Laparoskopi karın içerisinin ve pelvik bölgenin soğuk ışık kaynağı, kamera sistemi ile küçük küçük kesilerden girilerek tanı amaçlı gözlenmesi işlemidir. İki farklı şekilde yapılmaktadır, tanı koymak için ve tedavi yapmak için. Laparoskopi kapalı ameliyat olarak da isimlendirilir halk arasında. Açık ameliyata göre pek çok avantajı vardır. Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç bu yazıda bizlere laporoskopideki avantajları ve tüp bebek tedavisindeki laporoskopinin yeri hakkında bilgi verdi. Açık cerrahi ile yapılan tüm ameliyatların artık laporoskopik olarak yapılması da mümkündür. 

Önceden laporoskopi sadece karın içini gözlemleyebilir ve tanı koymak amaçlı kullanılabilirken tüp bebek tedavilerinde ve daha bir çok şey de ise tedavi yöntemi ile de kullanılmaktadır. 

Laporoskopi işlemi kimler için uygundur ya da yapılamaz diyebileceğimiz bir kitle var mıdır?

Genel durumu, genel sağlık açısından ameliyat için uygun olan herkese laporoskopi yapılabilir hale gelmiştir. Ağır solunum enfeksiyonu, ağır solunum problemi veya ağır kalp problemleri olanlarda işlem sırasındaki sağlanan pozisyondan dolayı çok fazla tercih edilmeyebilir. Ancak elbette anestezi doktoru ve ilgili hekimler tarafından değerlendirilerek ameliyat kararı verilmelidir. Çok ağır obezite veya geçirilmiş ağır batın ameliyatlarında laporoskopi yapılması teknik olarak gülcük arz edebilir ve teknik olarak cihazla ilgili güçlük sağlayarak ameliyat kararı alınamayabilir. 

Laparoskopinin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

  • Dikiş olarak azlık olduğundan dolayı, estetik görüntü daha iyi olacaktır,
  • Ağrı vs gibi bir sıkıntı olmayacaktır,
  • Çoğu zaman günü birlik taburcu olunabilir, hastanede yatış yapılmayabilir,
  • İşe geri dönüş daha hızlı olur,
  • Günlük yaşama daha hızlı dönülebilir,
  • Karın içi yapışıklıklar laporoskopik cerrahide daha az görülür,
  • Enfeksiyon riski daha azdır,
  • Kanama riski daha azdır.

Laporoskopi iki farklı şekilde yapılmaktadır. Birincisi tanısal laparoskopi diğeri ise cerrahi operatif laporoskopi olarak ikiye ayrılmaktadır. 

Tanısal Laparoskopi

Öyküsünde sonradan başlayan şiddetli adet ağrıları, ilişki sırasında meydana gelen ağrı, kist myom alınması gibi durumlar dışında muayenesinde ve bulgularında rahim filminde normal ise çoğu zaman tanısal laporoskopi yapılarak tüp bebek tedavisine başlayacak olan hasta grubunda tanısal laporoskopi uygulanabilir. Hatta aynı seansta tanı konulmasının arkasından operatif laparoskopiye geçilebilir. Yapışıklık ve endometriozis gibi rahatsızlıklar izlenmesi de ne derecede infertilite sebebi olduğunu yapılan laparoskopi tedavisinin ne derecede ne kadar faydalı olduğu konusunda hasta değerlendirilmelidir. 

Operatif Laparoskopi

Dediğimiz laparoskopi ise var olan sorunların çözülmesi, tedavi edilmesidir. Gebe kalınabilirliği arttırmak için tüplerin açılması, yapışıklıkların açılması, kist veya myom alınması gibi tedaviler yapılabilir. 

Tüp bebek tedavilerinden önce yapışıklık ve diğer sorunlar laparoskopi ile çözülebilir. 

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.




    × Canlı Destek