Tüp bebek tedavisinden sonra yapılması gerekenler nelerdir? Adlı yazımızda sizlere genellikle sorulan sorular ve cevaplarını iletiyoruz. Başlıklar halinde incelediğimiz bu sorular dışında merak ettiğiniz sorular için bizlere ulaşmanız mümkün. Embriyo transferi nedir? Embriyo transferi işlemine nasıl karar verilir? Bu nedenle embriyo transferi işlemi anestezi gerektirir mi? Embriyo transferi nasıl yapılmaktadır? Embriyo transferi sonrası yapılması gerekenler nelerdir? Başlık sorulanı sizlere ilettikten sonra soruların başlıklar halinde cevaplarına geçebiliriz. Tüp bebek tedavisinden sonra yapılması gerekenler nelerdir? yazımızı başlıklar halinde inceliyoruz.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=RGFU0rl8m_Q&width=300 &height=350[/embedyt]

Embriyo Transferi Nedir?

Embriyo transferi, tüp bebek tedavisinin gebelik testinden önceki son aşamasıdır. Yumurta büyütmeleri takip eden yumurta toplama işleminden sonra gelmektedir. Embriyo transferi günü, embriyoların gelişimine göre karar verilmektedir. Kısa bir işlemdir. Ancak tedavinin en önemli kısımlarından birisi de son adım olan embriyo transferidir.

Embriyo Transferi İşlemine Nasıl Karar Verilir?

Embriyo transferi işlemine, embriyonun gelişimine, embriyonun hücre sayısına, sağlıklı embriyo sayısına, hastanın yaşına, daha önceki denemeler de göz önünde bulundurularak karar verilmektedir. Yumurta toplama işleminden sonra 3-5 gün sonrasında anne adayının rahmine enjekte edilmektedir.

Embriyo Transferi İşlemi Anestezi Gerektirir mi?

Hastanın eğer özellikli bir durumu yok ise eğer anestezi gerektirmeden uygulanabilen bir operasyondur. Karından ultrason yardımı ile net bir görüntü sağlanarak hasta idrara sıkışık olması durumunda ultrason eşliğinde transferi gerçekleştirilir.

Embriyo Transferi Nasıl Yapılmaktadır?

Embriyo transferi tüp bebek merkezinde, embriyoloji laboratuvarının ameliyathanesinde anne adayı jinekolojik pozisyon verilerek uzanması sağlanır. Spekulum ile birlikte rahim ağzı özel steril bir solüsyon ile birlikte temizliği sağlanmaktadır. Embriyolar ise mikroskop altında çok az miktardaki özel bir sıvı ile birlikte özel bir enjektöre yüklenerek embriyoların transferi sağlanır. Embriyoların transferi, rahim içerisine ultrason eşliğinde görerek enjeksiyonu sağlanmaktadır.

Embriyo Transferi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisi sonrasında embriyo transferi sonrasında yapılması gerekli olan herhangi bir özellikli durum aslında söz konusu değildir. Her çift embriyo transferinden sonra; merkezde yaklaşık yarım saat kadar anne adayının istirahati sağlanmaktadır. En az yarım saat istirahat sonrasında kişi evine dönebilir.

İl dışından gelen hastalarımız da ise eğer mesafeleri yakın ise çıkar çıkmaz yolculuk yapabilirler ancak uzak mesafe ise bir gün daha ilde kalıp ertesi gün yolculuk yapabilirler.

Embriyo transferinden sonra anne adayının merkezdeki zorunlu istirahati sonrasında takip eden günlerde rutin hayatlarına dönebilirler. Çalışan anne adayları çalışabilirler. Ev hanımı olan anne adayları evlerinde rutin işlerini yapabilirler. Kısıtlama söz konusu değildir.

Hapşırmak, öksürmek, uyurken istemsiz meydana gelen sağa ve sola olan dönüşlerin herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Ayrıca merdiven de inip çıkması mümkün. Gebelik elde edilene kadar ağır işlerden uzak kalmalısınız. Ağırlık sporlarından, ağır eşyalardan uzak kalmalısınız. Ani hareketlerden kaçınmalısınız.

