İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması ile veya düşük sonrasında yapılan küretaj rahim içi yapışıklıkların temelini oluşturur. Rahim içerisinde oluşan bir travma rahim içi yapışıklıklara neden olur. Elbette her küretaj sonrasında rahim içi yapışıklık olacağı anlamına gelmese de küretajdan başka sebeplerde rahim içi yapışıklığa neden olabilmektedir.

Örneğin, bebeğin plesantasının doğumdan sonra tam olarak çıkmaması, histereskopik ya da batından açık ameliyatlarda faktör olabilmektedir. Cerrahi bir travma olmaksızın enfeksiyonlarda bazen neden olsa da çok fazla neden olması beklenemez. 

Yapışıklıklar rahim içine ve tipine göre sınıflandırılabilir. Öncelikle histereskopik olarak açılması denendikten sonra tekrar oluşabilir. Birden fazla kez işlem gerektirebilir elbette hasta. 

Rahim içi yapışıklıklar ne gibi belirtiler verir. Rahim içi yapışıklıklarının tüp bebek tedavisinde yeri nedir merak ediyoruz elbette. Bu yüzden Sevtap Hamdemir Kılıç ‘a sorduk o da bize rahim içi yapışıklıklar hakkında bilgi verdi..

  • Adet kanama süresinin ve miktarında değişiklik,
  • Adet görememe,
  • Kısırlık,
  • Artmış düşükler,
  • Erken doğum tehdidi,
  • Erken su gelmesine bağlı erken doğum tehdidi,
  • En sık olarak da adet kanamalarının küretaj sonrasında kesilmesi veya belirgi şekilde çok çok fazla azalması söz konusu olabilmektedir. Normalde küretajdan sonra düzenli adet görebilen bir kadında yine düzenli bir adet görmesi beklenir.. 
  • Adet kanamasının ağrılı olması da bir diğer belirtiler arasındadır.

 Tanı; histereskopi ile konulabilir. 

Rahim İçi Yapışıklıklar Nasıl Tedavi Edilebilir?

Rahim içi yapışıklıkların açılması histereskopi veya laparoskopi ile sağlanabilir. 

Şiddetli yapışıklıkları olan hastalarda birden fazla işlem gerekebilir. Rahim boşluğu normal ölçülerde veya tam olarak açılmış olan hastalarda eğer tüplerin geçişinde herhangi bir sorun yoksa başarı oranı gebelik elde edilme oranı yüksektir. 

Hafif yapışıklıklarda rahim içerisine spiral yerleştirilmesi rahim iç duvarının yenilenmesini sağlamak için belli bir süre hormon tedavi edilmesi gerekebilir tedavi için;

Rahim içi yapışıklığı olan kadınlarda gebelik riskli gebelik olarak kabul edilip, bu hastaların gebeliklerinde daha sıkı bir gebelik takibine girmeleri hakkında öneriler verilmektedir. Çünkü erken doğum veya düşük tehdidi var olacaktır. 

.

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.




    × Canlı Destek