleştirilebilir. Hasta yeniden tedavinin en başından başlamak durumunda kalmaz böylelikle.
Tüp bebek tedavilerinde elde edilen embriyolar 1.günden 6.güne kadar gelişimlerinin her aşamasında her gününde dondurulabilmektedir. Dondurma durumunda 3.ve 4.gün dondurulan embriyoya göre 5.veya 6.gün dondurulan embriyolar daha başarılı şekilde çözülmesi sağlanabilmektedir.
Embriyolar koruyucu bir sıvı ile cam bir tüpe konularak sıvı içersinde -196 derecede dondurularak saklanabilmektedir. Dondurulan embriyoları çözme vakti geldiğinde ise içerisindeki sıvı nitrojenin çıkarılmsı sağlanıp oda ısısında çözünmesi beklenip özel bir kültür alınarak inkübatöre konulmaktadır. Doktorun tercihine göre bazen 3.gününde dondurulan embriyolar dondurulup 3.gün embriyosu olarak transfer edilse de bazen 3.gün dondurulmuş embriyoları 3.gün çözünmesini sağlayıp 2 gün daha bekleyip 5.gün embriyo transferi olarak yapabilmekte aslında mümkündür.
Ancak bu duruma elbette hekim ve embriyolog hastanın durumuna göre karar vermektedir. Her hasta için aynı yöntemi denemek mümkün değildir. Teknik olarak saklanması uzun seneler mümkün olsa da ülkemizde embriyoların dondurulma süresi yönetmeliğe göre yasal olarak 5 yıl ile sınırlandırılmıştır. Eşlerin her ikisininde imzası ve onamı ile dondurulup, her ikisinin onamı ile de imha edileceği söylenmektedir. Diğer bir yönetmelikte der ki, çiftin boşanması, çiftlerden birisinin ölmesi veya saklama süresinin olmuş olması durumunda dondurulmuş olan embriyoların imhası gerçekleştirilmektedir.
Kimler embriyo dondurabilir veya embriyo dondurmanın avantajları nelerdir?
- Fresh embriyo transferinden sonra elimizde sağlıklı embriyo kalmış ise ikinci gebelik adına çift embriyolarının dondurulmasını isteyebilir
- Tüp bebek tedavisinden sonra yumurtaların toplanmasının arkasından overlerin aşırı uyarılması ile OHSS ‘ ye girmiş olan polikistik over hastalarında transfer durumunda gebeliğin elde edilmesi zor oalcağından ya da gebelik elde edilse dahi OHSS yi daha ağır atlatacağından dolayı embriyoların donmasını hekim uygun görebilir
- Tüp bebek tedavisi boyunca hekim endometriumu transfer için uygun görmediği zamanlarda
- Endometrial polip izlendiği durumlarda
- Çiftlerden birinin kemoterapi veya radyoterapi görmesini gerektirecek onkoloji vakalar dan önce embriyo dondurma da gerçekleşebilir tıpki tedavi öncesi sperm veya yumurta dondurulması gerçekleşeceği gibi
Embriyoların dondurulması ile bir sonraki tedavi açısından tekrar yumurta toplamaya, tekrar ilaç kullanımına, tekrar mikroenjeksiyona gerek kalmaz.
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç der ki, sunduğu avantajlardan dolayı fresh embriyo transferinin olduğu gün, ekibimiz tarafından tüp bebek ünitesinde şartlar anlatılarak kalan sağlıklı embriyoların dondurulması konusunda her çifti mutlaka bilgilendiriyor ve onamını alıyoruz.