Emzirme Döneminde Hangi Besinler Tüketilmelidir?
Yeni anne olanların en çok merak ettiği konulardandır. Anneler bu dönem hakkında çok endişelenirler. Sütün yetmeyeceğini ve bebeğin doymayacağı endişesine kapılırlar. Halbuki emzirme döneminde beslenmek daha kolay ve sağlıklıdır. Hem bebeğiniz hem de sizin için bu dönem sağlıklı beslenmenizi ve sadece gerekli olanı almanızı sağlayacak bir dönemdir.
Emzirme döneminde beslenmede dikkat edilecek birkaç püf nokta vardır. Bu dönemde annelere çok önemli bir sorumluluk düşer. Anne bu dönemde beslenmesinde zararlı gıdalara çok dikkat etmeli ve bunları tüketmemelidir. Emziren annelerin düzenli ve yüksek enerjili gıda ile iyi beslenmesi gerekmektedir. Anne tüm besinlerden sık aralıklarla ve azar azar yemelidir.
Annelerin bu dönemde yedikleri besinlere ve besinler besin değerine dikkat etmesi gerekir. Büyüklerimizin dediği gibi her şeyin yenmesi sonucu süt olur fikri çoğu kez doğru değildir. Her besinden yenmesi sütün artışına ek olarak yansımaz. Anneler süt yapıcı besin kaynaklarıyla beslenir ise süt yapımı çok olur.
Annenin sütünün iyi olması ve çok olması için daha çok bulgur, kuru bakliyat, et, süt, balık, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzeler başta olmak üzere besin değeri iyi olan besinlerle beslenmesi gerekir. Anne adaylarının sütlerinin iyi gelmesi ve çok olması için birde su tüketimi çok önemlidir. Annelerin su tüketimin günde en az 3,5 litre olması gereklidir. Unutmayın ki sizin beslenmeniz sizi olduğu gibi bebeğinizi de etkileyecektir. Su tüketiminiz sütünüzün miktarının çok olmasını etkilerken diğer gıdalar ise kalitesini etkiler. Beraberinde gaz yapan azı çiğ gıdalar veya annenin entoleransının olduğu gıdalarda gaz yapabilmesi nedeniyle ekte de gaz artışına neden olabilir.
Protein süt yapımında olmazsa olmaz yapı taşıdır. Emziren annelerin protein ihtiyacını karşılaması gereklidir. Kırmızı yada beyaz et, balık çeşitleri, kuru bakliyat ve yoğurt protein ihtiyacını karşılayacak önemli besinleridir.
Sıvı alımı anne sütünün kalitesini olduğu kadar miktarını da etkileyecektir. En çok su ama komposto, hoşaf, bitki çayları, ısırgan otu çayı gibi ürünleri anne sıvı tükettikçe öğretilen süt miktarı daha iyi olacaktır. Annelerin diğer sıvılar hariç günde en az 3,5 litre su tüketmesi gereklidir.
Süt ürünleri lohusa beslenmesinde oldukça değerlidir. Emziren anne süt ve süt ürünleri tüketmelidir. Yeterli ve gerekli kalsiyum, enerji, protein, vitamin ve mineral alması gerekmektedir. Emziren annenin kalsiyum alması bebeği ve kendisi açısından çok daha iyi olacaktır. Aksi durumda kemiklerinden ve dişlerinden kemik kaybı olacaktır.
Demir kan yapımında kullanılan değerli bir elementtir. Doğal veya ilaç olarak alımında demirin vücutta emilimi için 1 porsiyon meyve, sebze veya kuru bakliyat tüketin. Demiri ise et, pekmez ve kuru yemiş vb. besinlerden alabilirsiniz. Bu besinlerin kalori değeri yüksek olduğu için belirli derecede tüketilmesi gereklidir. Siyah çay tüketimi demir emilimini azaltır. Emziren anne siyah çay tüketimini azaltmalıdır.
Unutmayın ki sizin beslenmeniz olduğu gibi bebeğe de yansıyacaktır. Beslenmenize dikkat etmelisiniz.