  • Göğüslerde hassasiyet meydana gelmesi olası.
  • Adet görecekmiş gibi kasıklarda ağrılar olması mümkün. Karında ağrı tarifleyebilirsiniz.
  • Belki minik lekelenmeler meydana gelmesi olası. Ancak bu minik lekelenmelerde de dahi olsa doktorunuzu bilgilendirmeniz faydalı olacaktır.
  • Minik lekelenmelerden korkmamalısınız ancak yoğun kırmızı kanamalar ya da adet kanamasına dönük kanamalar da mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz ve paylaşmalısınız. Olası tavsiyeleri dikkate almalısınız.

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden sonra duş alabilirsiniz. Duş almanızda herhangi bir sakınca söz konusu olamaz.

Embriyo transferi sonrasında ya da embriyo transferinden sonra elde edilen gebelik durumlarında asitli içeceklerden, yoğun kafein tüketiminden, bitki çaylarından uzak kalmanız önerilmektedir. Bitki çayları konusunda belki her gün bir fincan gibi ıhlamur gibi içebilirsiniz. Ancak karışık bitki çayları ya da güvenilir olmayan bitki çayları önerilmemektedir. Kahve için ise günde bir fincan Türk kahvesi içebilirsiniz. Çaylarınızı ise açık sarışın çay olarak tüketmeye özen göstermenizi rica ederiz.

Embriyo Transferi Sonrası Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sigara ve alkol kullanımı tüp bebek tedavisine atılan adım ile birlikte son bulmalıdır. Tüp bebek tedavisinden önce ya da sonrasında, yumurta ve spermin gelişimine engel olması olası. Hücreleri bozması mümkün. Yumurta rezervi azlığına neden olurken sperm faktöründe de hem sigara hem de alkol oldukça önemlidir. Her iki hücreye de zarar vermesi mümkün.

Aşırı baharatlı yiyecekler, yağlı gıdalardan uzak kalmalısınız. Taze sebze meyve hatta mevsim meyve ve sebzelerinden yararlanmanızı öneririz. Protein ağırlıklı besinleri tüketme konusunda hassasiyet göstererek, bol bol sıvı tüketmenizi tavsiye ederiz.

Embriyo transferinden sonra da su tüketimi oldukça önemlidir. Kabız olmamaya dikkat etmelisiniz. Olası kabızlık durumunda ise ilaç desteği için hekiminiz ile iletişime geçmelisiniz.

Tüp bebek tedavisinde yumurta toplamadan sonra başlanan ilaçların kullanımı tedavinin sonucunu etkileyen hayati bir faktördür. Progesteron ve östrojen desteklerini kesmeden düzenli olarak kullanmanızı önermekteyiz. İlaçlarınızın düzenli kullanımı test sonucunuzu dahi etkilemesi mümkün. Bunun bilincinde olmalısınız.

Tüp bebek tedavisi süresince kullandığınız farklı branşların dahi olsa her ilaçta hekiminize bilgi vermelisiniz. Hekiminizin bilgisi olmadan parol tb dışında ağrı kesici dahi kullanmanız önerilmemektedir.

  • İlk birkaç gün spor ve egzersizlerden uzak kalmalısınız.
  • Havuz, hamam ve deniz sonucu öğrenene kadar yasak olarak kabul edebilirsiniz. Enfeksiyondan kaçınmalısınız.
  • Saç boyası vs. gibi kimyasallardan uzak kalmalısınız.
  • Ağır kaldırmamalı, ağırlıklardan uzak kalmalısınız.
  • Test sonucunuzu öğrenene kadar cinsel birliktelikten uzak kalmalısınız.

Bir yanıt yazın

Randevu Formu

Belirttiğiniz iletişim ve diğer bilgileriniz doğrultusunda 24 saat içerisinde size ulaşacağız. Randevu için tarih ve saat işlemlerinin geçerliliği telefon görüşmesi ve onayı sonrası gerçekleşmektedir.




    × Canlı Destek